Миротворча стратегія для України. Презентація проекту

Миротворча стратегія для України. Презентація проекту

Укрінформ
22 червня 12:30 - Запровадження Міжнародної тимчасової адміністрації на окупованих територіях Донецької та Луганської областей

Організатор: ГО "Центр досліджень соціальних перспектив Донбасу".

Учасники: Сергій Гармаш -  голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу (ЦДСПД); Валерій Кравченко - директор «Центру міжнародної безпеки»;  Олексій Семеній -  директор Інституту глобальних трансформацій.

Довідково.  Над проектом працювали групи експертів українських аналітичних центрів  із вересня до квітня 2018 року у форматі дискусійного клубу «Майбутнє Донбасу» . В результаті цієї роботи виникла  ідея створення  двокомпонентної миротворчої місії, яка складалася б як із безпекової частини, так із адміністративно-управлінської.

Підсумкові матеріали:

Експерти пропонують, аби миротворча місія ООН на Донбасі включала не тільки військовий, але й цивільно-управлінський компонент

Миротворча місія ООН на непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей повинна бути двокомпонентною і містити у собі як безпекову частину, так і адміністративно-управлінську.

Про це заявив директор «Центру міжнародної безпеки» Валерій Кравченко під час презентації концепції запровадження Міжнародної тимчасової адміністрації Донецької та Луганської областей в Укрінформі.

«Механізм, який задовольнить питання урегулювання конфлікту на Донбасі - це є запуск Міжнародної тимчасової адміністрації, тобто багатопрофільної комплексної місії під егідою та за мандатом ООН. Кінцевою метою цієї місії є повна деокупація та реінтеграція тих територій, які сьогодні не контролюються Україною та є окупованими Російською Федерацією», - переконаний експерт.

За його словами, Міжнародна тимчасова адміністрація повинна містити у собі військовий та поліцейський компонент, а також цивільний. Кравченко розповів, що цивільний компонент означає, що він запроваджується лише після того, як військова й поліцейська місія виконають свою роботу та забезпечать достатню безпеку.

«Цивільне управління територіями має відбуватися крок за кроком по мірі встановлення контролю, безпеки на тих територіях, які є окупованими. Алгоритм дуже простий - заходять військові, поліцейські, якщо вони визначають рівень безпеки достатнім, туди заходить цивільно-правова місія», - зауважив він, додавши, що міжнародне цивільне управління має здійснюватися до проведення місцевих виборів за українським законодавством.

Водночас він підкреслив, що ключовим для реалізації подібної ініціативи є політична воля Росії до завершення агресії, й, у разі, якщо така воля буде, то на весь перехідний період знадобиться від 5 до 7 років.

Зі свого боку голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу (ЦДСПД) Сергій Гармаш відзначив, що така цивільна управлінська миротворча місія повинна складатися з представників країн-гарантів Будапештського меморандуму та країн-членів НАТО.

Разом з тим, директор Інституту глобальних трансформацій Олексій Семеній пояснив, що однією з основних цілей Міжнародної тимчасової адміністрації має стати формування юридичного поля на нині непідконтрольних Україні територіях. При цьому він підкреслив, що незважаючи на перехідний статус такої адміністрації, у разі її запровадження уся діяльність відбуватиметься виключно на підставі законів України. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-