Свобода віросповідання на окупованих територіях Східної України. Презентація доповіді

Свобода віросповідання на окупованих територіях Східної України. Презентація доповіді

Укрінформ
24 жовтня 14:30 - Презентація доповіді «Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України» 

Організатор: Інститут релігійної свободи.

Учасники:   архієпископ Євстратій (Зоря) -  речник Української православної церкви Київського патріархату; пастор Ігор Бандура -  перший заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів; Геннадій Білорицький -  представник Об'єднання іудейських релігійних організацій України, юридичний радник Головного рабина м. Києва та України; Ігор Лук'янов -  помічник старшого єпископа Української християнської євангельської церкви з церковно-державних відносин; Олександр Заєць -  голова правління Інституту релігійної свободи; Максим Васін -  виконавчий директор Інституту релігійної свободи, модератор; шейх Рустам Гафурі - заступник муфтія Духовного управління мусульман України; представники  Духовного управління мусульман України.

Коротко. Учасники презентації дадуть відповіді на питання щодо нинішньої релігійної ситуації на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, зокрема:

Як змінилася релігійна ситуація на Сході України: до і після збройної агресії Росії?

Чим обумовленні релігійно-вмотивовані переслідування з боку окупаційної влади?

Які церкви стали основними мішенями окупаційної влади?

Чи є перспективи звільнення і повернення віруючим захоплених храмів і молитовних будинків?

Як міжнародна спільнота оцінює релігійну ситуацію на Сході України?

Підсумкові матеріали:

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з переслідуваннями зіштовхнулися майже всі релігійні організації - доповідь

Майже всі релігійні організації зіштовхнулися з переслідуваннями на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це сказав виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін під час презентації в Укрінформі доповіді «Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України», підготовленої Інститутом релігійної свободи за підтримки Інституту геополітичного виміру.

«Ми зафіксували, що з релігійними переслідуваннями зіштовхнулися майже всі релігійні організації окупованих територій, окрім Української православної церкви, яка в єдності з Московським патріархатом, для якої передбачений спрощений режим легалізації так званими «законами» про реєстрацію. Однак всі інші релігійні організації чи великі, чи маленькі відчувають тиск, побоювання за своє життя, і дуже часто не можуть використовувати свої храми, молитовні будинки, синагоги, мечеті, маючи острах подальших переслідувань з боку окупаційної влади», - зазначив Васін.

За його словами, мета презентованої доповіді - привернення уваги міжнародної спільноти до цієї ситуації, а також, як додав голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць, зробити питання публічним та озвучити факти релігійних переслідувань віруючих на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. 

Заєць зауважив, що на території Донецької та Луганської областей до 2014 року діяв Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», і віруючі різних конфесій здійснювали свою діяльність на цих територіях відповідно до Конституції та законів України. 

«Була можливість, апелюючи до чинного законодавства, а також до вищих органів влади, вирішувати ті або інші проблемні питання, які виникали в діяльності різних релігійних організацій. З 2014 року розпочалася прихована гібридна російська агресія в Донецьку та Луганську, і ця агресія супроводжувалася брехливою пропагандою, розпалюванням релігійної ворожнечі, пошуком внутрішніх ворогів, на яких можна було повісити вину за всі страждання мирного населення, ми знаємо багато фактів злочину, які були зроблені на цій території в ході агресії», - сказав Заєць.

За його словами, «так званими республіками ДНР і ЛНР ухвалені відповідні законодавчі акти, які мають на меті врегулювати діяльність релігійних організацій в Донецьку та Луганську». 

«Ми знаємо, що на цих територіях є озброєні люди, і ситуація в Донецьку та Луганську відрізняється від тієї ситуації, яка є на території Криму, який анексований Росією. Незважаючи на те, що там є також порушення, і це не тема нашої конференції, але там є суб'єкт міжнародного права - Російська Федерація, до якої можна безпосередньо апелювати. На цих територіях діють невизнані так звані ДНР і ЛНР, але фактично на цих територіях здійснює контроль РФ», - повідомив Заєць.

Таким чином, пояснив він, частина церков подала документи, щоб отримати відповідну реєстрацію, проте отримала відмови. 

«Безкарність підтримуваних Росією бойовиків підсилюється відсутністю юридичної відповідальності Росії за фактично підконтрольні їй території сходу України та у зв'язку з тим, що на цих територіях, можна сказати, відсутній міжнародний моніторинг за станом прав людини», - наголосив голова правління Інституту релігійної свободи. 

Як зазначив речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), проблеми з можливістю вільного віросповідання та можливістю жити відповідно до своїх переконань, як релігійним громадам, так і їхнім об'єднанням, «виникли не в момент окупації частин Донбасу».

«На жаль, тенденція щодо обмеження релігійної діяльності неугодних для місцевих владоможців релігійних організацій, громад простежувалася і протягом попередніх років, навіть десятиліть. Тому що була фаворитизація виключно однієї конфесії... Не буду говорити про всі церкви та релігійні організації, але скажу, що наша церква систематично стикалася з порушенням своїх прав: не реєструвалися статути релігійних громад у Донецькій та Луганській областях, не виділялися земельні ділянки, створювалися перешкоди для будівництва, для набуття приміщень для проведення молитов тощо. Доходило навіть до таких випадків, як публічні напади та побиття», - зазначив Зоря. 

Водночас він наголосив, що вимоги зареєструватися за так званими законами «ДНР» і «ЛНР», на переконання УПЦ КП, «не має нічого спільного з власне якимось надання легального статусу чи гарантій, але це просто використання релігійного факту для того, щоб продемонструвати підтримку з боку релігійних організацій існування рейкових республік».

«Не так давно Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів у Луганську був проголошений екстремістською організацією. Давно нас не порівнювали з екстремістами, і звичайно, це абсолютний нонсенс, тому що тільки ті, хто не знають, чим займаються і як служать богу і суспільству євангельські церкви, можуть припустити, що ці церкви можуть щось спільне мати з екстремізмом», - повідомив перший заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів пастор Ігор Бандура. 

За його словами, так званими ДНР і ЛНР були створені умови для того, щоб церкви не могли функціонувати нормально, щоб відігравати їх від зв'язків з Україною та зафіксувати їхню позицію підтримки того, що відбувається на тимчасово окупованих територіях. 

«Нам би хотілося, в тому числі й цією доповіддю, звернути увагу наших урядовців і нашого парламенту на те, що ми маємо відчуття, що питанням захисту релігійної свободи і свободи віросповідання на окупованих територіях приділяється недостатньо уваги. Ми опікуємося різними питаннями там, але ми недооцінюємо фактор релігійної свободи. Сьогодні завдяки тим процесам, які відбуваються навколо ідеї об'єднаної церкви, ми бачимо, як в Україні зрушився процес усвідомлення взагалі релігійного фактору в питаннях національної безпеки», - наголосив Бандура.

За словами заступника муфтія Духовного управління мусульман України шейха Рустама Гафурі, до 2014 року в Донецькій та Луганській областях було понад 100 тисяч мусульман, а зараз - значно менше. 

«Одними із перших ми зазнали тиск з боку так званої ДНР. Почалися перевірки, це було в 2015-2016 роках, арешти, затримання, утримання у підвалах. Все це було з цього моменту», - розповів Гафурі. 

Нині, зазначив він, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей немає мусульманських релігійних громад. 

Представник Об'єднання іудейських релігійних організацій України, юридичний радник Головного рабина м. Києва та України Геннадій Білорицький розповів, що іудейські організації на окупованих територіях знаходяться в такому самому становищі, як і всі інші релігійні організації, проте додав, що у так званому «законодавстві» «ЛНР» і «ДНР» іудейська організація підпадає під визначення традиційної.

Таким чином, зауважив він, «можна сказати, що по відношенню до мусульман чи по відношенню до протестантських конфесій, дійсно, іудейська організація знаходиться в дещо кращому становищі».

«Але з іншого боку треба розуміти, що війна є війна, і закони там не дуже діють, навіть якщо вони і викладені на папері... Дійсно, Донецька та Луганська єврейські громади у переважній більшості своїй покинули ці території, рятуючись від бойових дій, рятуючись від безладдя та рятуючи життя своїх дітей, поколінь, які не хочуть рости під бомбами та загрозами», -  зазначив Білорицький.

За його словами, у 2014 році представники єврейської громади отримували навіть листівки, у яких «вимагали від єврейської громади Донецька сплачувати певну дань, фінансувати діяльність певних терористичних організацій, а якщо ні, то звичайно, людина зі зброєю прийде і покаже, хто в домі господар».

Таким чином, зауважив він, переважна більшість членів єврейської громади знайшла спосіб покинути тимчасово окуповані території України або ж емігрувати до Ізраїлю, а Донецька та Луганська єврейські громади інституційно перереєструвалися в Києві. 

Як зауважив Васін, презентована доповідь підготовлена трьома мовами: українською, англійською та російською. Наступного року, додав Заєць, планується продовжити підготовлений моніторинг та розширити його новими розділами.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-