Річниця звільнення незаконно засуджених в окупованому Криму  заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу

Річниця звільнення незаконно засуджених в окупованому Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу

Укрінформ
24 жовтня 14:00 - Річниця звільнення незаконно засуджених в окупованому Криму   заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу -  Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза 

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова - перший заступник Міністра інформаційної політики України; Мустафа Джемілєв - Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу; Ільмі Умеров - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу; Ахтем Чийгоз - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу; Микола Полозов - адвокат.

Коротко. Під час прес-конференції відбудеться обговорення сучасного становища політв'язнів в окупованому Криму та РФ, захисту їхніх прав та перспектив звільнення.

Адвокат Микола Полозов розповість про перебіг судових слухань проти адміністрації президента РФ щодо надання указів про помилування, необхідних для обрунтування правового статусу звільнених І. Умерова та А. Чийгоза.

Також учасники заходу розкажуть про роботу Меджлісу кримськотатарського народу, зокрема, у напрямку підготовки змін до Конституції щодо статусу АРК.

Підсумкові матеріали:

Навіть через рік укази про помилування Чийгоза та Умерова залишаються засекреченими - Полозов

Сьогодні виповнився рік з дня звільнення від кримінального переслідування Кремлем заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, однак досі укази президента РФ Володимира Путіна, які стали підставою для їх помилування, залишаються засекреченими і доступ до них закритий навіть для адвокатів. 

Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі повідомив адвокат Микола Полозов.

"За процедурою процес звільнення Чийгоза та Умерова проходив на підставі указу Путіна про помилування. Саме помилування означає, що щодо людини припинено будь-яке кримінальне переслідування і ніяких негативних наслідків кримінального характеру щодо нього застосовувати не можна. Але у випадку і з Умеровим, і Чийгозом, на відміну від інших політв'язнів, є особливість. Якщо всі попередні укази про помилування були відкриті і з ними було легко ознайомитися, у тому числі на офіційному сайті Кремля, то з якоїсь причини ці обидва укази були засекречені, і досі ми не змогли з ними ознайомитися", - розповів Полозов.

За його словами він особисто звертався до адміністрації президента Росії, щоб переконатися в помилуванні Чийгоза та Умерова, проте отримав відмову, у зв'язку з тим, що "ці відомості містять інформацію, яка належить до категорії обмеженого доступу".

Полозов звернувся зі скаргою до Тверського районного суду міста Москви, після чого, за його словами, "сталася абсолютно не юридична історія про те, що звертатися з позовами до адміністрації президента неможливо, оскільки, згідно з конституцією Росії, президент є недоторканною особою, яка має імунітет від судового переслідування".

Як наголосив адвокат, наразі обидві скарги знаходяться в суді касаційної інстанції і розгляд їх не відбувається "на догоду політичним інтересам Кремля".

Проте захист має намір і надалі захищати інтереси Чийгоза та Умерова і домагатиметься отримання текстів указів Путіна, "на підставі яких Чийгоз та Умеров були й звільнені, але по факту були депортовані з Криму російською владою, причому вивозили їх звідти, порушуючи самі російські закони", - заявив юрист.

Він повідомив, що позови підготовлені не лише до Верховного суду РФ і до Конституційного суду РФ, але й до Європейського суду з прав людини.

За словами Полозова, тексти указів про помилування потрібні його підзахисним для визначення їх правового статусу у разі їх повернення на територію окупованого Росією Криму.

"Невдовзі після звільнення вони заявили про намір повернутися до Криму, і цей намір нікуди не зник. Для того, щоб їх правовий статус, якщо вони опиняться в Криму, був визначений, необхідні ці укази президента, щоб будь-якому співробітнику ФСБ, прокуратури, які їх зустрічатимуть на кордоні, можна було продемонструвати їх і тим самим зняти питання про їх правовий статус", - резюмував Полозов.

Як повідомлялося, влітку 2017 року під час зустрічі президентів Туреччини і РФ було досягнуто домовленості про передачу владі Туреччини громадян України Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, які переслідуються Кремлем за проукраїнські погляди та висловлювання про те, що Крим - це Україна.

Звільнити політв'язнів Кремля допоможуть санкції або політична угода - Полозов

Для звільнення незаконно засудженого в РФ режисера Олега Сенцова та інших українських політв'язнів Кремля потрібна консолідована позиція Заходу, а також конкретні санкції проти тих, хто причетний до кримінальних справ проти українців.

Таку думку в середу на прес-конференції в Укрінформі висловив адвокат Микола Полозов.

"Для того, щоб у Кремля був інтерес прийняти політичне рішення про звільнення українських політв'язнів, мають дозріти політична ситуація і такий зовнішньополітичний тиск, при якому утримувати політв'язнів стане дорожче, ніж просто відпустити їх. Єдиний доступний механізм за поточних умов - це санкції. Поки ми не бачимо жодної санкції саме з питання політв'язнів. Є санкції більш глобального характеру, є персональні санкції, але, скажімо, через того ж таки Сенцова ми не чули, щоб хтось вводив санкції", - сказав Микола Полозов.

На його думку, ще одним можливим способом звільнення українців з російських в'язниць є домовленості щодо "конкретних осіб".

"Другий спосіб звільнення - це досягнення Заходу з Кремлем деяких зовнішньополітичних домовленостей, тобто оформлення зовнішньополітичної угоди, де одним з елементів, крім основного питання угоди, може бути доля тих чи інших людей. Але поки ми не бачимо консолідованої позиції Заходу щодо цього питання", - вважає адвокат.

На його думку, ряд країн сьогодні намагаються обходити питання санкцій проти Росії і навіть налагоджувати стосунки з Кремлем, "незважаючи на те, що протягом вже п'яти років триває агресія Кремля проти України і Крим вже майже п'ять років перебуває під окупацією".

Як вважає Полозов, українська влада і українське суспільство роблять значні зусилля для того, щоб визволити з російських тюрем своїх громадян, але результатів немає, оскільки Кремль "не цікавлять конкретні люди".

"Їх не цікавлять свої люди, наприклад спіймані на сході України російські військовослужбовці, - для Кремля це витратний матеріал", - зазначив адвокат.

За його словами, Кремль цікавлять "або агенти і шпигуни на кшталт Анісімова-Смирнова або Мішкіна і Чепіги, або цікавлять іншого роду агенти, як наприклад глава РІА "Новости України ", якого зараз в Херсоні повинні судити".

"На жаль, без зовнішнього тиску на Кремль домогтися звільнення інших українських політв'язнів буде неможливо, і прийняття питання щодо них лежить в політичній площині", - заявив Полозов.

Як повідомлялося, рік тому з окупованого Криму за посередництва Туреччини були визволені політв'язні Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров. Домовленість про видачу Туреччині переслідуваних Кремлем за проукраїнські погляди громадян України була досягнута наприкінці літа 2017 року під час зустрічі президентів Туреччини і РФ.

Всього в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-