Вирішення системної проблеми невиконання рішень національних судів: пріоритет в роботі мін'юсту

Вирішення системної проблеми невиконання рішень національних судів: пріоритет в роботі мін'юсту

Укрінформ
14 червня 15:30 - Прес-конференція: «#НіБоргамДержави»  

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Наталія Бернацька - Перший заступник Міністра юстиції України; Іван Ліщина - заступник міністра юстиції України - Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини; Руслан Сидорович - Голова підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ Комітету ВРУ з питань правової політики і правосуддя.

Підсумкові матеріали:

Мін'юст розпочинає кампанію «Ні боргам держави»

Міністерство юстиції розпочинає кампанію «Ні боргам держави» на підтримку законопроекту, який має вирішити питання боргів держави за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Про це заявила на прес-конференції в Укрінформі перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька. 

«Ми відсьогодні починаємо разом з парламентом і колегами в уряді кампанію «Ні боргам держави» для того, щоб знайти підтримку всіх фракцій для підняття цього законопроекту («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання проблеми заборгованості держави за рішеннями судів» - ред.). Якщо він буде прийнятий до кінця цієї сесії, то 160 тисяч громадян України зможуть отримати виплати по своїх рішеннях ще до кінця 2018 року», - сказала Бернацька.

Водночас голова підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Сидорович уточнив, що йдеться загалом про 453 млн грн. 

Заступник міністра юстиції - уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина нагадав, що 12 жовтня 2017 року ЄСПЛ прийняв рішення по справі «Бурмич та інші проти України», у якому закрив провадження у понад 12 тис. 148 справах і передав до держави Україна та до Комітету Ради Міністрів для вжиття заходів загального характеру, встановивши строк у 2 роки, протягом якого ці заходи мають бути впроваджені.

Таким чином, було утворено міжвідомчу робочу групу з представників усіх гілок влади, у ВР сформовано підкомітет з питань виконання рішень ЄСПЛ, запроваджено механізм виконання рішення у справі «Бурмич та інші проти України» і розроблено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання проблеми заборгованості держави за рішеннями судів». 

Як повідомив Ліщина, законопроектом пропонується збільшити фінансування за рахунок перерозподілу коштів з бюджетної програми Мін'юсту на бюджетну програму Державної казначейської служби, встановити черговість виконання рішень суду, розширити повноваження державного виконавця щодо визначення суми заборгованості за рішеннями судів зобов'язального характеру в грошовому еквіваленті та встановлення компенсації за тривале невиконання рішення національного суду в розмірі 10% від присудженої суми, але не більше за 1 мінімальну зарплату на день виплат.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-