Успішні сторінки інформаційної боротьби  в часи Визвольних Змагань 1917-1921 років

Успішні сторінки інформаційної боротьби в часи Визвольних Змагань 1917-1921 років

Укрінформ
19 жовтня 11:00 - Успішні сторінки інформаційної боротьби з російським агресором в часи Визвольних Змагань 1917-1921 років 

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Юрій Косенко - голова правління ГО "Українська Ініціатива"; Ольга Тимчишин - заступник голови ГО "Українська Ініціатива"; Григорій Герасименко - голова Ічнянської районної ради; Віктор Литвінов -  керівник сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформаційної політики України.

Коротко. В рамках прес-конференції відбудеться презентація книжки вибраних статей І. Косенка та матеріалів про його життя і діяльність "У вирі інформаційної боротьби". Також  буде акцентовано увагу на успішних сторінках інформаційної боротьби з російським агресором в часи Визвольних Змагань 1917 - 1921 років та після їх поразки.

Довідково. У 1918 році з'явилося Міністерство преси (інформації) та пропаганди УНР. Незважаючи на значні прорахунки й недоліки в роботі цього відомства, у 1919 - 1920 було досягнуто низку успіхів у сфері інформаційної протидії російській агресії проти молодої української держави. Одним з організаторів інформаційної боротьби був заступник міністра інформації та пропаганди УНР, згодом міністр пошти і телеграфів УНР та один з визначних керівників української діаспори у Франції Іларіон Федорович Косенко (1888 - 1950).

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували збірку публікацій міністра уряду УНР Іларіона Косенка 

У Києві презентували збірку публікацій державного діяча, міністра уряду УНР часів Перших визвольних змагань 1917-1922 років Іларіона Косенка “У вирі інформаційної боротьби”.

Презентація, приурочена до 130-річчя з дня народження цього українського діяча, відбулася в Укрінформі 19 жовтня.

«Іларіон Косенко був одним із співбатьків Міністерства інформації та пропаганди Української народної республіки, яке можна назвати попередником Міністерства інформаційної політики України. Ця книга - це не тільки акт шани величній людині. Це, безумовно, величезна дослідницька робота і можливість побачити позитивні моменти у діяльності уряду УНР. А ще більше це можливість не повторювати помилки. І в цьому її велика ціна», - сказав на презентації керівник сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформаційної політики України Віктор Литвінов.

Як зазначила на презентації одна з упорядників видання Ольга Тимчишин, ідея створити книгу про громадського та політичного діяча часів УНР, міністра пошт та телеграфів при уряді В'ячеслава Прокоповича Іларіона Косенка виникла давно, але упорядники зіткнулися із нестачею матеріалу. У співпраці з істориками Олександром Кучеруком та Юрієм Черченком авторському колективу вдалося віднайти статті Іларіона Косенка, які публікувалися в часописі «Тризуб», що видався українською діаспорою в Парижі у 1925-50 роках. 

Окрім цього, упорядники, серед яких також і правнук Іларіона Косенка, Юрій Косенко, працювали з архівами в бібліотеці імені Симона Петлюри, зокрема з рукописами українського громадського та політичного діяча Івана Рудичіва, одного із засновників бібліотеки Симона Петлюри в Парижі. 

Його спогади про Іларіона Косенка також увійшли до збірника. За словами Тимчишин, статті Косенка, в тому числі і ті, які він публікував під псевдонімом, розміщені в тематичному порядку: присвячені створенню часопису «Тризуб» та періоду Української народної республіки, статті про Голодомор та публікації, які викривають злочини комуністичного режиму, літературні огляди.

Як наголосив на прес-конференції голова ГО «Українська ініціатива», один з упорядників книги Юрій Косенко, в збірку увійшли ті статті Іларіона Косенка, що публікувалися в «Тризубі», натомість його спадщина набагато ширша, адже до еміграції він працював в різних виданнях в Україні. 

«Коли Іларіон Косенко перебував в Україні в часи Визвольних змагань, то він і сам редагував інші видання, газети. Наприклад, газету «Наш шлях», яка видавалася в Кам'янці-Подільському. Там було опубліковано велику кількість його статей, але, на жаль, вони сюди не увійшли. У нас в планах їх віднайти і вивчити. Були і інші видання часів Визвольних змагань, які ми маємо надію опрацювати в майбутньому», - розповів Юрій Косенко. 

Крім того, додав він, в бібліотеці Симона Петлюри зберігається архів листів Іларіона Косенка, який в подальшому також планується опрацювати.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-