Роль етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу

Роль етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу

Укрінформ
4 липня, 11.00 - Роль етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу.

Організатор: за сприяння Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектора» та Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine.

Учасники: Інна Совсун - керівниця проекту з реформування системи підготовки та сертифікації фахівців фондового ринку в Україні, Віце-президентка Київської школи економіки; Максим Лібанов - член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Валентин Хохлов - член Правління, Голова комітету з етики та управління, Асоціація інвестиційних професіоналів “CFA Society Ukraine”; Юлія Вітка - заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»; Дмитро Леонов - Головуючий Ради УАІБ, ректор Українського інституту розвитку фондового ринку

Коротко. До сьогодні етичні стандарти на фондовому ринку існували лише у форматі рекомендацій. В Україні не було жодного випадку, щоб хтось з учасників ринку був притягнутий до відповідальності через їх порушення. У той же час недобросовісна поведінка, приклади якої регулятори та органи влади викривають у всьому світі, завдають значної шкоди довірі та надійності ринків. З огляду на європейську інтеграцію України, Комісія має намір впровадити ефективний моніторинг за дотриманням правил поведінки учасників ринку капіталу. 

Етична або добросовісна поведінка при здійсненні операцій з цінними паперами та консультуванні клієнтів набуває особливого значення напередодні запровадження в Україні загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення (другий рівень пенсійної системи). Пенсійні накопичення українців є тривалими заощадженнями, а отже професійність та доброчесність керуючих недержавними пенсійними фондами та керуючих активами стане актуальним для багатьох громадян питанням.

Підсумкові матеріали:

Система підготовки та атестації фахівців фондового ринку передбачає незалежну оцінку кандидатів згідно з кращими світовими практиками - експерт

Проект з реформування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку передбачає прозору та незалежну оцінку самих кандидатів згідно з кращими світовими практиками і наближає Україну до міжнародних стандартів.

Про це на круглому столі в Укрінформі на тему «Роль етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу» сказала віце-президентка Київської школи економіки, керівниця проекту з реформування системи підготовки та сертифікації фахівців фондового ринку в Україні Інна Совсун.

«Метою проекту є створення нової, прозорої системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку, яка гарантуватиме незалежну оцінку фахових компетенцій та професійної етики і відповідатиме кращим міжнародним практикам», - сказала Совсун.

Вона зазначила, що проект почав працювати у вересні 2017 року, очікується, що він має вийти на завершальну стадію у лютому 2019 року.

Як відомо, нова Концепція щодо підготовки та атестації фахівців фондового ринку та керуючих активами передбачає створення ефективної системи з акцентом на професійні компетенції, заснованої на незалежній оцінці кандидатів згідно з кращими світовими практиками. Правова база для впровадження принципів цієї Концепції буде створена протягом 2018-2019 років.

Концепція запроваджує два рівні атестації. Первинна атестація для осіб, які вперше отримують сертифікат фахівця фондового ринку, перевірятиме чотири блоки знань: загальна теорія, законодавство, практичні завдання та професійна етика. Повторна атестація передбачає подальший професійний розвиток та подовження терміну дії сертифіката, проводиться через три роки (+ три місяці) після первинної (попередньої). Перевірятимуть лише три блоки знань (без загальної теорії). Якщо особа має міжнародний професійний сертифікат, то їй надається право не складати певний блок іспиту, який покривається цим сертифікатом.

Загалом концепція запроваджує безперервний професійний розвиток фахівців, розширює формати навчання (є можливість навчатися онлайн), повністю розмежовує процеси підготовки кваліфікаційних іспитів та їх прийому, підвищує якість навчальних програм за рахунок запозичення напрацювань міжнародних організацій, доповнює навчальні програми та іспити практичними кейсами та компонентою щодо професійної етики, має на меті підвищити об'єктивність оцінювання.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-