Євроінтеграція та Угода про асоціацію з ЄС:  тенденції настроїв у країні  та особливості сприйняття в регіонах

Євроінтеграція та Угода про асоціацію з ЄС: тенденції настроїв у країні та особливості сприйняття в регіонах

Укрінформ
28 вересня 13:30 - Євроінтеграція та Угода про асоціацію з ЄС:  тенденції настроїв у країні  та особливості сприйняття в регіонах

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Любов Акуленко – виконавчий директор, ГО «Український центр європейської політики»; Євген Бистрицький – завідувач відділу філософії культури, етики і естетики Інституту філософії НАН України; виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" (1998-2017р.); Руслан Кермач  – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Павло Кравчук – комунікаційний менеджер,  ГО «Європа без бар’єрів», представник офісу; Зоряна Міщук – ключовий експерт проекту «Громадська синергія»; Максим Паращевін - експерт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України; представник офісу віце-прем'єр-міністра України з питань європейської  а євроатлантичної інтеграції України.

Питання до обговорення.

Уявлення громадян про Європейський Союз: спільне та відмінне у поглядах мешканців різних регіонів.

Оцінка перспектив членства України в ЄС: найбільш поширені страхи та стереотипи.

Угода про асоціацію: що викликає стурбованість мешканців південних та східних областей України?

Комунікаційна політика щодо відносин України з ЄС: брак знань чи довіри?

Регіональні аспекти мобільності: безвізовий режим, трудова міграція, транспортна стратегія.

Рік виборів: нові загрози чи нові можливості для європейської інтеграції України?

Довідково.  Під час «круглого столу» ви отримаєте прес-реліз із результатами загальнонаціонального опитування, проведеного у серпні 2018 р. Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Матеріали Фонду «Демократичні ініціативи» були підготовлені в межах проекту «Угода про Асоціацію з Європейським Союзом - підтримку на півдні і сході  України». Він виконується  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва   і необов'язково відображає точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Підсумкові матеріали:

Вступ України до Євросоюзу підтримує половина населення - опитування 

Трохи більш як половина населення України вважає, що Україні потрібно стати членом Європейського Союзу, близько третини з цим не згодні, і майже кожний десятий не визначився зі своєю позицією.

Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, оприлюднив на засіданні круглого столу в Укрінформі 28 вересня експерт фонду, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Максим Паращевін.

"Стосовно орієнтації на Європейський Союз, зберігається підтримка на рівні приблизно половини населення (52%)", -  сказав Паращевін.

Він поінформував, що приблизно третина (34%) з цим не згодні і ще 15% опитаних не можуть визначитися.

Експерт також зауважив, що у ставленні до членства в ЄС існують регіональні відмінності.

Найбільше хочуть бачити Україну в ЄС на Заході (79%) та в Центрі України (58%). Натомість на Півдні та Сході більшість респондентів наразі не поділяють євроінтеграційних прагнень  - 58% та 57% відповідно в цих регіонах не вважають, що Україні потрібно стати членом ЄС.

Основними перевагами від членства в ЄС українці вважають підвищення життєвого рівня людей (38%), сприяння боротьбі з корупцією (27%) та вільне пересування людей за кордон (26%). Кожний п'ятий громадянин очікує, що членство України в ЄС сприятиме більш вільному доступу молоді до навчання в європейських університетах (21%). Водночас 26% опитаних українців вважають, що жодних переваг від членства в ЄС Україна не матиме.

Регіональні відмінності існують і в уявленні про переваги від членства в ЄС. Зокрема, якщо на підвищення життєвого рівня сподіваються 52% жителів Заходу, то в Центрі таких 40%, а на Півдні та Сході лише 27% і 26% відповідно. Не бачать жодних переваг у членстві України в ЄС 53% мешканців Сходу, 36% - Півдня  і значно менше таких у Центрі (22%) і на Заході (8%).

Абсолютна більшість населення (60%) вважає, що Україні важливо продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не надаватиме державі перспективи членства. У регіональному розрізі найбільше поділяють думку про необхідність продовження проєвропейських реформ безвідносно до перспективи отримання членства в ЄС саме жителі Заходу (78%) та Центру (67%), тоді як помітно менше прихильників цієї думки серед жителів Сходу (48%) та Півдня (38%).

У відповідь на запитання хто, які сили найбільш активно  сприяють процесам європейської інтеграції України, 44,5% опитаних назвали Президента, 27,6% - уряд, 14,8% - Верховну Раду.

Опитування проводилося з 16 по 28 серпня. Всього було опитано 2041 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

В українському суспільстві поступово зростає кількість людей,  які вважають себе європейцями - опитування

Кількість людей, які вважають себе європейцями, цьогоріч зросла на 4% порівняно з минулим роком і наразі становить 44%.

Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, оприлюднив на засіданні круглого столу в Укрінформі 28 вересня експерт фонду, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Максим Паращевін.

"44% українців порівняно з 40% в жовтні 2017 року сприймають себе як європейців", - зазначив Паращевін.

Водночас він зауважив, що частка тих, хто європейцями себе не вважає, ще дещо переважає і становить 48% опитаних. Ще приблизно 8% респондентів не визначилися.

Найбільш виражена європейська  ідентичність у жителів Заходу (61%) та Центру (51%). Натомість меншою мірою вона проявляється серед мешканців Півдня (28%) та Сходу (22%).

Для того, щоб відчути себе європейцями, українцям передусім потрібен певний рівень добробуту - так вважають 46% опитаних, відчуття захищеності законом (34%) та повага цінності демократії та прав людини (21%). Для 17% опитаних важливо також почуватися вільною людиною.

Попри те, що чинник матеріального добробуту, як і раніше, лишається найважливішим, наразі на нього орієнтується на 13% менше громадян, ніж торік.

Опитування проводилося з 16 по 28 серпня. Всього був опитаний 2041 респондент віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-