Перші економічні результати Угоди з ЄС. Як просувається  її впровадження в Україні

Перші економічні результати Угоди з ЄС. Як просувається її впровадження в Україні

Укрінформ
31 травня  12.00 - Перші економічні результати Угоди з ЄС

Організатор:  Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Спікер: Вероніка Мовчан - директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коротко. Угода про асоціацію з ЄС повністю набула чинності лише у вересні 2017 року, але окремі частини Угоди почали діяти значно раніше. Зокрема, скасування більшості мит ЄС для українських експортерів відбулося ще у квітні 2014 року. Більшість розділів Угоди, окрім торговельного розділу, почали діяти наприкінці 2014 року, а торговельний розділ, що передбачає створення зони вільної торгівлі, - з січня 2016. Відповідно, окремі положення Угоди діють вже від півроку до чотирьох. Під час вебінару буде проаналізовано наслідки підписання Угоди для економіки країни.

Запитання, на які спікер вебінару дасть відповіді:

- Наскільки змінилися обсяги українського експорту до ЄС?

- Які товари експортують українські підприємства до ЄС?

- Як українські підприємці оцінюють вплив Угоди про асоціацію на свій бізнес?

- Наскільки вчасно просувається впровадження Угоди про асоціацію в Україні?

Довідково. Вебінар відбудеться в рамках проекту Просування реформ у регіони (http://www.ier.com.ua/ua/regions_for_reforms), який впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та виданням Європейська правда за підтримки ЄС.

Підсумкові матеріали:

Третина українських експортерів й імпортерів отримали вигоду від Угоди про асоціацію з ЄС - опитування

Третина українських експортерів та імпортерів, за даними опитування, торік отримали вигоду від реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан, коментуючи результати опитування, проведеного Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, повідомляє кореспондент агентства.

"У 2017 році 32% респондентів, тобто експортерів та імпортерів, сказали, що Угода привела до того, що підприємство виграло. Про програш заявили лише 6%, а 60% сказали, що вплив був нейтральний. Ситуація трохи покращала порівняно з 2016 роком, в якому 28% респондентів вказали, що угода мала позитивний вплив", - сказала вона.

За словами Мовчан, зростає також кількість підприємств, які очікують на позитивний вплив від Угоди про асоціацію з ЄС протягом наступних 5-ти років.

"Зокрема, у 2017 році 52% підприємств очікують, що вони виграють від угоди протягом найближчих 5-ти років", - додала вона.

Експерт також зауважила, що у загальному експорті України до ЄС 43% становить перероблена продукція, а сировина - приблизно 30%, "причому зараз постачання переробленої продукції зростає".

Опитування проводилось у дві хвилі (у 2016 та 2017 роках) Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у рамках проекту "Діалог зі сприяння торгівлі" за фінансової підтримки ЄС. Загалом опитано власників 1000 підприємств, які займаються експортом або імпортом, на всій території України, крім тимчасово окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Презентація всіх результатів дослідження  відбудеться у Києві 8 червня.

Угода про асоціацію з ЄС повністю набула чинності  у вересні 2017 року, але окремі частини Угоди почали діяти значно раніше. Зокрема, скасування більшості мит ЄС для українських експортерів відбулося у квітні 2014 року. Більшість розділів Угоди почали діяти наприкінці 2014 року, а торговельний розділ, що передбачає створення зони вільної торгівлі, - з січня 2016-го.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-