«Ісламська спадщина Кримського ханства». Презентація книги

«Ісламська спадщина Кримського ханства». Презентація книги

Укрінформ
5 листопада 15:00 - Презентація книги Михайла Якубовича «Ісламська спадщина Кримського ханства» 

Організатор: РО «Духовне Управління мусульман Автономної Республіки Крим».

Учасники: Алім Алієв  - ведучий,  громадський діяч, співзасновник і координатор Львівського офісу громадської ініціативи «КримSOS», програмний директор «Кримського Будинку»; Михайло Якубович - автор книги, к.і.н., український сходознавець, перекладач, дослідник доктринальної та філософської думки ісламського світу, голова Центру ісламознавчих досліджень Національного університету «Острозька академія»; Айдер Рустамов -  муфтій Криму; Елімдар Хайруллаев - голова «Ради улемів» та ГО «АМУ»; Рефат Чубаров - голова Міллі Меджлісу кримськотатарського народу; Юсуф Куркчі  - перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Андрій Юраш - директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України; Рефат Рустем огли Абдужемілев - рецензент, к.ф.н.; Аліє Кангіева - рецензент, к.ф.н.; Дилявер Сейтумеров  - перекладач, редактор; Зулейха Ісмет кизи Кадрі-заде - перекладач, редактор;  Саїд Ісмагілов - муфтій ДУМУ «Умма»; Сейран Аріфов - голова Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд».

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували дослідження Михайла Якубовича «Ісламська спадщина Кримського ханства»

Нещодавно видане дослідження «Ісламська спадщина Кримського ханства» систематизує інтелектуальну історію Кримського ханства, містить багато фактичної інформації про різні науки, що розвивалися там, мову, мусульманську теологію.

Про це на презентації книги в Укрінформі сказав її автор -  кандидат історичних наук, український сходознавець і дослідник ісламського світу Михайло Якубович.

"Ісламська спадщина Кримського ханства" - це бібліографічний словник і каталог рукописів... Книга містить багато фактичної інформації про інтелектуальну історію Кримського ханства, про різні науки, що розвиваються там, від арабської мови до логіки, мусульманського права, мусульманської теології - всього того, що формувало внутрішній світ ісламу у Кримському ханстві", - розповів Якубович.

За його словами, свого часу, займаючись тематикою вивчення ісламу у Кримському ханстві, він зацікавився багатством інтелектуальної історії Криму і вирішив систематизувати цю інформацію в окремому дослідженні.

"У мене з'явилася думка систематизувати цю спадщину і особливо приділити увагу тим рукописам кримських учених, над якими я працював у різних бібліотеках світу: в США - у Прінстоні, в Німеччині, Польщі, Туреччині, в Саудівській Аравії, Швейцарії та інших країнах", - повідомив учений.

Робота над рукописами кримських учених дозволила йому зробити висновок про те, що жодна мусульманська традиція у світі не піддавалася такому знищенню, як кримськотатарська.

"Уся ця робота допомогла мені сформувати погляд на кримськотатарську спадщину, як на надзвичайно багату, але в силу різних подій, і особливо політичних, розкидану по всьому світу. Жодна мусульманська традиція так не постраждала у ХХ столітті, як кримськотатарська - її просто спеціально знищували", - заявив Якубович.

Як підкреслив дослідник, у виданій ним книзі містяться біографії близько півсотні кримськотатарських авторів, що мали відомі праці, а також близько 100 згадок про рукописи, що збереглися.

"Зрозуміло, що це не всі вчені, які творили у Криму. Цю цифру треба помножити на 10 або 20. Зроблене нами - це тільки перші кроки з вивчення цієї теми", - повідомив учений.

За його словами, часто вчені у Кримському ханстві виконували роль суддів та інших службовців, обіймали адміністративні посади.

"Коли читаєш джерела 14-15 століть, і там називаються цифри по кількості учених у Кримському ханстві - йдеться про 600 учених і 300 муфтіїв - тих, хто мав найвищий релігійний авторитет у суспільстві і творив фетву (рішення релігійно-правового характеру - ред.), чесно кажучи, дивуєшся... Політична сила Кримського ханства дозволяла забезпечити функціонування такого великого апарату учених, багато хто з яких перебував на адміністративних посадах - були кадіями (суддями). Це були освічені люди, які у вільний від роботи час писали свої праці", - розповів Якубович.

На його думку, Кримське ханство було в той період центром створення і передачі наукових знань. І вперше ставку на Крим, як центр релігійних знань, зробив хан Узбек, який був засновником найстарішої кримської мечеті.

"Коли хан Узбек зробив своєю ставкою Крим, коли іслам став державною релігією Золотої орди, він, очевидно, збирався зробити Крим зразковим регіоном. Туди було запрошено дуже багато учених зі всього мусульманського світу", - підкреслив Якубович.

Він зазначив, що найменш вивченим періодом інтелектуальної історії кримського ісламу залишається період з 15 по 17 століття. 

"Є така загальна проблема - період між середньовіччям і сучасністю, наприклад 15-17 століття, не дуже добре вивчений, хоча дуже важливий для розуміння... Забуття було штучно створено після 1944 року, коли багато рукописів, навіть ті, що були у приватних колекціях, було розграбовано і знищено, а почалося все у 18-му столітті за часів окупації Крима Російською імперією", - повідомив Якубович.

За його словами, видана книга допоможе залучити до малодослідженої теми нових учених. Монографію видано двома мовами - українською та кримськотатарською, причому латиницею, що дозволить прочитати її не лише у Криму, але й у Туреччині.

Нагадаємо, першу книгу Михайла Якубовича «Історія філософської думки Кримського ханства» було презентовано в Києві у квітні 2016 року на виставці «Книжковий Арсенал». 

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-