Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв

Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв

Укрінформ
9 жовтня 11:00 - Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв

Організатор: Департамент суспільних комунікацій КМДА.

Співорганізатор: БО «Український форум благодійників».

Учасники: Віктор Артеменко - консультант з розвитку громадського сектору, модератор; Олександр Деніс - заступник директора Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); Наталія Петрова - начальник відділу комунікацій з громадськістю Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); Поліна Нюхіна - директор Благодійної організації «Український форум благодійників»; Роман Міненко - адвокасі-координатор Благодійної організації «Український форум благодійників»; Дар'я Сидоренко - адвокасі-менеджер Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД); Владислав Шелоков - директор з мобілізації ресурсів Міжнародного благодійного фонду «Карітас України»; Вікторія Чередниченко - президент Благодійного Фонду «Киян»; Лариса Сідєльнік - координатор програм Всеукраїнського благодійного фонду «Крона»; Наталія Ліпська - директор Благодійного фонду «Крила надії»; Лариса Заливна - голова правління Луганської обласної громадської правозахисної жіночої організації «Чайка»; Вадим Кривицький - головний спеціаліст Управління з питань взаємодії з правоохоронними органами по забезпеченню правопорядку та муніципальної безпеки виконавчого органу Київської міської ради; Юлія Сімонова - менеджера Проектів Українського форуму благодійників; Тетяна Гоєнко - голова Київської міської організації Товариства Червоного Хреста.

Питання до обговорення:

Яка ситуація з шахраями у благодійності у 2018 році? Чи потрібна країні статистика з цього питання?

Які моделі боротьби з шахраями дає закон? Які моделі реально використовуються самими благодійниками та громадськістю? Чи є досягнення або вивчені уроки?

Як покращити співпрацю благодійників з Національною поліцією України?

Чи потрібні зміни в законодавстві для кращого врегулювання  публічного збору благодійних пожертв?

Довідково. «Круглий стіл» заплановано на виконання Плану заходів щодо реалізації в місті Києві у 2018 році Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та має на меті інформаційну та роз'яснювальну роботу серед населення із запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв.

Підсумкові матеріали:

70% українців жертвують кошти на благодійність - опитування

70% українців хоча б раз протягом року жертвували кошти на благодійність, з них кожен четвертий - кидав кошти до благодійних скриньок.

Про це з посиланням на результати опитування повідомила директор благодійної організації «Український форум благодійників» Поліна Нюхіна під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв».

«За даними соціологічного дослідження, проведеного наприкінці 2017 року серед тисячі українців, тільки 30% населення України не брали участь у благодійності взагалі. Решта 70% робили це тим чи іншим чином, 23% кидали кошти у скриньку. Середня сума цих пожертв складала 50 гривень», - сказала Нюхіна.

За її словами, 23% опитаних заявили, що не довіряють збирачам коштів та благодійним фондам. На думку Нюхіної, однією із причин такої недовіри суспільства є недостатня прозорість фондів та відсутність звітності про використані кошти. 

«Фонди, на жаль, не завжди розуміють, що звітність є обов'язковою, однак у нас в законодавстві не написано, в якій формі вона має бути. На жаль, багато хто розуміє цю звітність як просто фотографію чеків», - сказала вона.

Другою причиною, на її думку, є недостатня співпраця державних органів та благодійників. 

У свою чергу інспектор відділу зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції у місті Києві Сергій Багаліка поінформував, що наразі в Україні не ведеться статистика щодо випадків шахрайства при зборі благодійних пожертв. Однак правоохоронні органи намагаються контролювати ситуацію, і у разі підозри поліцейські можуть перевірити необхідні документи у осіб, які збирають кошти. 

Тим громадянам, які хочуть зайнятися благодійністю, Багаліка порадив надавати саме цільову допомогу.

«Якщо людина дає кошти, вона має бути на 100% впевнена, що кошти цільові. Я завжди рекомендував громадянам, як поводити себе з людьми, які просять - якщо людині потрібен одяг чи їжа, краще дати їх, аніж жертвувати гроші», - додав він. 

На думку Багаліки, ситуацію з шахраями у благодійності допоможе вирішити небайдужість суспільства і громадський контроль. «Покарання ніколи не дасть того результату, як превентивна робота, коли більша частина населення буде обізнана в правовій сфері і буде розуміти, кому можна давати ці кошти, а кому - ні», - сказав він.

За словами директора Української біржі благодійності Ірини Гуцал, іншим швидким способом заробітку для шахраїв є збір коштів на благодійність через он-лайн ресурси. 

«Іншим зручним інструментом, який допомагає швидко збирати величезну кількість грошей, є переказ коштів на банківські картки. Цим часто користуються шахраї. Оскільки ці кошти дуже важко контролювати», - сказала вона.

Гуцал переконана, що одним із способів запобігання шахрайству у благодійності може стати створення спільних механізмів взаєморегуляції між державою та громадськістю.

«Не треба чекати, що поліція чи держава щось зробить, треба створювати власні організації і контролювати сектор благодійництва», - підкреслила вона.

Своєю чергою директор інформаційного агентства «Єдина служба правової допомоги» Денис Осмоловський зазначив, що не боротьба, а саме запобігання є запорукою винищення шахрайства в сфері благодійності. «Публічна діяльність і правоохоронна додається до цієї функції, а не є першочерговою», - сказав він.

На думку PR-менеджера проекту USAID «Громадяни в дії» Олександра Равчика, одним із шляхів боротьби з шахраями може стати публічний контроль коштів. 

«Ми виступаємо за те, щоб одним із інструментів публічного контролю стало оприлюднення звітів про неприбутковість на сайті Податкової», - зазначив він.

Благодійники закликають не жертвувати кошти сумнівним волонтерам зі скриньками

Благодійні фонди закликають українців  не жертвувати гроші волонтерам, які збирають гроші у скриньки на вулицях та в метро.

На цьому наголосила директор Благодійного фонду «Крила надії» м. Львів Наталія Ліпська  під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв».

«Коли ви бачите людину зі скринькою, яка каже, що в мене хвора дитина,  я відповідально заявляю -  двісті відсотків, що це брехня. Родичі хворої дитини не будуть збирати на вулиці кошти. Порядні організації на вулиці в скриньки кошти не збирають», - сказала Ліпська. 

За її словами, як правило більше половини зібраних коштів собі забирають організатори. 

«70% цієї скриньки, в кращому випадку, йде в кишеню тим, хто це організовує, від 15% до 25% - збирачу, решта, 5% - йде тому, хто цієї допомоги потребує», - додала Ліпська.

Вона також зазначила,  що людина, яка збирає кошти на благодійність, повинна мати при собі нотаріально завірений документ, в якому має бути зазначено - для кого, скільки, де і в які терміни збираються кошти. 

Водночас, директор Благодійного фонду «Крила надії» наголосила на необхідності робити  все, щоб так званий благодійний бізнес для шахраїв став незручним.

 «Ми робили так, щоб цей збір коштів був максимально незручним для шахраїв. Ми викликали патрульну поліцію і представників громадськості, вони приїжджали і затримували осіб для перевірки на момент шахрайства і  у відділку ми складали акт вилучення коштів зі скриньки і змушували представників організацій покласти кошти на рахунок тієї людини, яка вказана на скриньках. Після сімдесятого нальоту нас знали в обличчія швиденько тікали», - розповіла вона.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-