Як виконавча влада взаємодіє з громадськістю. Презентація збірника звітів

Як виконавча влада взаємодіє з громадськістю. Презентація збірника звітів

Укрінформ
13 вересня 12.00 - БФ «Творчий центр ТЦК»  презентуватиме Збірник звітів за результатами оцінки діяльності низки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування за напрямом «взаємодія з громадськістю»

Організатор: БФ «Творчий центр ТЦК».

Учасники: Блерта Чела - заступниця директора ПРООН з програмних питань; Любов Паливода - президент Творчого центру ТЦК; Володимир Купрій - перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби; Наталя Окша - заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів Україні; Марина Хонда - начальник Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Микита Андрєєв - заступник керівника секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; громадські експерти, які безпосередньо проводили оцінку діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Коротко. Під час презентації буде представлено методику оцінки діяльності органів виконавчої влади за напрямом «взаємодія з громадськістю», а також результати оцінки діяльності трьох місцевих органів виконавчої влади та шести органів місцевого самоврядування.

Довідково. Захід проводиться у межах проекту «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізується ПРООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Підсумкові матеріали:

БФ "Творчий центр ТЦК" представив збірник звітів про взаємодію органів виконавчої влади з громадськістю

Благодійний фонд "Творчий центр ТЦК" представив збірник звітів за результатами оцінки діяльності деяких органів виконавчої влади, місцевого самоврядування за напрямом "взаємодія з громадськістю".

Презентація відбулася в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Ми працювали над ним покроково. Розробили методологію, схвалили її, і вже на цих етапах було видно експертів та їхню зацікавленість, ініціативність, вміння та можливість почути те, що їм говорять”, - сказала президент Творчого центру ТЦК Любов Паливода.

За її словами, таке оцінювання здійснювала група підготовлених ТЦК громадських експертів із різних регіонів країни. “Звичайно, по часу і по вартості цей проект є невеликий, але він дуже конкретний. Фокусується на дуже конкретному питанні”, - сказала президент Творчого центру ТЦК.

Паливода наголосила, що в Україні часто громадськість скаржиться на не дуже плідну співпрацю з органами виконавчої влади. А влада вважає, що організації громадянського суспільства їм лише заважають та втручаються у роботу, але при цьому не є компетентними і не розуміють, чим вони займаються. “В цьому є доля правди, бо дуже часто організації громадянського суспільства не до кінця розуміють, чим саме займається певний орган і, як я часто говорю,  ідуть у “хлібний магазин купувати взуття”, тобто так звертаються до різних органів влади по певних питаннях, бо не розуміють, хто і за що саме відповідає”, - сказала вона.

Заступник директора ПРООН з програмних питань Блерта Чела переконана в тому, що така взаємодія органів державної влади та громадськості є надзвичайно важливою для досягнення прогресу в будь-яких реформах, якими займається Україна для того, щоб відповідати вимогам угоди про асоціацію з ЄС. “Є достатньо невисокий рівень довіри до громадської участі в цьому, який ми спостерігаємо сьогодні, але ж в Україні є настільки дієве та ефективне громадське суспільство”, - сказала вона.

Як наголосила заступник директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідуюча відділом секретаріату Кабінету міністрів Україні Наталя Окша, у секретаріаті Кабміну дуже хочуть мати об'єктивну оцінку стану справ у цій сфері, але часто ситуацію їм подають однобоко. “Здебільшого це інформація від органів виконавчої влади, це частіше статистичні дані щодо кількості проведених заходів, кількості учасників. Звичайно, доведеться окремо вивчати інформацію від громадських організацій, яку вони публікують. Взагалі питання взаємодії з громадськістю та експертним середовищем є одне з найважливіших завдань, що стоїть перед урядом, і в рамках реформи державного управління проводиться сьогодні”, - сказала вона.

Начальник департаменту суспільних комунікацій КМДА Марина Хонда повідомила, що міська адміністрація отримує кожного місяця два-три дослідження від громадських організацій щодо відкритості влади. "Кожна методологія є своєю, кожна ГО виходіть зі своїх власних критеріїв, залучаючи своїх експертів, але в цьому дослідженні ми вперше побачили 4 критерії, і воно проводилося як спілкування з владою, так і представниками громадськості, а це важливо, бо тоді ми можемо зрозуміти “середню температуру по лікарні”, - сказала вона.

Хонда упевнена, що проведення такої оцінки дає можливість побачити загальний підхід структур до процесу залучення громадськості для прийняття рішень та основні проблеми, які виникають в процесі реалізації суспільної політики. В цілому пілотна методологія, на її думку, є стартом для запровадження у майбутньому комплексного підходу для вивчення всіх без виключення аспектів взаємодії влади та громади, в тому числі ефективність роботи органів місцевого самоврядування і звичайно потенційних можливостей громадського сектору.

Учасники презентації представили саму методику оцінювання, а також результати оцінки діяльності трьох місцевих органів виконавчої влади та шести органів місцевого самоврядування.

Захід проведений у межах проекту «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізується ПРООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-