Виборча Рада UA. Презентація діяльності нового громадського об’єднання

Виборча Рада UA. Презентація діяльності нового громадського об’єднання

Укрінформ
5 липня, 13.00 -  Захід присвячено початку діяльності громадського об'єднання «Виборча Рада UA».

Організатор: Громадське об’єднання  «Виборча Рада UA».

Учасники: Зураб Аласанія – журналіст; Євген Бистрицький – доктор філософських наук;  Ігор Коліушко – експерт в галузі права, громадський діяч;  Андрій Мелешевич – доктор філософії в галузі політології; Володимир Огризко – дипломат, керівник Центру дослідження Росії; Олександр Савченко – економіст.

Коротко. Виборча Рада UA є національним громадським об’єднанням, що розпочинає свою діяльність як постійна публічно діюча інтелектуально-експертна рада, яка має на меті позапартійно вплинути на хід виборчих кампаній 2019 року та зміст політики в Україні шляхом незалежного змістовного обговорення та широкого оприлюднення експертних оцінок програм політичних партій та окремих кандидатів, їхніх команд та особистих якостей.

Виборча Рада – об’єднує на волонтерський основі представників різних галузей – науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу. Її учасники виходять з розуміння відповідальності та складності питань, які виникають перед кожним громадянином напередодні та під час президентських і парламентських виборів 2019 року.

За умови високого рівня недовіри до влади та політичного класу в цілому життєво необхідні ясне бачення позитивної та реалістичної перспективи для країни. Потрібен вибір такої команди політиків та управлінців, які були б здатні втілити  таку перспективу в життя.  Нарешті необхідна консолідація відповідальних і творчих сил суспільства довкола прогресивних політиків не лише на час виборів, а й для повсякденного сприяння такій команді у реформуванні суспільства й держави.

Під час заходу будуть презентовані зміст та принципи діяльності Виборчої Ради. Ініціатива є загальнонаціональною та залучатиме представників громадського сектору з усієї України.

Підсумкові матеріали:

В Україні розпочало роботу громадське об'єднання «Виборча рада UA»

В Україні розпочинає діяльність громадське об'єднання «Виборча Рада UA», до складу якого увійшли відомі представники різних галузей - науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу.

Про це доктор філософських наук Євген Бистрицький повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

«У цьому об'єднанні можна побачити представників науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу. Ми бачимо себе як позапартійну платформу, до якої, я думаю, будуть долучатися ті, хто розуміє всю відповідальність та складність питань, які виникають перед кожним громадянином напередодні та під час президентських і парламентських виборів 2019 року», - сказав він.

Бистрицький наголосив, що виборча кампанія в Україні вже фактично стартувала, але більшість громадян не знає, за кого голосувати, оскільки для більшості не існує авторитетних демократичних лідерів, які б могли претендувати на вищу посаду в країні. Крім того, нині загострюється політична боротьба в умовах різкого падіння рейтингів більшості провідних політиків. Майже усі основні політичні сили вдаються до популізму задля маніпуляції виборцями.

За його словами, в умовах олігархічної монополізації загальнонаціональних ЗМІ фактично відсутня система незалежної та відкритої комунікації політиків і громадян, яка б створювала умови для раціонального і розважливого вибору представників політичної еліти.

«Ми останнім часом бачимо масові шоу та ток-шоу, які, очевидно, мають надзвичайно популістичний характер. Тому ми вирішили зібратися, аби протиставити усьому цьому серйозну розмову. І думаємо, що ця розмова на основі тієї групи людей, яка увійшла у об'єднання, дасть результати», - додав науковець.

Як наголосив доктор філософії в галузі політології Андрій Мелешевич, «Виборча Рада UA» допомагатиме громадянам проаналізувати усю інформацію, яку їм подають, та зробити правильний обдуманий вибір. 

«Ми не говоримо про якесь політичне втручання. Одна з умов вступу до групи - це відсутність політичної приналежності. Тобто, ми виходимо із позицій повної об'єктивності, позапартійності. Думаю, що завдяки нашій освіті, науковій та суспільній діяльності, напрацюванням певних знань, кваліфікації та експертизи в сфері виборів, діяльності політичних партії, демократичних інституцій тепер можемо допомогти нашим виборцям зрозуміти, що саме відбувається, і зробити свідомий вибір», - наголосив він.

Експерт в галузі права, громадський діяч Ігор Коліушко переконаний, коли політичні структури недопрацьовують у сфері консолідації та організації суспільства, тоді на перший план мають виходити різноманітні суспільно відповідальні інтелектуали, які розуміються на проблемах і можуть допомагати. «Вага голосу одиниці, навіть авторитетної, ніколи не зрівняється з вагою голосу групи людей, які продискутували, відшліфували оцінку, кожне твердження у своєму середовищі і оприлюднюють суспільству свою позицію», - сказав Коліушко.

«Виборча Рада UA» є національним громадським об'єднанням, що розпочинає свою діяльність як постійна публічно діюча інтелектуально-експертна рада. Вона має на меті позапартійно вплинути на хід виборчих кампаній 2019 року та зміст політики в Україні шляхом незалежного змістовного обговорення та широкого оприлюднення експертних оцінок програм політичних партій та окремих кандидатів, їхніх команд та особистих якостей. 

«Якщо ви повірите у незаангажованість кожного з нас, то шляхом дискусій ми хочемо визначити правильного кандидата і запропонувати його вам. Проблема у тому, що у нас буде 50-60 кандидатів і серед них будуть розумні і достойні люди без жодного шансу бути обраними, бо, на жаль, поки в Україні без 50 млн доларів бути обраним неможливо. Так от, ми хочемо знайти того гідного і розумного, навіть якщо у нього немає стільки коштів», - пояснив економіст Олександр Савченко.

За умови високого рівня недовіри до влади та політичного класу в цілому життєво необхідні ясне бачення позитивної та реалістичної перспективи для країни.

«Нашим громадянам готують чергову смачну «цукерку», яку їм популісти готові згодовувати, особливо у період виборів. Так от, наша мета полягає у тому, аби спокійно і професійно познімати яскраві обгортки з цих «цукерок», щоб виборець уважно подивився, що  йому підсовують, навчився аналізувати», - наголосив дипломат, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко.

Зі свого боку генеральний директор національної громадської телерадіокомпанії України Зураб Аласанія, який також долучився до цієї групи, переконаний, що саме ці експерти є професійним та незаангажованими. «Суспільне готове представляти майданчик будь-якої форми для того щоб такі обговорення були», - запевнив він.

Члени «Виборчої Ради UA» планують визначити порядок денний виборчої кампанії через перелік питань, на які мали б відповісти кандидати у президенти. Учасників виборчих перегонів будуть залучати для проведення очних дискусій з експертами, їхні програми та дії будуть детально аналізуватися .

Крім того, експерти мають намір розробити чіткі та прості критерії та методології оцінювання кандидатів. Вони будуть відкрито та системно інформувати громадськість про свої оцінки, ходи виборчих кампаній кандидатів та кампанії у цілому.

Ініціатива є загальнонаціональною та залучатиме представників громадського сектору з усієї України.

Окрім учасників сьогоднішньої прес-конференції до складу ради увійшли соціолог Ірина Бекешкіна, доктор економічних наук Ігор Бураковський, політолог та культуролог Тарас Возняк, політолог, доктор історичних наук Олексій Гарань, експерт у галузі енергетики та національної безпеки Михайло Гончар, письменник і громадський діяч Сергій Жадан, викладач, громадський діяч Валерій Пекар, художник Олександр Ройтбурд, генерал-лейтенант Олександр Скіпалький, політичний діяч Тарас Стецьків, журналіст Дмитро Тузов, експерт та громадський діяч Тарас Шевченко, психотерапевт, доктор медичних наук Олександр Фільц.

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-