Влада - громадськість. Шляхи запровадження європейських практик комунікації

Влада - громадськість. Шляхи запровадження європейських практик комунікації

Укрінформ
13 вересня 16.00 - Шляхи запровадження європейських практик комунікації «влада - громадськість» 

Організатор: Департамент суспільних комунікацій КМДА.

Модератор:  Марина Хонда - директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА .

Учасники: Тетяна Гузенко - заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Олексій Коваленко - голова Громадської організації «Форум розвитку громадянського суспільства», лідер Київської громадської платформи НУО; Костянтин Плоский - заступник виконавчого директора Фундації ПАУС; Олександр Бухтатий - головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України; Сергій Олійник  - головуючий Громадської бюджетної комісії; Артем Стельмашов - начальник відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків Київради; Олександр Радченко - доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України; Сергій Карелін - Локальний координатор компоненту «Національна політика» EGAP; Ганна Куценко -Київський молодіжний центр; Марія Грищенко - аналітик відділу міського розвитку Аналітичний центр CEDOS; Наталія Чорногуб - голова ГО «Парк Наталка», співкоординатор київської громадської платформи; Дмитро Філіпенко - представник Democracy ReportingInternational в Україні; Олена Бекреньова - голова Фонду родини Богдана Гаврилишина; Василь Гончарук -заступник голови Громадської ради при Міністерстві юстиції України; Олександр Білера - експерт РПР, група культура; Ольга Гвоздік - координатор ГО «Місто-сад».

Довідково. Невід'ємною складовою демократичних перетворень, започаткованих в Україні, є наближення основних принципів діяльності органів виконавчої влади у сфері публічних комунікацій до європейських стандартів. Комплексні системні зміни законодавства та послідовні кроки в його імплементації в процесі європейської інтеграції покладені в основу оновленої Стратегії розвитку Києва - 2025, ухваленої рішенням Київської міської ради від 06.07.2017 № 724/2886. Оновлена Стратегія розвитку міста Києва до 2025 року має амбітну мету - «якісний прорив у розвитку міста, наближення стандартів життя до показників провідних східноєвропейських столиць».

Серед ключових умов успішної імплементації Стратегії названі, зокрема, такі:

залучення громадян до процесів формування, реалізації та контролю міської політики;

підвищення ефективності та прозорості роботи міських органів влади і служб.

Умовою їх реалізації Київська міська рада визначила завдання - «налагодження комунікації «влада-громадськість», що передбачає :

створення Центру публічної комунікації та інформації;

розроблення Комунікативної стратегії м. Києва.

Під час обговорення буде представлена проектна пропозиція КП «Центр публічної комунікації та інформації», його цілі, завдання, очікувані результати.

Підсумкові матеріали:

Департамент КМДА презентував в Укрінформі проект Центру публічної комунікації та інформації

У Департаменті суспільних комунікацій КМДА напрацювали проект щодо створення Центру публічної комунікації та інформації й очікують на підтримку депутатів Київради.

Презентація проекту відбулася в Укрінформі.

Як зазначила директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Марина Хонда, зазвичай громадськість інформують про перебіг подій та ухвалені рішення на сайті «мовою часто не зрозумілою для самої громадськості».

«Я сподіваюся, що той проект, який ми плануємо зробити в місті Києві, щодо зміни суті й форми комунікацій з громадськістю, він перший в Україні, по-друге, це практика і досвід європейських країн, який ми вивчили для того, щоб запровадити, і третє - ми отримували пропозиції від активних суб'єктів громадянського суспільства, які нам заявляли про необхідність створення нової структури, точніше - нової форми комунікації влади і громади», - зауважила Хонда.

Водночас заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА Тетяна Гузенко, презентуючи проект, додала, що він напрацьований разом із експертами, які брали участь у попередніх круглих столах, висловлювали свої пропозиції та зауваження. 

«Ми пропонуємо Центру публічної комунікації та інформації дати дві функції: публічні консультації і громадський бюджет», - сказала Гузенко.

Як зазначив головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України Олександр Бухтатий, «публічні комунікації - той рецепт, який треба взяти в свою систему управління та запустити, і чим швидше це відбудеться, тим краще».

«Я сподіваюся, у мене є підстави так стверджувати, що депутатський корпус підтримає і виділить кошти на старт цього процесу - для того, щоб запрацював Центр. І могли б ми сподіватися, що буде потужний Центр, і ми будемо вирішувати нагальні питання», - резюмувала Хонда. 

Як відомо, комплексні системні зміни законодавства та послідовні кроки в його імплементації в процесі європейської інтеграції покладені в основу оновленої Стратегії розвитку Києва - 2025, ухваленої рішенням Київської міської ради від 6 липня 2017 року. Оновлена Стратегія розвитку міста Києва до 2025 року має на меті «якісний прорив у розвитку міста, наближення стандартів життя до показників провідних східноєвропейських столиць».

Серед ключових умов успішної імплементації Стратегії: залучення громадян до процесів формування, реалізації та контролю міської політики; підвищення ефективності та прозорості роботи міських органів влади і служб. 

Завданням Стратегії Київська міська рада визначила «налагодження комунікації «влада-громадськість», що передбачає створення Центру публічної комунікації та інформації та розроблення комунікативної стратегії м. Києва.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-