Психоневрологічні заклади. Як реформуються?

Психоневрологічні заклади. Як реформуються?

Укрінформ
28 вересня 10:00 - Презентація звіту про реформу психоневрологічних закладів 

Організатор: Міжнародний фонд «Права людини в сфері психічного здоров'я-FGIP».

Учасники: проф. Грем Торнікрофт - голова FGIP, професор суспільної психіатрії; Довілє Йодкайте - адвокат, Литовський форум з питань інвалідності; Роберт Кейкенс - професор, викладач курсу медсестринської справи психіатричного профілю (Нідерланди); Роберт ван Ворен -  проф., генеральний директор FGIP;   Ольга Трубнікова - Департамент соціальної політики КМДА.

Коротко. Міжнародний фонд «Права людини в сфері психічного здоров'я-FGIP» презентуватиме звіт про Слов'янський і Святошинський (м. Київ) психоневрологічні інтернати за результатами свого оцінювального візиту, проведеного в травні 2018 року.

Звіт містить аналіз поточного стану справ в обох установах та начерк планів щодо реформування обох закладів,  розроблення альтернативних моделей догляду за підопічними. Він є першим кроком у напрямі здійснення реформи закладів психоневрологічного профілю в Україні.

Міністерство соціальної політики України та FGIP домовились об'єднати свої зусилля і працювати в найближчі роки задля цієї мети.

Довідково. У 145 ПНІ  перебуває близько 41000 дорослих та 6000 неповнолітніх. Система, що дісталася  у спадок від  радянського минулого, вже давно чекає на реформування. FGIP вирішила  найближчими роками зосередити свою увагу на цій проблемі і розглядати цей проект як основу для розвитку системи гуманних і сучасних послуг у сфері охорони психічного здоров'я в країні.

Звіт буде презентовано в присутності представників Міністерства соціальної політики, управління соціального захисту Донецької ОДА та Депратаменту соціального захисту КМДА.

Підсумкові матеріали:

Система психоневрологічних інтернатів в Україні потребує докорінного реформування — міжнародні експерти

Система психоневрологічних інтернатів, яких в Україні 145, потребує докорінного реформування.

Про це йшлося на презентації звіту “Трансформування психоневрологічних інтернатів в Україні”, що відбулася в Укрінформі.

У звіті представники міжнародного фонду «Права людини у сфері психічного здоров'я-FGIP» виклали пропозиції щодо функціонування Слов'янського (Донецька область) і Святошинського (Київ) психоневрологічних інтернатів, які експерти відвідали у травні 2018 року.

За словами генерального директора FGIP професора Роберта ван Ворен, у доповіді йдеться про проблеми, з якими стикаються підопічні закладів, та показано, як можна впоратися з цими труднощами.

“Система, що дісталася у спадок від  радянського минулого, вже давно чекає на реформування. FGIP вирішила  найближчими роками зосередити свою увагу на цій проблемі і розглядати цей проект як основу для розвитку системи гуманних і сучасних послуг у сфері охорони психічного здоров'я в країні. Ми працювали не лише в цих двох установах, але вони є пілотними. Ми з українськими партнерами, з працівниками цих закладів, родичами та підопічними спробуємо створити альтернативні послуги, які поступово задовольнять потреби усіх тих, хто там перебуває. Cистема має змінюватися. Ми всі свідомі того, що це — непроста дорога, але треба вирушати, бо іншого шляху немає. Тож ми починаємо”, - зазначив професор.

Представник Департаменту соціальної політики КМДА Ольга Трубнікова наголосила, що реформа у сфері психоневрологічної системи як ніколи на часі.

“Після візиту у травні цього року міжнародних експертів Департаментом соціальної політики КМДА було підписано меморандум про співпрацю з міжнародним фондом, який представляє Роберт ван Ворен. У нас тривають пошукові дискусії щодо концепції та плану трансформування Святошинського психоневрологічного інтернату. Щоб забезпечити максимальну прозорість процесу, зробити його з урахуванням думок і опікунів, і персоналу, усіх сторін, ми будемо вже найближчим часом проводити семінари та стратегічні сесії. Залучатимемо всіх зацікавлених осіб. Європа пройшла цей шлях у кілька століть, ми лише його починаємо. Це буде складно”, - сказала Трубнікова.

За її словами, у Департаменті соціальної політики КМДА створено експертну раду з питань розвитку соціальних послуг для людей з психічними розладами та людей похилого віку.

“Святошинський психоневрологічний інтернат щодо базового, стаціонарного догляду є одним з найкращих. Але ми розуміємо, що цього замало. Це відповідає сучасним реаліям, вимогам та міжнародним стандартам. Потрібно посилювати реабілітаційну складову, впроваджувати диференційований підхід для осіб з різними діагнозами. Наша мета — це створення умов, які б забезпечували максимальну автономність, самостійність для тих підопічних, діагнози яких дозволяють їх соціально адаптуватися та соціально інтегруватися”, - зазначила Трубнікова.

Вона підкреслила, що реформа системи психоневрологічних установ у Києві і не передбачає їхнього закриття.

“Передбачає трансформацію, поліпшення якості соціальних послуг, підвищення якості життя людей, які там мешкають. Київська міська влада це усвідомлює. Розпочато процес реформування у інших подібних закладах столиці. З міського бюджету Києва цього року виділено кошти на створення будинку підтриманого проживання у Київському пансіонаті ветеранів праці та Святошинському дитячому будинку-інтернаті для хлопчиків”, - наголосила Трубнікова.

Голова FGIP професор суспільної психіатрії Грем Торнікрофт висловив сподівання, що звіт матиме значну користь для трансформації психоневрологічних установ у Україні.

“У подібних закладах в Україні зараз перебуває близько 41 тисячі дорослих осіб та 6 тисяч дітей. Пропонуємо розпочати фундаментальну трансформацію, спрямовану на поліпшення життя таких людей та їх соціальну. Поетапно багато тих людей зможуть жити у громаді, користуючись своїми правами і вести таке життя, як і ми. Це — процес нормалізації. На сьогодні багато людей виключені з суспільства, роками та десятиліттями не виходять із цих установ, не можуть користуватися грошима, ніколи не бували у крамницях. Ми пропагуємо цей план. Він відповідає положенням міжнародних концепцій. Ми хочемо допомогти таким людям відновити соціальні контакти, яких вони тривалий час не мали”, - сказав Торнікрофт.

Водночас він зазначив, що не можна сподіватися на швидку трансформацію. “Починати слід з оцінки потреб усіх підопічних, щоб зрозуміти, які навички у них збережено, щоб допомогти їм набути нових. Для цього потрібні зусилля багатьох сторін”, - наголосив Торнікрофт.

 Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-