Новий закон про житлово-комунальні послуги або як зміняться підходи до обслуговування багатоповерхових будинків?

Новий закон про житлово-комунальні послуги або як зміняться підходи до обслуговування багатоповерхових будинків?

Укрінформ
24 травня 11.00 - Новий закон про житлово-комунальні послуги

Організатор: ГО «Центр захисту прав громади Голосіїва».

Учасники: Арсеній Пушкаренко - голова Правління ГО «Центр захисту прав громади Голосіїва»; Вячеслав Лебідь - голова Асоціації економістів України; Іван Макар - правозахисник, адвокат.

Питання для обговорення:

1. Які зміни вносить Закон України №2189-VIII в договір про надання послуг по обслуговуванню багатоповерхових будинків?

2. Хто нестиме відповідальність за технічний стан будинків?

3. Як зміниться процес взаємодії між споживачем та надавачем послуг?

4. На якій стадії підготовки положення Закону України «Про житлово-комунальні-послуги», який вступає в силу 10 червня?

Підсумкові матеріали:

Експерти пропонують відтермінувати введення в дію нового закону про житлово-комунальні послуги

Новий Закон України "Про житлово-комунальні послуги" вводити в дію з 10 червня 2018 року передчасно, оскільки для його виконання не розроблено чимало підзаконних актів.

Таку спільну заяву зробили під час прес-конференції в Укрінформі керівник ГО "Центр захисту прав громади Голосіїва" та голова Асоціації економістів України В'ячеслав Лебідь.

"Люди не підготовлені до управління спільним майном, у них немає навичок, бажання та фінансового ресурсу. Закон перекладає відповідальність за технічний стан житла на мешканців, а компаніям-надавачам послуг відкриває можливості для шахрайства", - зазначив Лебідь.

Експерт порівняв новий закон із порожньою шафою, оскільки для його наповнення необхідно розробити, за словами Лебідя, ще близько 90 підзаконних актів. До того ж мешканцям самостійно за новим законом буде важко утримувати аварійний, застарілий житловий фонд.

"Тільки у Києві 64% родин живуть у старих будинках. Управителі не нестимуть відповідальність за технічний стан житла, а надавачі послуг орієнтовані на отримання прибутків. Тому потрібен незалежний державний орган, який би наглядав за технічним станом будинків", - розповів голова Асоціації економістів України.

Для відновлення і модернізації застарілого житлового фонду експерти пропонують розробити механізм співфінансування з державного, місцевого бюджетів та з використання коштів мешканців.

Учасники прес-конференції зазначили, що наразі послуги з утримання будинків та прибудинкової території надаються не в повному вигляді, немає чіткого обрунтування тарифів та звітності керуючих компаній.

"Ми постійно боремося із комунальним свавіллям, люди скаржаться на неякісні послуги, їх відсутність", - зазначив керівник ГО "Центр захисту прав громади Голосіїва" Арсеній Пушкаренко.

Експерти наголосили на необхідності доопрацювати закон та розробити підзаконні акти, а відтак виступають з ініціативою перенести дату його уведення в дію.

Як повідомляв Укрінформ, новий Закон України "Про житлово-комунальні послуги" набрав чинності 10 грудня 2017 року. Закон вводиться в дію через 6 місяців - тобто з 10 червня 2018 року. Частина норм нового закону (стосовно пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг, виплати пільг і субсидій у грошовій формі, професійної атестації управителів) набирає чинності з 1 січня 2019 року.

Текст закону доступний для ознайомлення на сайті Верховної Ради України (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2189-19). 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-