«Люди «сірої зони»: презентація книги про російську анексію та репресії в Криму 2014-2017 років

«Люди «сірої зони»: презентація книги про російську анексію та репресії в Криму 2014-2017 років

Укрінформ
5 червня 11.00 - Презентація книги про російську анексію та репресії в Криму 2014-2017 років «Люди «сірої зони» 

Учасники: Володимир В’ятрович - голова Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, публіцист; Анна Андрієвська - співавторка книги «Люди сірої зони», журналістка; Олена Халімон - співавторка книги «Люди сірої зони», співробітниця Українського інституту національної пам’яті; Андрій Щекун - співкоординатор руху «ЄвромайданКрим»; Наталія Каплан - сестра політв'язня Олега Сенцова.

Коротко. «Люди «сірої зони» - це перша книга, у якій свідчать жертви окупації та люди, які, не маючи владних повноважень, виступили проти російської армії. Для них «приєднання» півострова до Росії стало початком життя в «сірій зоні» - території, де не діють закони цивілізованого світу.

Довідково. Презентація книги «Люди «сірої зони» відбудеться у третю річницю початку кримінального переслідування кримчан російською владою за участь у Євромайдані. Після вироків кримських судів за це відбувають покарання активісти Олександр Костенко та Андрій Коломієць. Також у книзі представлені історії кримських політв'язнів, зокрема, Олега Сенцова та Володимира Балуха, які зараз голодують у російській в'язниці та сімферопольському СІЗО.

Сторінка книги у фб: https://www.facebook.com/svidky/

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували книгу «Люди «сірої зони» про російську анексію в Криму

У третю річницю початку кримінального переслідування кримчан російською владою за участь у Євромайдані презентували книгу «Люди «сірої зони» про російську анексію Криму.

Презентація видання відбулася в агентстві Укрінформ.

«Презентацію книги «Люди «сірої зони» ми проводимо в таку дуже важливу річницю - третю річницю початку переслідувань кримських активістів Євромайдану російською владою», - зауважила співавторка книги «Люди сірої зони», журналістка Анна Андрієвська.

За її словами, книга створена завдяки зусиллям кожного кримчанина, який знайшов сили розповісти свої історії, завдяки волонтерській праці двох людей і завдяки тому, що її підтримав Український інститут національної пам'яті і за неї заплатили українські платники податків.

«Це видання - свідчення російської анексії Криму, це свідчення людей, які пережили окупацію, тортури, репресії», - додала вона.

Співавторка книги, співробітниця Українського інституту національної пам'яті Олена Халімон зауважила, що у виданні містяться 57 історій свідків подій у Криму.

«Ідея створити цю книгу виникла два роки тому... Протягом цих двох років було мільйон зустрічей. Люди реагували по-різному, одні відмовлялися з нами спілкуватися, інші були проти того, щоб називали їхні імена та прізвища. У книзі багато спікерів без імен та прізвищ, лише казано, що «ім'я та прізвище не названо з міркувань безпеки», - пояснила Халімон.

Як розповіла Александровська, книга «Люди «сірої зони» містить подробиці того, як російська армія захоплювала Крим, реакцію людей на ці події, окремі розділи присвячені репресіям та Решату Аметову - кримчанину, загиблому активісту, який вийшов з одиночним пікетом проти захоплення Криму.

За її словами, 80% історій у книзі написані внаслідок власного спілкування з кримчанами і 20% - взяті з відкритих джерел.

Зокрема, у книзі опубліковані останнє слово в суді Ахтема Чийгоза, бо «воно дуже сильне та емоційно наповнене», Миколи Семени, Олега Сенцова, інших.

«Хочу ще раз нагадати, що говорив Олег Сенцов перед тим, як його засудили. Хочу його процитувати, бо історія Олега Сенцова, який сьогодні голодує в російській в'язниці й потребує нашої підтримки , також є в цій книзі. Цитую його: «Боягузтво - головний і найстрашніший гріх на землі. Зрада - це така форма боягузтва. Велика зрада починається іноді з маленького боягузтва», - процитувала Александровська, додаючи, що «всі боїмося наслідків, але коли будемо боятися, то жоден злочин не буде покараний».

Серед присутніх на презентації книги був і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, який подякував за видання книги, проте не став робити оцінку видання, оскільки «ще не тримав його у руках».

«Все, що робиться для розвінчування міфів, які створюються навколо агресії та анексії Російської Федерації, треба робити. Треба робити все, щоб тема Криму не сходила з інформаційних потоків, не сходила з перших сторінок і давати посили не тільки на розвінчування міфів, але і на повернення Криму, деокупацію Криму, відновлення територіальної цілісності України. Тобто ми з вами повинні робити все для того, щоб повернути Крим. Окрім того, необхідно змінити його статус. Він в тому вигляді, в якому був раніше, буде знову непід'ємною ношею для України», - зазначив Умеров.

На важливому значенні книги «Люди «сірої зони» наголосив голова Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук, публіцист Володимир В'ятрович.

«Як джерело ця книжка надзвичайно важлива, незважаючи на те, що невідомо, чи збережуться, та й чи існують якісь документи, які мають розкривати те, що відбувалося в Криму тієї весни. Але ми бачимо цю книжку ширше, ніж джерело для будь-яких історичних досліджень. Ми бачимо цю книжку як можливість для якихось юридичних висновків, тому що переконані, що те, що сталося в Криму, весною 2014 року і те, що зараз відбувається в Криму - це злочин, міжнародний злочин, за який має відповідати Російська Федерація. І в цьому контексті ці спогади, які написані в цій книжці, є не просто спогадами, вони є свідченнями, які, ми сподіваємося, будуть використані на міжнародному трибуналі, де буде в черговий раз піднято питання про відповідальність Росії за злочини проти людства», - зазначив В'ятрович.

Він додав, що книга «Люди «сірої зони» вийшла українською мовою накладом у 1000 примірників, які будуть безкоштовно розповсюджені по бібліотеках.

Окрім того, зауважив В'ятрович, книга вже доступна в електронному форматі на сайті Українського інституту національної пам'яті.

«Ми, очевидно, продовжимо роботу над цим проектом таким чином, щоб перекласти його іноземними мовами, очевидно, в першу чергу англійською, бо переконані, що це та інформація, яка має прозвучати на світовому рівні», - вважає В'ятрович.

Як повідомила Халімон, найближчими тижнями планується проведення презентації книги «Люди «сірої зони» у більш неформальній обстановці у вечірній час, щоб більше людей могли прийти на презентацію. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-