Життя після полону: як захищають колишніх і нинішніх бранців. Презентація звіту

Життя після полону: як захищають колишніх і нинішніх бранців. Презентація звіту

Укрінформ
2 жовтня  11:30 - Життя після полону: що робить держава і неурядові організації

Організатори: ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»; БФ «Восток-SOS».

Учасники: Володимир Щербаченко - редактор звіту, очільник «Східноукраїнського центру громадських ініціатив»; Олександра Дворецька -  голова правління БФ «Восток-SOS»;  Анатолій Поляков -  колишній полонений, очільник «Української асоціації полонених»; Анна Мокроусова -  психологиня, керівниця благодійної організації «Блакитний птах»; Андрій Остапенко - адвокат.

До участі запрошені:  представники компетентних органів влади, які займаються питаннями щодо полонених.

Питання до обговорення:

Важливість документування порушень прав людини.

Стан законодавчих ініціатив щодо врегулювання статусу звільнених полонених.

Доступ до медичної та психологічної допомоги полоненим.

Розслідування злочинів.

Коротко. Під час «круглого столу» керівник  ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" представить звіт «За ратами будинку «Уряду ЛНР». Це  аналітична робота про одне із близько 200 місць несвободи, долі людей, які там перебували і стан розслідування справ.

Підсумкові матеріали:

У Києві продемонструють фільм про звільнених бранців бойовиків ОРЛО

У Києві 10 жовтня презентуватимуть документальний фільм "Крихка Свобода" про колишніх в'язнів незаконного місця несвободи, розташованого у будівлі Луганської ОДА.

На перегляд фільму запросив усіх охочих директор Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко під час презентації аналітичного звіту "За гратами будинку "уряду ЛНР" в Укрінформі.

"Наша робота не обмежується лише звітом. Ми зняли документальний фільм спільно з документалістами Babylon'13, він буде представлений  10 жовтня в кінотеатрі "Жовтень", запрошуємо до перегляду", - повідомив Щербаченко.

Він поінформував, що місце несвободи, яке функціонувало в будинку уряду "ЛНР" - одне з понад 200 місць несвободи, яке "вдалося зафіксувати в ході опитування тих людей, які вийшли з таких незаконних в'язниць".

"Можна говорити про те, що через це місце несвободи пройшло до кількох сотень людей. Там був весь спектр порушень - і сексуальне насильство, і позасудові страти, і примусова праця, і катування, і найгірші форми поводження з незаконно ув'язненими.  З людьми робили все що завгодно", - додав директор центру.

Як повідомляється, у фільмі "Крихка свобода" представлені історії 5 чоловіків і жінок, колишніх в’язнів, жертв і свідків жорстокого насильства, "долі яких об’єднав підвал Луганської обласної державної адміністрації".

Вхід на перегляд стрічки вільний, за попередньою реєстрацією   (https://www.facebook.com/events/710857062601570/?active_tab=about)

Колишні бранці бойовиків ОРЛО примусово прибирали кров після обстрілів та ховали тіла - дослідження

Колишні бранці бойовиків ОРЛО, які перебували у підвалі Луганської ОДА в 2014-2015 роках, примусово прибирали кров після обстрілів та катувань, а також ховали тіла.

Про це йдеться в аналітичному звіті "За гратами будинку "уряду ЛНР" від Східноукраїнського центру громадських ініціатив, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Більшість опитаних затримали та утримували в підвалі Луганської ОДА представники "ЛНР" через звинувачення в проукраїнській позиції та/або допомозі українським військовим. Люди перебували в підвалі, де не було жодних умов для цього, від декількох днів до декількох місяців. Перебування в місці несвободи супроводжувалось фізичним,сексуальним та психологічним насильством. Затримані виконували примусові роботи, зокрема прибирали кров після обстрілів, катувань, ховали трупи, готували, вантажили та розвантажували майно", - йдеться у звіті.

Як зазначають автори звіту, на основі 19 інтерв'ю з особами, які перебували у підвалі Луганської ОДА в 2014-2015 роках, "можна говорити про те, що утримання цих людей супроводжувалось катуванням, жорстоким, або таким, що принижує гідність, поводженням та покаранням, невиправданим застосуванням засобів фіксації та зброї".

"Медичну допомогу опитані не отримували взагалі або отримували в недостатньому обсязі. Особи, які виконували медичні функції, мали обмежені повноваження та ресурси для призначення повноцінного лікування, чим порушено вимоги Женевських конвенцій. Зафіксовано випадок участі медичного працівника у жорстокому поводженні з особами, позбавленими волі у зв'язку з конфліктом", - зазначається в аналітичному звіті.

Автори звіту також наголосили, що у всіх задокументованих випадках затримання та тримання людей під вартою було здійснено без дотримання будь-яких процесуальних гарантій, які передбачені в національному та міжнародному праві.

Бойовики ОРЛО затримували неповнолітніх та людей разом з маленькими дітьми - дослідження

Бойовики тримали під вартою у незаконній "вязниці" в приміщенні Луганської ОДА неповнолітніх, а також затримували людей разом з маленькими дітьми. Про це йдеться в спогадах постраждалих, опублікованих в аналітичному звіті "За ратами будинку "уряду ЛНР", який є у розпорядженні Укрінформу. "Один з опитаних чоловіків розповідає, що разом із ним тримали неповнолітнього хлопця: "Одного разу нам закинули хлопця Вову з кварталу Волкова. На вигляд - дитина дитиною,13, максимум 14 років", - йдеться у звіті. Як зазначається, хлопця затримали за заставку на ноутбуці із "Правим сектором". Відповідно до отриманих свідчень, людей затримували також разом із маленькими дітьми. Як зазначають автори аналітичного звіту, опитаних затримували озброєні представники ОРЛО за проукраїнську позицію або підозру в проукраїнській позиції, за підтримку українських військових або за підозру в такій підтримці, а також військовослужбовців ЗСУ. "Респондентів від декількох днів до декількох місяців утримували в приміщеннях, не пристосованих для коротко- чи довгострокового перебування людей. Понад половину опитаних осіб затримали в липні 2014 року. Останні свдічення про перебування в підвалі ЛОДА задокументовані з лютого 2015 року", - йдеться у звіті. У межах дослідження правозахисники провели 19 інтерв'ю з чоловіками та жінками, які утримувались у підвалі будинку так званого "уряду ЛНР" із червня 2014 року. Звіт підготувала ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив".

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-