Рік децентралізації: досягнення, зміни та наступні кроки. Результати опитування

Рік децентралізації: досягнення, зміни та наступні кроки. Результати опитування

Укрінформ
7 вересня 10:00 - Децентралізація: що змінилося за рік? Досягнення, проблеми, оцінки громадян

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Ірина  Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Юрій Ганущак  - директор Інституту розвитку територій;  Андрій Магера - заступник Голови Центральної виборчої комісії;  Марія Пальчук  - радник з питань децентралізації Київського Центру розвитку місцевого самоврядування;  Тетяна Нагірняк  - стажер Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Питання до обговорення:

1.Рік децентралізації:  які зміни відбулись?

2.Рік децентралізації в оцінках громадян: що змінилося на краще? 

3.Чи отримали громадяни більше можливостей впливати  на місцеву владу? В яких формах впливу на владу вони готові брати участь?

4.Наскільки успішна комунікація влади з суспільством щодо сутності децентралізації та її можливостей? Як побудувати ефективну комунікацію?

5.Як збільшити залученість громадян до управління власними громадами?

6.Вибори в ОТГ.

7.Децентралізація: наступні кроки, які треба зробити?

Коротко. Під час «круглого столу» будуть надані  прес-релізи із результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним Інститутом соціології.

Підсумкові матеріали:

Більшість українців підтримують децентралізацію, але рівень обізнаності з реформою досі низький - опитування

Сорок три відсотки громадян України підтримують кроки влади щодо децентралізації, тоді як 22% українців мають негативне ставлення до цієї реформи.

Такі дані соціологічного опитування презентувала директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі.

“Підтримка кроків влади в напрямку децентралізації переважає над негативним ставленням. Давайте чесно скажемо - у нас мало таких реформ, де позитив би переважав над негативом, але все-таки 43% ставляться позитивно до реалізації цієї реформи і 22% негативно”, - сказала вона.

За її словами, найбільшою підтримка децентралізації є на заході України (53 %), а найменшою - на сході (24%).

Водночас Бекешкіна підкреслила, що наразі дещо знизився рівень обізнаності українців із реформою децентралізації. Так, згідно з результатами опитування, добре знають, у чому полягає ця реформа, 16% (у червні 2017 року таких було 20 %), щось чули - 60% (у 2017 році - 62%).

На її думку, однією з причин, чому люди недостатньо володіють інформацією про децентралізацію, є політика ЗМІ.

“Чомусь реформи не є в центрі уваги засобів масової інформації”, - зазначила вона.

Також Бекешкіна додала, що люди досі не відчувають змін від використання додаткових коштів, які місцеві бюджети отримали упродовж останніх років - таку позицію висловили 61% респондентів.

Серед тих, хто помітив позитивні зміни, за даними опитування, найчастіше згадувалося покращення ситуації з благоустроєм, санітарним станом біля будинків (46%), покращення роботи ЖКГ (22%) та міського транспорту (21%). Найбільша частка тих, хто відчув зміни на гірше, вказали на зниження якості медичного обслуговування - 43%, а також зниження турботи про соціально вразливі групи населення (35%) та забезпечення громадян робочими місцями (28%). При цьому соціологи додають, що цього року такі негативні настрої менші, аніж минулого.

Крім того, Бекешкіна зазначила, що лише 17% опитаних задоволені своєю спроможністю впливати на рішення місцевої влади. Разом з тим, вона підкреслила, що більшість громадян досі не готові брати участь в управлінні свого міста, селища, села, лише третина вважають себе готовими до цього. За її словами, на запитання, що люди готові робити в управлінні своїм населеним пунктом, більшість респондентів відповіли, що готові брати участь у виборах до органів місцевого самоврядування в якості виборця (46%) та брати участь у громадських роботах з благоустрою (17%).

Загальнонаціональне опитування населення проведено Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології 16-28 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованої території Криму та Донецької і Луганської областей. Опитано 2041 респондент.

39% українців підтримують об'єднання громад - опитування

39% громадян України підтримують добровільне об'єднання територіальних громад, 28% мають до цього процесу негативне ставлення, інша третина ще не визначилися.

Такі дані соціологічного опитування презентувала директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі.

“Ми питали про добровільне об'єднання громад, чи люди підтримують цей процес. Більшість підтримує, але значна частина, майже 40 % взагалі не знають, а чи їхня громада є об'єднаною, чи вона у процесі, чи вона не у процесі, хоча за рік ця цифра зменшилася”, - сказала вона.

Згідно з результатами опитування, загалом добровільне об'єднання територіальних громад має підтримку 39% населення, негативне ставлення висловили 28% опитаних. Натомість майже третина опитаних не визначилися в цьому питанні.

Водночас Бекешкіна розповіла, що частка тих громадян, які вже живуть в ОТГ і відчули покращення умов життя, склала 37%, тоді як у 2017 році ця цифра становила 11%, а у 2016 році - 16%.

У свою чергу, стажер Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Тетяна Нагірняк зауважила, що також було проведено інтерв'ювання 18 експертів із різних регіонів Україні ,які, за її словами, найбільшими викликами перед ОТГ назвали, зокрема, нестачу кадрів, які повністю розуміють процеси, що відбуваються, і завдання, що перед ними стоять; недосконалу організаційну структуру та несформованість ефективного менеджменту на місцях ,а також те, що громади поки не повністю відчувають свою самостійність і бояться брати на себе відповідальність за прийняття рішень.

Крім того, вона додала, що також, на думку експертів, існує ще і проблема політичної партійної боротьби за вплив на окремі громади.

Загальнонаціональне опитування населення проведено Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології 16-28 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованої території Криму та Донецької і Луганської областей. Опитано 2041 респондентів віком старших за 18 років.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-