Дотримання правоохоронними органами конституційних прав і свобод громадян

Дотримання правоохоронними органами конституційних прав і свобод громадян

Укрінформ
28 серпня 11:30 - Дотримання правоохоронними органами конституційних прав і свобод громадян на стадії досудового розслідування у 2014-2017 роках

Організатор: Олексій Баганець - заслужений юрист України, державний радник юстиції 2 класу, кандидат юридичних наук, адвокат, правозахисник, заступник Генерального прокурора у 200-2002, 2005-2007 та 2014-2015 роках.

Учасники:  Ігор Луценко – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції; Валерій Карпунцов - народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, кандидат юридичних наук; Євген Крапивін – юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів; Микола Сірий– старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького, кандидат юридичних наук, адвокат; Володимир Бойко – журналіст-криміналіст; Василь Вовк – керівник Головного слідчого управління Служби безпеки України у 2009-2010, 2014-2015 роках, кандидат юридичних наук; Михайло Цимбалюк – генерал-майор міліції, екс-начальник міліції Рівненщини, Полтавщини і Львівщини, екс-ректор Львівського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук;  Віталій Бала – політолог, директор агентства моделювання ситуацій;  Марина Ставнійчук  – юрист, кандидат юридичних наук, голова правління Громадського об'єднання «За демократію через право», експерт Венеційської комісії від України, віце-президент Світового конгресу українських юристів; Володимир Василенко – аудитор Національного антикорупційного бюро України, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор; Олег Березюк– голова громадської організації «Українське юридичне товариство», адвокат; Василій Вакаров -  політолог.

Коротко. Учасники «круглого столу» обговорять питання пов'язані із проведеними реформами правоохоронних органів в державі, а  також нададуть правову оцінку сьогоднішньому стану дотримання конституційних прав і свобод громадян під час досудового розслідування.

Питання до обговорення.

Загальний стан дотримання окремими правоохоронними органами: прокуратурою, Національною поліцією, Службою безпеки,  Державною фіскальною службою та антикорупційними органами конституційних прав і свобод громадян за останні роки.

Стан прокурорського нагляду за дотриманням конституційних прав і свобод громадян.

Статистичні дані щодо кількості клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та застави.

Судова статистика винесення вироків та призначення мір покарання.

Дотримання таємниці досудового розслідування та правил підслідності.

Підсумкові матеріали:

Торік правоохоронні органи незаконно утримували під вартою понад 80 осіб - Баганець

Упродовж 2017 року суди виправдали понад 430 осіб за справами Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Національної поліції, при цьому 81 особа незаконно утримувалась під вартою.

Про це заявив заслужений юрист України, правозахисник, заступник генерального прокурора у 2000-2002, 2005-2007 та 2014-2015 роках Олексій Баганець під час круглого столу «Дотримання правоохоронними органами конституційних прав і свобод громадян на стадії досудового розслідування у 2014-2017 роках», що відбувся 28 серпня в Укрінформі.

«За ці чотири роки склалась кризова ситуація, коли конституційні права та свободи учасників процесу та інших осіб систематично, відверто порушуються. Аналізуючи інформацію за всіма правоохоронними органами, приходжу до висновку, що протягом 2017 року, згідно зі статичними даними Генпрокуратури, судами було виправдано як мінімум 431 особу, із яких щонайменше 81 особа трималась незаконно під вартою. За відсутністю події та складу злочину, а також недостатністю доказів вини вчинення злочину слідчими усіх органів було закрито 761 тис. 673 кримінальних провадження. Фактично незаконно на стадії досудового розслідування було затримано без дозволу суду як мінімум 5 тисяч 12 осіб, які в подальшому були звільнені з-під варти», - сказав Баганець.

Разом з тим, за його словами, у слідчих Служби безпеки, Генеральної прокуратури, Національної поліції та Державної фіскальної служби України не розслідуваними на кінець звітного періоду в 2017 році залишились 1 млн 46 тисяч 120 кримінальних проваджень, із яких лише у 6843 випадках особам повідомлено про підозру і 1472 особи тримались під вартою.

Зупинившись окремо на кожному з правоохоронних органів, Баганець зауважив, що кількість виправданих судами осіб у справах, розслідуваних ГПУ, порівняно з «дореволюційним» періодом 2014 року зросла в 25 разів, а за справами Нацполіції - утричі.

«Окрім того, в 2017 році слідчими прокуратури було затримано 1068 громадян без дозволу суду, що теж значно більше, ніж у попередні роки, а в порівнянні з 2013 і 2014 роками - взагалі більш ніж удвічі. З цього числа у подальшому було звільнено з-під варти 573 особи, тобто більше половини затриманих. Переважна більшість із них була звільнена через відмову суду в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Частина осіб була звільнена прокурорами, слідчими взагалі без ініціювання обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Дві особи - за непідтвердженням підозри у вчиненні правопорушення», - уточнив Баганець.

Слідчі Нацполіції, як стверджує екс-заступник генпрокурора, без дозволу суду затримали торік 13 тисяч 549 осіб, майже 35% із яких було звільнено з-під варти, що вдвічі перевищує показники попередніх років. При цьому більшість із затриманих, за даними Баганця, звільнили у зв'язку з відмовою суду обирати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«239 осіб були звільнені слідчими прокурорами без ініціювання застосування цього виключного запобіжного заходу та за непідтвердженням вчинення цими особами злочину, що теж значно перевищує кількість осіб у минулих роках. Тобто, кожного третього громадянина працівники і слідчі Національної поліції затримали незаконно», - заявив він.

Стосовно ж недотримання конституційних прав і свобод громадян на стадії досудового розслідування слідчими СБУ, Баганець зазначив, що торік без відповідної ухвали суду вони затримали 312 осіб.

«Із їх числа в подальшому було звільнено з-під варти 71 особу, тобто кожного четвертого затриманого. З цього числа 23 особи було звільнено через відмову суду в обранні запобіжного заходу, а 16 безпосередньо слідчим і прокурором без ініціювання цього виняткового запобіжного заходу. Тобто, якщо скласти ці дані докупи, то мінімум 42 особи затримувалися слідчими СБУ незаконно», - підкреслив правозахисник.

Підсумовуючи, Баганець наполіг, зокрема, на необхідності встановити регулярні перевірки правоохоронних органів щодо дотримання ними вимог законодавства та особистої відповідальність за роботу відомства, скасувавши при цьому квотний принцип призначення керівників.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-