«Усиновлення - це любов назавжди». Всеукраїнська акція

«Усиновлення - це любов назавжди». Всеукраїнська акція

Укрінформ
28 вересня 11:00 - Усиновлення - це любов назавжди

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Учасники:  Микола Кулеба - Уповноважений президента України з прав дитини; Олександра Чуркіна - заступник міністра з питань європейської інтеграції;  Руслан Колбаса -  директор Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення;  Леонід Лебедєв - голова Благодійного Фонду «Зміни одне життя - Україна»;  представник публічного акціонерного товариства «Укрпошта».

Коротко.  День усиновлення в Україні щорічно відзначається в останній день вересня.  Свято встановлено в Україні згідно з  Указом Президента України від 27 листопада 2008 року № 1088/2008.

З метою привернення уваги до питання влаштування на виховання в сім'ї громадян України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу) проводиться всеукраїнська акція «Усиновлення - це любов назавжди», яка відбудеться одночасно в усіх регіонах України.

Довідково.  На сьогодні на обліку дітей, які можуть бути усиновлені,  в Україні перебуває понад 17 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За період з 2008 по 2017 роки було усиновлено 27 035  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: громадянами України -  18 748.

Позитивні успіхи за останні роки - усиновлення дітей родинними групами. Так, у 2017 році 188 сімей громадян України усиновили дітей з братами та сестрами (по 2 дітей - 160, по 3 та більше дітей - 28).

Підсумкові матеріали:

У центрі Києва діти-сироти проводять флешмоб до Дня усиновлення

На Софійській площі у столиці проходить флешмоб до Дня усиновлення за участю близько 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Участь в акції також беруть студенти-соціологи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як розповів голова правління благодійного фонду «Зміни одне життя (Україна)», співорганізатор заходу Леонід Лебедєв, акція присвячена Дню усиновлення та має на меті привернути увагу суспільства до проблеми сирітства. 

«У флешмобі беруть участь діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які виконуватимуть певні активності, зокрема малюватимуть серце, аби привернути увагу суспільства й держави в цілому до проблеми сирітства в Україні», - зазначив він.

За його словами, до участі в заході долучилися 40-50 дітей віком 10-12 років, а також студенти, які навчаються у вишах за спеціальністю соціологія. Лебедєв зауважив, що подібна акція одночасно відбувається з 14-ї до 15-ї години в усіх обласних центрах України. 

Під час флешмобу для студентів-соціологів було запропоновано пройти різні випробування щодо практичної реалізації набутих знань, як працювати з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Як відомо, 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення.

Українці всиновлюють уп’ятеро більше дітей, аніж іноземці — Мінсоцполітики

Протягом останніх десяти років в Україні всиновили більше 27 тисяч дітей, і для 18 тисяч із них усиновителями стали наші співгромадяни. 

Про це розповів директор Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса на прес-конференції в Укрінформі.

“За 10 років було усиновлено 27 тисяч 35 дітей. 18 тисяч усиновили громадяни України. Якщо казати за тенденцію, то на сьогодні громадяни України всиновлюють у п’ять разів більше дітей, ніж іноземні громадяни”, - сказав він.

Посадовець зауважив, що іноземці можуть усиновлювати в Україні тільки дітей від п’яти років або дітей із певними тяжкими захворюваннями.

Водночас Колбаса уточнив, що за минулий рік було усиновлено 1518 дітей, а за вісім місяців цього року — 1057 дітей.

Він також зауважив, що на обліку перебуває більше 1700 кандидатів-громадян України, які бажають усиновити дитину, але близько 90 % із них хочуть узяти в сім'ю здорову дитину віком до п’яти років. При цьому представник Мінсоцполітики підкреслив, що наразі спостерігається тенденція до зменшення кількості всиновлень українських дітей іноземними громадянами.

У свою чергу уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба зазначив, що найважче знайти всиновлювачів для дітей від 12 років; тих, які мають по двоє, троє і більше братів та сестер; дітей з інвалідністю. При цьому такі діти становлять близько 95% серед тих, які можуть бути всиновлені.

Як відомо, 30 вересня в Україні відзначають День усиновлення.

Половина дітей в Україні проживають в умовах ризику — дитячий омбудсмен

В Україні близько трьох мільйонів дітей живуть в умовах ризику.

Про це повідомив уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба на прес-конференції в Укрінформі.

“Сьогодні, за моїми підрахунками, в умовах ризику щонайменше 50% дітей в Україні. Близько трьох мільйонів дітей живуть в умовах певних ризиків: чи то інвалідність, чи то внутрішньо переміщені особи, чи то діти, які потерпають від недбальства батьків”, - сказав він.

Кулеба також зазначив, що кожна третя українська дитина потерпає від фізичного насильства з боку батьків, й кожна третя — від бідності.

Кулеба переконаний, що в Україні вже варто скасувати таємницю усиновлення

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба вважає, що в Україні вже настав час для скасування таємниці усиновлення.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Я думаю, що задля належного контролю за усиновленими дітьми треба відмінити таємницю усиновлення. Це моя особиста позиція”, - сказав Кулеба.

Дитячий омбудсмен запевнив, що суспільство вже змінило своє ставлення як до усиновлених дітей, так і до батьків цих дітей і сприймає цей процес нормально.

Водночас він наголосив на важливості ефективного контролю за сім’ями, які усиновили дитину, що, за його словами, можливо забезпечити лише після скасування таємниці усиновлення.

У свою чергу директор Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса розповів, що нині існує практика скасування усиновлення у судовому порядку, й у 2015 році було скасовано таким чином усиновлення щодо 21 дитини, у 2016 році — 28 дітей, у 2017 році - також щодо  28 дітей. Водночас він висловив переконання, що у випадку усиновлення потрібно не “скасовувати” його, а в разі необхідності діяти, як і по відношенню до біологічних батьків — позбавляти батьківських прав. Колбаса додав, що відповідний законопроект уже зареєстрований у парламенті.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-