Майбутнє Донбасу:  громадська думка в країні

Майбутнє Донбасу: громадська думка в країні

Укрінформ
28 серпня 10:00 - Подолання наслідків російської агресії на Донбасі. Презентація результатів Всеукраїнського соціологічного дослідження громадської думки

Організатор: ГО  «Донецький інститут інформації».

Учасники:  Олександр Левченко - радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, посол;  Наталія Тімоніна -  керівник відділу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та осіб проживаючих на тимчасово окупованих територіях Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини;  Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики;  Альона Луньова – представник  Центру інформації про права людини;  Тетяна Дурнєва - виконавчий директор ГО «Група впливу»;  Вячеслав Ліхачов - координатор благодійного фонду «Восток-SOS»;  Олексій Біда -  координатор документаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини;  Віталія Лебідь -  юрист центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини;  Олеся Цибулько - керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики; Олексій Мацука - журналіст, голова правління ГО «Донецький інститут інформації»; Віталій Сизов -  аналітик, директор ГО «Донецький інститут інформації»; Олександр Клюжев -  аналітик ГО «Опора»; Марія Золкіна -  аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» ім.  Ілька Кучеріва;  Олександр Дмітрієв - експерт з адвокації ГО «ДОНБАС СОС»;  Тетяна Костюченко - старша дослідниця ГФК Юкрейн;  Андрій Сенченко - голова громадського руху «Сила права»;  Василь Гуменюк -  суддя Верховного суду України.

Коротко. Учасники «круглого столу» презентують результати другої хвилі Всеукраїнського соціологічного дослідження громадської думки, проведеного компанією «GfK - Ukraine» з 3 травня по 19 травня 2018 року.

Під час опитування підіймались питання щодо можливого формату збереження зв'язків із громадянами України, що мешкають на непідконтрольній території, можливої амністії для учасників керованих Росією незаконих збройних формувань, представників окупаційної адміністрації та можливої люстрації відносно працівників соціальної, медичної, комунальної та освітньої сферах.

Метод отримання інформації - телефонні інтерв'ю з дзвінками на мобільні телефони та випадковим генеруванням номера телефону.

Довідково. Вибірка склала 1980 респондентів, з них 528 - з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду). Зважені дані для населення України (1980 респондентів) відповідають розподілу населення за віком/статтю/типом населеного пункту і макрорегіонами згідно з даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2017 р; при зважуванні додатково враховано розподіл населення Донецької та Луганскої областей за віком/статтю/типом населеного пункту. Для зручності представлено зважені дані і загальний обсяг зваженої вибірки як 1500 респондентів.

Максимальна похибка складає: для України - не більше 2,5%, для Донецької та Луганської областей - не більше 4,9%.

Дослідження проводилось в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Підсумкові матеріали:

Більшість населення України виступає проти повної блокади Донбасу - опитування

Ідею з повноцінною економічною та соціальною блокадою окупованих територій Донбасу не підтримує більшість населення України.

Такі дані результатів Всеукраїнського соціологічного дослідження громадської думки, проведеного компанією «GfK - Ukraine», оприлюднила на прес-конференції в Укрінформі аналітик Фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва», співзасновник "Кальміуської групи" Марія Золкіна.

"Ідею з повноцінною  економічною блокадою - перериванням гуманітарних і соціальних зв'язків включно з пересуванням людей  вважають абсолютно недоцільною  більше половина населеня України - 55 відсотків виступають проти такої ідеї", - сказала Золкіна.

За її словами, якщо йдеться про відсутність економічних зв'язків, але зі збереженням гуманітарних  включно з виплатами пенсій та збереженням пересуванням людей через лінію розмежування, то 52 відсотки виступають за доцільність такого формату, 42 - вважають його недоцільним. 

Ідею дозволити у певному обсязі торговельні  зв'язки з непідконтрольними територіями в частині торгівлі товарами першої необхідності підтримують 59 відсотків  населення України. "Повноцінне відновлення торговельно-економічних відносин не знаходить підтримки: 53 відсотки поти, 42 виступаю - за", - сказала Золкіна. 

Вона повідомила, що у дослідженні обговорювались і формати відновлення влади на Донбасі. На думку більшості населення, місцева влада має обиратись місцевим населенням. Таку ідею підтримують 56 відсотків, серед них найбільше прихильників такої ідеї на Донбасі. Формуванням провоохоронних органів та судової влади має здійснювати центральна влада.

У свою чергу співзасновник "Кальміуської групи" Олександр Дмітрієв повідомив, що дослідження свідчить про лояльне ставлення населення України до лікарів, освітян, які залишились працювати на окупованих територіях. Переважна більшість українців - понад 80 відсотків згодні з тим, що людям на тимчасово окупованих територіях Донбасу, які працюють в сферах охорони здоров'я, комунальних послуг, освіти та соціального захисту слід дозволити зберегти свої робочі місця у разі відновлення Україною контролю над цими територіями. 

Аналітик «Донецького інституту інформації, співзасновник "Кальміуської групи" Віталій Сизов прокоментував громадську думку щодо амністії для комбатантів (особи, які входять до складу Збройних сил воюючої країни, беруть участь безпосередньо у воєнних діях - ред). За його словами, переважна кількість респондентів не підтримують ідею повної амністії для всіх сторін конфлікту - тобто позицію, коли всім все вибачають. 67 - відсотків висловились проти такої ідеї, цілковито згодні лише 12 відсотків. 

Дослідження проводилось  компанією «GfK - Ukraine» 3-19 травня 2018 року.  Метод опитування - телефонні інтерв'ю з дзвінками на мобільні телефони. Було опитано 1980 респондентів, з них 528 - з Донецькою та Луганською областей. Похибка для України - не більше 2,5 відсотка, для Донецької та Луганської областей - не більше 4,9 відсотка.  Дослідження проводилось в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

 “Кальміуська група” - це неформальне об’єднання українських аналітиків, мета якого - сприяння відновленню державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-