Роль державної політики у релігійній сфері в Україні

Роль державної політики у релігійній сфері в Україні

Укрінформ
15 червня 12:00 - Тенденції та сучасна проблематика державної політики у сфері релігії в контексті 100-річчя діяльності державного органу у справах релігій в Україні

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Андрій Юраш - директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, к. політ. наук; Лариса Владиченко - заступник директора Департаменту, начальник відділу релігієзнавчо-аналітичної роботи, д. філос. наук; Іван Папаяні - начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури, к. філос. наук; Сергій Лисенко - головний спеціаліст відділу релігієзнавчо-аналітичної роботи Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури, к. філос. наук; Юрій Марченко - начальник відділу комунікації та сприяння діяльності релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури.

Питання до обговорення:

- Загальні аспекти державної політики у сфері релігій в Україні.

- Сучасна діяльність держоргану у справах релігій в Україні.

- Моніторинг релігійної свободи в Україні міжнародними організаціями.

- Моніторинг процесу інституалізації служби військового духовенства (капеланської служби) в Україні.

- Реєстрація статутів релігійних організацій: проблемні аспекти.

Підсумкові матеріали:

Суд зобов'язав Мінкульт повторно розглянути статути 11 організацій УПЦ (МП)

10 червня Київський окружний адміністративний суд за позовом УПЦ МП зобов'язав Міністерство культури повторно розглянути статути 11 релігійних організацій УПЦ (МП), а саме 8 монастирів і 3 релігійних управління, і дати відповідь позовникові.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Іван Папаяні.

«Суд постановив розглянути повторно ці статути і дати відповідь позивникові», - сказав він.

Окрім того, за його словами у рішенні суду від 10 червня визнається протиправним повернення статутів на доопрацювання, а також протиправною бездіяльність Мінкульту щодо реєстрації статутів. 

І останній момент, з яким позивалась до Міністерства культури Київська Метрополія, це те, що ці статути повинні бути зареєстровані в тій редакції, яка є. Позитивний момент полягає в тому, що суд не пішов на ці кроки, бо статути, в яких пункти не відповідають законодавству України, реєструвати не можна.

Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що після отримання рішення суду Мінкульт подаватиме апеляцію.

«Абсолютно логічно, що ми будемо опротестовувати це рішення. Наскільки ми знаємо й інша сторона не задоволена рішенням, то і вони будуть подавати апеляцію... Незважаючи на всі мої сумніви, я вірю, що українська судова система  здатна прийняте рішення, яке б відповідало українському законодавству і реаліям державно-церковних взаємин, тому апеляційне рішення  буде на нашу користь», - зазначив директор Держдепартаменту.

Окрім того, Мінкульт вважає  рішення суду необ'єктивним. «В усіх наших діях, в усіх 6 листах, майже 60  сторінок, які ми направили, очевидно, що це не є бездіяльність, а це є дуже активна діяльність і фактично це є системна і активна робота, пов'язана із приведенням реєстраційних статутних документів до вимог українського законодавства», - зазначив Юраш.

Директор департаменту підкреслив, що дії Мінкульту, щодо повернення на доопрацювання статуту дії базувались на стандарті надання послуг з реєстрації релігійних громад, який у 2012 році був затверджений в Міністерстві юстиції. Він закликав УПЦ (МП) до діалогу в цьому питанні.

  «Наша позиція, наше ставлення, наше пропозиція - це діалог. Ми готові хоч завтра сідати за стіл переговорів, ми готові удосконалити спільними зусиллями цей документ», - сказав він.

Юраш також підкреслив, що у  статутних документах УПЦ, які зокрема подавались на реєстрацію заперечується право громад приймати самостійно рішення і робиться спроба імплементувати модель залежності релігійних громад.

Держдепартамент США не зафіксував випадків антисемітського насилля в Україні у 2017 - Мінкульт

Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголошує, що у щорічній доповіді Державного департамену США щодо стану релігійної свободи не зафіксовано випадків антисемітських насильств в Україні впродовж всього 2017 року.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Антисемітських насильств впродовж всього 2017 року не було зафіксовано і це на відміну від попередніх років», - зазначив Юраш.

Водночас він підкреслив позитивну динаміку у цьому питанні за останні роки. За його словами, в 2016 році був зафіксований один такий випадок, у 2015 році - так само один, 4 випадки у 2014 році і 4 - в 2013 році. «Тобто ми бачимо, що кількість фактів насильства зменшується. Динаміка є позитивна і тому для різноманітних спроб з боку окремих українських і закордонних організацій звинувачувати Україну у прогресуванні саме цього виду насильства підстав немає», - підкреслив директор Департаменту.

Серед інших питань, сказав Юраш,  Держдепартамент відзначає необхідності прийняття Концепції церковно-державних взаємин. Цей  документ має регулювати співробітництво між урядом та релігійними групами та забезпечувати гарантовані законні підстави функціонування з усіх релігійних питань.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-