«Слово про свободу і відповідальність». Презентація книги

«Слово про свободу і відповідальність». Презентація книги

Укрінформ
25 жовтня 13:00 - Презентація книги «Слово про свободу і відповідальність» 

Організатори: Ініціативна група «Першого грудня»; Укрінформ.

Учасники: Мирослав Маринович – віце-ректор Українського католицького університету, черговий головуючий Ініціативної групи «Першого грудня»; Йосип Зісельс – керівник конгресу національних громад України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня»; Євген Захаров – директор Харківської правозахисної групи, учасник Ініціативної групи «Першого грудня»; Володимир Панченко - письменник, літературознавець, учасник Ініціативної групи «Першого грудня»;  Іван Васюник - голова Секретаріату Ініціативної групи «Першого грудня»; Олена Шарговська - журналістка, співупорядниця книги;  Леонід Фінберг - головний редактор видавництва «Дух і літера».

Модератор: Ярина Ясиневич -  громадська діячка, співупорядниця книги.

Коротко. До збірки, що побачила світ у видавництві «Дух і літера» увійшли програмні документи Ініціативної групи «Першого грудня» та ключові тексти її учасників.  

Протягом понад семи років роботи Група видала низку звернень та заяв, які охоплюють широке коло тем духовного поступу держави, її морального й політичного розвитку. Звернення спрямовані переважно до народу України, а також до керівництва держави та європейських лідерів і громадськості.  Другу частину збірки складають тексти — статті та інтерв’ю — учасників Ініціативної групи.

Авторами книги  є: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Всеволод Речицький, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Довідково. Створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували книгу ініціативної групи «Першого грудня»

В Укрінформі відбулася презентація книги «Слово про свободу і відповідальність» авторства відомих інтелектуалів, учасників ініціативної групи «Першого грудня», що стала підсумком діяльності групи за 7 років існування і зосереджує програмні документи групи, а також власні статті її членів.

Представили книгу в Укрінформі 4 із 17 авторів збірника, зокрема Мирослав Маринович, Йосип Зісельс, Євген Захаров і Володимир Панченко.

«Вийшла підбірка програмних документів ініціативної групи «Перше грудня». Ми тим самим підводимо проміжний  підсумок нашої діяльності і можна собі поставити питання: яким був наш мандат, що вдалося досягти, що не вдалося досягти», - зазначив черговий головуючий ініціативної групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Під час виступу він зазначив, що членам групи неодноразово дорікали за відсутність її реакції на певні суспільні події. Маринович наголосив: саме цей збірник засвідчує, що ініціативна група відреагувала на всі ключові події. Він пригадав, як напередодні Революції Гідності  саме група взяла на себе ініціативу реагувати на майданівські події. «Напевно, ви пригадуєте собі той день грудневий  на Майдані, коли прийшов Блаженніший Любомир Гузар і звернувся до демонстрантів словами Папи Івана Павла II: «Не бійтеся». І в тому контексті ті слова були дуже значущі», - зазначив головуючий ініціативної групи.

Він назвав збірник «кардіограмою сімох років життя України».

«У цій кардіограмі є піки, їх ви бачите у вигляді певних звернень, заяв. І хороший діагност може встановити хвороби України, зокрема духовні», - додав він.

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що група не робила заяв з приводу певних подій сфер політики, економіки, міжнародних відносин.

«Однак її погляд спрямований на внутрішній стан людей в Україні, на те, що найбільше впливає на психологічне самовідчуття, на те, що люди думають про своє майбутнє, чого прагнуть. Цей уважний погляд на внутрішній стан українців був дуже успішним, бо дав можливість осягнути в цілому наше життя. Ця книга підтверджує: такий загальний погляд, власне, сформулював основні вимоги до самих себе. Інші люди можуть скористатися цією розвідкою і для себе також», - зазначив Захаров.

Він додав, що книга складається із двох частин: програмних документів групи та статей її членів. «Окрім програмних документів була можливість висловити особисті позиції членів групи, які не можна реалізувати в межах умови консенсусної позиції групи», - підкреслив правозахисник. 

Керівник конгресу національних громад України Йосип Зісельс зазначив, що у назву збірника винесені поняття свободи та відповідальності через те, що вони є «наріжними каменями нашої цивілізації». «Влада боїться свободи в сердцях набагато більше, ніж голодного бунту, бо голодного можна купити, а вільного тільки вбити», - пригадав Зісельс слова Любомира Гузара.

Усі автори збірника зазначили, що, реагуючи на суспільні події в Україні, неможливо було повністю відмежуватися від політики. Зокрема, професор національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Панченко зазначив, що учасники групи іноді дискутують, чи є діяльність групи політичною, чи її заяви, звернення дотичні до політики, чи обмежуються морально-духовною та філософською стороною. «Навіть якщо ми абстрагуємось від якихось політичних питань, то все одно на них об'єктивно наштовхнемося», - зазначив він.

Книга «Слово про свободу і відповідальність» вийшла цього року у видавництві «Дух і літера». 

Створена у 2011 році, у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-