Створення мережі «Туристичні кластери 300+»

Створення мережі «Туристичні кластери 300+»

Укрінформ
9 серпня  11.00 - Створення мережі «Туристичні кластери 300+»

Організатор: Оргкомітет «Туристичні кластери 300+»; БФ «Умань Тумороу».

Учасники: Юлія Алєксєєва – ініціатор проекту «Туристичні кластери 300+», голова робочої групи з розвитку сільських територій АЦ АСУ; Тетяна Тимошенко – голова Ради Всеукраїнської Федерації роботодавців в сфері туризму України, член Платформи громадського суспільства Україна-ЄС; Олександр Файнін – координатор і ментор проекту «Туристичні кластери 300+», президент БФ «Умань Тумороу»; Денис Блощинський - український рок-музикант, поет, лідер групи «Nesprosta», підприємець і громадський діяч, співзасновник Івент-Агентства 42, один із організаторів Леополіс Джаз Фесту, проекту «Ідентифікація», фестивалю «З країни в Україну» і Київського міжнародного економічного форуму; Влада Литовченко - директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук; Ольга Данилюк - PR директор міжнародного ресторанного холдингу L’Kafa group.

Коротко. Проект «Туристичні кластери 300+» заснований на принципах ефективної соціальної взаємодії. Коли в певному регіоні, де всі зацікавлені в тому, щоб до них їхав турист, об'єднуються і за допомогою експертів створюють сучасний, цікавий туристичний продукт високої якості, безпечний і доступний для споживачів. У авторів проекту амбітна мета - за три роки створити понад 300 кластерів і всю необхідну інфраструктуру для їх ефективної діяльності.

Створення десяти кластерів протягом п'яти років дасть можливість державі отримати додаткові 500 млн. доларів до бюджету, а розвиток кластерної туристичної економіки залучить від 800 млн. до 1,5 млрд доларів інвестицій. Десять кластерів - це 800 робочих місць в туризмі і суміжних сферах. При створенні 300 кластерів - порядок цифр збільшується відповідно.

Учасники прес-конференції розкажуть про алгоритм створення та функціонування кластерів, економічні вигоди кластеризації економіки, плани найближчих освітніх заходів, процес подачі заявок для участі у проекті, приклади зарубіжного досвіду розвитку кластерів і внутрішнього туризму, існуючі туристичні кластери в Україні, вигоди національних компаній від розвитку туристичних кластерів, схеми фінансування кластерів, створення бази унікальних туристичних об'єктів.

Децентралізація передбачає передачу відповідальності та ресурсів у регіони. Запущено процеси стратегічного планування розвитку територій. Дуже важливо спершу закласти фундаментальні принципи сталого розвитку в ці плани і налагодити взаємодію між регіонами в різних галузях. Завдяки кластерному підходу відбувається зміна вузькогалузевого бачення підприємства в економіці регіону на комплексне використання групи взаємопов'язаних підприємств.

Одне з пріоритетних завдань проекту «Туристичні кластери 300+» - сформувати центральну та регіональні команди. По суті, це кризові команди, які під керівництвом кризового менеджера і за цілковитої підтримки лідера дають поштовх галузі.

Довідково. Туризм - найбільша в світі галузь економіки за кількістю робочих місць для малого і середнього бізнесу, який тісно пов'язаний з 54 галузями економіки. Одне робоче місце в туризмі створює чотири в суміжних областях, один вкладений долар приносить сім у суміжних галузях. Вже зараз більше 70% світового ВВП - це сфера послуг. До 2030 року кожен десятий працюватиме в туризмі.

Туристична галузь може увійти в 10 пріоритетних в Україні, створити мільйони робочих місць, надати потужний поштовх розвитку культури, мистецтв, спорту, соціальної інфраструктури в регіонах, діалогу між різними регіонами України.

Підсумкові матеріали:

Експерти ініціюють створення в Україні мережі туристичних кластерів

В Україні експерти ініціюють створення спільної платформи «Туристичні кластери 300+» з метою економічного та соціокультурного розвитку регіонів.

Про це в Укрінформі на прес-конференції сказала  ініціатор проекту "Туристичні кластери 300+", голова робочої групи з розвитку сільських територій АЦ АСУ Юлія Алєксєєва.

«Для України цей проект - це шлях, який може дуже швидко створити мільйони робочих місць, спадщину, повернути інтерес українців до України», - зазначила вона.

За словами ініціатора проекту, після аналізу туристично привабливих місць був складений приблизний їх перелік із 300 об'єктів. «Ми приблизно порахували, скільки цікавих туристичних дестинацій в Україні є, які вже оформлені і є центрами притяжіння активних туристів. Але ми сподіваємося, що коли багато регіонів побачать те, що туризм дає змогу швидко розвиватися, вони приєднаються до цього проекту», - наголосила вона.

Наразі, зазначила координатор, вже більше 100 заявок від різних регіонів України подані для участі у проекті.

Організатори проекту пропонують стратегію створення таких кластерів, що умовно складається з семи кроків. Перший етап передбачає збір активістів з різних регіонів, далі вони будуть об'єднуватись в кластери. Після цього за допомогою експертів світового рівня передбачається формування стратегії розвитку туризму і побудова туристичних об'єктів світового рівня. Далі, за задумом організаторів, на основі таких стратегій  розроблятимуться фінансові проекти.

На цьому етапі учасникам проекту буде запропонована допомога в пошуку інвесторів у проекти. Далі планується організація навчання кластерних спеціалістів.

Тетяна Тимошенко - голова Ради Всеукраїнської Федерації роботодавців у сфері туризму України, член Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС наголосила, що проект грунтується на світовому досвіді кластерної моделі туристичної індустрії.

«Україна наразі потребує механізму, зручного інструменту для того, щоб рушити з місця. І ми створили цей інструмент на базі міжнародних актів і міжнародного досвіду», - наголосила Тимошенко.

Координатор і ментор проекту "Туристичні кластери 300+", президент фонду "Умань Тумороу" Олександр Файнін поінформував, що 27 липня відбулося засідання туристичного кластеру «Західна Черкащина» з центром в Умані.

«Ми маємо за мету згуртувати всіх задля того, щоб створити певний продукт і продавати його на загальнонаціональному і міжнародному рівні. Крім того, ми маємо за мету протягом 3-5 років створити в Умані тисячу ліжко-місць європейського типу», - зазначив Файнін.

 Проект «Туристичні кластери 300+» заснований на принципах ефективної соціальної взаємодії - коли в певному регіоні, де всі зацікавлені в тому, щоб до них їхав турист, об'єднуються і за допомогою експертів створюють сучасний туристичний продукт високої якості, безпечний і доступний для споживачів.

Мета  авторів проекту - за три роки створити понад 300 кластерів і всю необхідну інфраструктуру для їх ефективної діяльності.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-