Напередодні опалювального сезону: субсидії по-новому, заходи щодо  підвищення адресності та ефективності надання соціальної підтримки

Напередодні опалювального сезону: субсидії по-новому, заходи щодо підвищення адресності та ефективності надання соціальної підтримки

Укрінформ
18 жовтня 14:00 - Напередодні опалювального сезону: субсидії по-новому і заходи з підвищення адресності та справедливості надання соціальної підтримки

Організатор: Міністерство соціальної політики України

Спікер: Віталій Музиченко - генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики.

Коротко. У ході прес-брифінгу буде поінформовано про зміни у системі надання субсидій за станом на початок опалювального сезону. А також - про заходи щодо підвищення адресності та ефективності надання соціальної підтримки.

Створення реєстру отримувачів субсидій, запуск «гарячої лінії», впровадження європейських засад соціального інспектування та упередження порушень і шахрайства в сфері соціальної допомоги -  ці та інші системні кроки Мінсоцполітики покликані забезпечити більш адресну підтримку тих, хто її справді потребує, ефективність використання коштів платників податків і соціальну справедливість у суспільстві загалом.

Підсумкові матеріали:

Мінсоцполітики вживає системних заходів щодо підвищення адресності та ефективності надання соціальної підтримки

В Україні запрацювала «гаряча лінія» з питань порушень при наданні соціальної підтримки – субсидій, соціальної допомоги та соціальних послуг.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

«Гаряча лінія» функціонуватиме в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що реалізується Міністерством соціальної політики України за сприяння Світового банку, і має на меті, зокрема, запровадження в Україні ефективних механізмів контролю під час надання соціальної підтримки.

За безкоштовним телефоном 0 800 50 2757 можна повідомити про факт порушень при наданні соціальної підтримки з боку посадових осіб, корупції, а також про випадки незаконного одержання такої підтримки з боку громадян.

Лінія працюватиме з 9.00 до 18.00 у робочі дні без обідньої перерви.

Аналогічні «гарячі лінії» успішно діють у більшості країн Європи. Це дає змогу зробити систему соціальної підтримки більш ефективною, адресною і справедливою. Відтепер таку практику запроваджено і в Україні.

Соціологічні дослідження, які було проведено в Україні за сприяння Світового банку, показали, що переважна більшість наших громадян – 70% опитаних – нетерпимо ставиться до тих, хто отримує соціальну допомогу незаконно.

За словами генерального директора Директорату сім’ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталія Музиченка, створення реєстру отримувачів субсидій, запуск «гарячої лінії», впровадження європейських засад соціального інспектування та упередження порушень і шахрайства в сфері соціальної допомоги – ці та інші системні кроки Мінсоцполітики покликані забезпечити більш адресну підтримку тих, хто її справді потребує, ефективність використання коштів платників податків  і соціальну справедливість у суспільстві загалом.  

Українці подали заяви майже на 800 млн грн на виплату зекономлених субсидій - Музиченко

Заяви на майже 800 мільйонів гривень подали українці на виплату зекономлених субсидій.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

«На сьогоднішній день заяв подано майже на 800 млн грн і розпочалася виплата відповідних сум зекономлених субсидій за електроенергію і природний газ», - зазначив Музиченко.

Він уточнив, що заяви подали особи, які зекономили на використанні електричної енергії та природного газу протягом опалювального періоду 2017-2018 років.

Музиченко наголосив, що відповідно до законодавства така виплата має бути здійснена протягом двох місяців з дати початку нового опалювального періоду.

Як відомо, уряд на засіданні 26 квітня 2018 року ухвалив рішення про початок монетизації субсидій. За словами Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, це рішення стосуватиметься 1,5 млн родин, які зможуть отримати приблизно 700 грн одноразової виплати. Це рішення передбачає грошову виплату, яка дорівнює вартості 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубометрів газу.

Нині в Україні дві третини населення отримують соціальну допомогу - Мінсоцполітики

В Україні майже дві третини населення отримують різні види соціальної допомоги.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

«Якщо взагалі провести наскрізний аналіз, то це приблизно дві третини населення України в тій чи іншій мірі отримують різні види соціальної допомоги», - зазначив Музиченко.

Він зауважив, що нині в Україні зафіксовано майже 7 млн домогосподарств, які отримують житлові субсидії. 

Окрім того, наголосив Музиченко, близько 3 тисяч сімей отримують допомогу для малозабезпечених, а також майже 400 тисяч жінок - допомогу одиноким матерям.

«Взагалі, якщо охарактеризувати систему соціальних виплат або соціальної допомоги, то у бюджеті на 2018 рік передбачено на відповідні видатки майже 130 млрд гривень», - зауважив Музиченко.

За його словами, близько половини цієї суми складають видатки на надання пільг і житлових субсидій.

У Мінсоцполітики планують запровадити вибіркові перевірки отримувачів соцдопомоги

У Міністерстві соціальної політики вважають, що необхідно ввести вибіркові перевірки отримувачів соціальної допомоги задля убезпечення від шахрайства.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

«Одним із аспектів розвитку ситуації на майбутнє ми вбачаємо необхідність запровадження вибіркових перевірок, які будуть базуватися на ризикоорієнтованих підходах. Тобто ми говоримо про те, що нам необхідно оцінювати ризик шахрайства з боку можливого потенційного одержувача на етапі звернення, і потім уже формувати так би мовити «сірі» та «білі» списки, які дають можливість перейти до перевірки тих, хто потенційно може надавати недостовірну інформацію, і з меншою прискіпливістю перевіряти або взагалі не перевіряти ті сім'їй чи домогосподарства, які отримують соціальну допомогу і ввійшли до білого списку», - заявив Музиченко.

За його словами, це перспектива, над якою міністерство працює.

Окрім того, Музиченко наголосив на необхідності зміни критеріїв для отримувачів субсидії та посилення державного контролю з боку органів, які мають відповідні процедури контролювати. 

Він також зауважив, що на сьогодні «значна кількість домогосподарств, маніпулюючи відповідними критеріями, заходами, отримувала соціальну допомогу, скажімо так, не маючи на це ні морального, ні матеріального права». 

Як пояснив Музиченко, проблема в тому, що нині в українському законодавстві немає відповідальності за неправомірне отримання соціальної підтримки в Україні. 

Як повідомляв Укрінформ, нині в Україні зафіксовано майже 7 млн домогосподарств, які отримують житлові субсидії. 

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-