Нова візія відносин Україна-НАТО

Нова візія відносин Україна-НАТО

Укрінформ
23 жовтня 12:00 - Нова візія відносин Україна-НАТО

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Сергій Джердж - голова Координаційної ради Громадської Ліги Україна-НАТО;  Богдан Червак - перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Томас Сікорскіс - радник Посольства Литовської Республіки в Україні; Іван Заєць - колишній глава постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, народний депутат України попередніх скликань; Руслан Кермач - аналітик, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва; Віталій Голота - полковник, заступник начальника управління морально-психологічного забезпечення підготовки та застосування військ (сил) Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України;  Пітер Янура –  1-й секретар Посольства Канади в Україні;  Тетяна Камінська - ректор Київського кооперативного інституту бізнесу і права; Сергій Вербицький– полковник, заступник начальника Управління співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ; Оксана Григор’єва – президент Молодіжного центру АРУ;  Олег Кокошинський – Атлантична рада України; Ольга Гресько – Громадська Ліга Україна-НАТО; Дмитро Уманець – Асоціація виробників озброєння та військової техніки України;   Олександр Мамалига – Громадська Ліга Україна-НАТО; Любов Глєбова - Центр міжнародної безпеки та стратегічних студій; Олег Соскін – заступник Інституту трансформації суспільства.

Питання до обговорення:

Конституційне закріплення курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

Чи будуть запроваджені стандарти і критерії НАТО до 2020 року?

Що українці думають і знають про НАТО?

Ефективність реалізації Річної Національної Програми (РНП) співробітництва України з НАТО та Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України.

Підсумкові матеріали:

Питання позаблоковості України в черговий раз звучатиме під час виборчої кампанії - експерти  

Голова Координаційної ради Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж  прогнозує, що питання позаблоковості України буде в черговий раз підніматись під час виборчих кампаній в Україні.

Про це він сказав на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Нова візія відносин Україна-НАТО".

"Я побоююсь, що під час виборчих кампаній, які відбудуться в Україні наступного року, тема позаблоковсті знову лунатиме. Буде нова хвиля. Але це абсолютно неприйнятно для Української держави. Бо це напрямок на послаблення України", - сказав він.

Ідея нав'язування позаблоковості - це ідея РФ. І приклад цього - випадок з Тимофієм Нагорним, який оприлюднило СБУ. За інформацією СБУ, бізнесмен Тимофій Нагорний був завербований російськими спецслужбами з метою створення в Україні проросійської політичної сили, яка мала лобіювала інтереси Росії. І першою тезою було "не вступати в НАТО, відстоювання позаблокового статусу, а також вступ в ЄС тільки з РФ разом, а це означає, що ніколи. А також  російська мова друга державна", - сказав Джердж. 

Він зауважив, що де є НАТО, там війни немає. А через позаблоковість Україна має проблеми.

У свою чергу, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Руслан Кермач також зауважив, що питання позаблоковості з наближенням виборчого сезону основна потенційна лінія протистояння. "Ми вже чуємо заяви деяких політичних сил про нову Швейцарію східної Європи. Але ніхто не згадує про те, яких сусідів має Швейцарія і яких маємо ми", - сказав він. За його словами, тема НАТО залишається досі чутливою, міфи радянських часів досі існують. 

Україна не зможе до 2020 року досягнути всіх стандартів НАТО - експерт

Україна не зможе до 2020 року досягнути всіх стандартів НАТО, бо навіть деякі з країн НАТО їх ще не досягли.

 Про це сказав на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Нова візія відносин Україна-НАТО" заступник начальника Управління співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ Сергій Вербицький.

"Стосовно запровадження стандартів НАТО до 2020 року, то, звичайно, ми всіх стандартів НАТО до 2020  року не досягнемо. Тільки відкритих стандартів НАТО близько 1300, і це не рахуючи закритих. Цих стандартів не досягнули у тому числі і члени Альянсу. Мова йде про досягнення Україною статегічно важливих стандартів, які  нам дозволять максимально наблизитись до НАТО", - сказав він.

За словами Вербицького, це стандарти, які стосуються оборонної промисловості,  страгічного, ресурсного планування, логістики та командування і контролю. "В цих критичних сферах ми не досягнемо 100 відсоткового виконання, однак, ключові аспекти ми виконаємо", - сказав він.

Представник КМУ, також нагадав, що процес проходження документа - Проекту Закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) вже розпочався. Зараз проект закону знаходиться в Конституційному суді, який розпочав його вивчення. 

У свою чергу аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Руслан Кермач зауважив, що у суспільстві досить велика підтримка щодо вступу України в НАТО.  Дані опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, проведеного у серпні свідчать, що 42% українців підтримують вступ країни до НАТО, 35% підтримали позаблоковий статус України, 6% виступають за військовий союз із Росією й іншими країнами СНД. Не змогли відповісти 16,3%.

За його словами, "якщо предметно подивитись, звідки виходить ця цифра, то ми побачимо певну міжрегіональну диспропорцію. В західному регіоні вже фактично досягнуто консенсус у підтримці НАТО - 71%, в центрі - це переважна більшість - 52%. Південь і Схід суттєво відстають за цими показниками".

Кермач додав, що на півдні вступ країни до НАТО підтримують 20% українців, на сході - 32%, водночав у цих регіонах найбільша кількість прихільників позаблокового статусу. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-