Інклюзія. Як зробити школу приязною для всіх?

Інклюзія. Як зробити школу приязною для всіх?

Укрінформ
3 травня 13.30 - Результати освітнього хакатону «Інклюзія. Як зробити школу приязною для всіх?»

Організатор: ГО Центр інноваційної освіти «Про.Світ».

Учасники:  Олександра Пєтушкова - координаторка освітніх проектів краудфандингової платформи GoFundEd; Уляна Пчолкіна - членкиня правління та інструкторка ВООІ «Група активної реабілітації», телеведуча; Григорій Баран - керівник служби виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження».

Коротко. Це був перший із серії освітніх хакатонів, які Центр інноваційної освіти «Про.Світ» разом із партнерами планує провести у різних містах України протягом 2018–2019 років.

5 команд-переможців отримали грошову підтримку від призового фонду та стартували зі своїми проектами на платформі GoFundEd. Кампанія для залучення фінансування триватиме 60 днів, за які кожен проект має назбирати всю суму для його реалізації.

Що таке освітній хакатон від GoFundEd? 

Кожен хакатон – це дводенний захід, під час якого учасники працюють у командах разом із менторами.

Проекти, розроблені на хакатонах, зможуть залучити фінансування через платформу GoFundEd.

Команди-переможці отримують соціальну інвестицію та гарантовано стартують зі своїми проектами на GoFundEd. Напрацьовані практики потраплять до EduHub – онлайн-бібліотеки освітніх рішень. Автори проектів зможуть стати менторами, щоб допомогти поширювати ідеї в інших школах та спільнотах!

Довідково. Хакатон відбувся за підтримки ChildFund Deutschland e.V., Міжнародного фонду «Відроження» та Програми ґрантів Harald Binder Cultural Enterprises.

Запрошуємо ЗМІ до інформаційної підтримки Результатів першого хакатону.

Підсумкові матеріали:

П'ять проектів з розвитку інклюзивної освіти збирають кошти на реалізацію

Переможці першого освітнього хакатону «Інклюзія. Як зробити школу приязною для всіх» отримали стартове фінансування та розміщені на краундфандинговій платформі GoFundEd для збору коштів на подальшу реалізацію.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіла координаторка освітніх проектів краудфандингової платформи GoFundEd Олександра Пєтушкова.  

«Перший хакатон був присвячений викликам, з якими стикаються в українських школах діти з особливими освітніми потребами, діти, які належать до національних або релігійних меншин, або інших вразливих груп. Ця тема виявилася важливою для всіх, тому що велика кількість дітей зазначає, що шкільне середовище не завжди є дружнім. Дехто через це відмовляється відвідувати школу. Причин різні - відсутність взаєморозуміння, обмеженість батьків, необізнаність вчителів. Наш хакатон покликаний змінити це та напрацювати практики, які допоможуть усім дітям почуватися комфортно в школі, знайти нових друзів та здобути освіту», - зазначила Пєтушкова.

Всього на хакатон з інклюзивної освіти організатори отримали понад 100 заявок. В результаті перемогли 5 проектів, які отримали стартове фінансування в розмірі 10 тис. грн. Зараз проекти розміщені на краундфандинговій платформі GoFundEd для збору коштів для остаточної реалізації. До розробки проектів долучалися як учителі та громадські активісти, так і батьки дітей з особливими потребами.

Одним з п'яти переможців став проект "Ляльковий театр IN" (http://gofunded.org/campaigns/theater-in/), у якому можуть брати участь як діти з особливими потребами, так і звичайні школярі. Проект, серед іншого, націлений на соціалізацію дітей з розладами аутичного спектру. Діти не просто будуть брати участь у виставі, а самостійно виготовлятимуть декорації, костюми, ляльок, створюватимуть сценарії. Саме цей процес спільної підготовки театральної вистави, за задумом авторів, і має допомогти дітям з особливими потребами встановлювати контакт з іншими учнями, розвивати їх творчі навички. 

Проект IHub (http://gofunded.org/campaigns/ihub/) передбачає створення комфортного простору для всіх дітей, де вони можуть не тільки вчитися та відпочивати, а й спілкуватися в неформальній обстановці, що має покращити комунікацію та сприяти вирішенню проблем. 

Автори проекту «Театральна майстерня «Мікс» (http://gofunded.org/campaigns/miks/) метою заявили створити простір, де у взаємодії учнів, батьків, вчителів, громад можна буде ставити вистави, у тому числі на основі реальних історій, і влаштовувати виступи.

Четвертий проект «Відкритий клас» - це спільна розробка вчителів і батьків учнів з особливим освітніми потребами. Автори пропонують створити комфортний простір для творчості та навчання всіх дітей у форматі open-air. Відкритий клас - це павільйон зі сценою, створений із природного матеріалу та розташований у внутрішньому дворі школи, де можна проводити уроки, готувати учнівські презентації, робити театральні постановки тощо.

Нарешті, п'ятим переможцем обрано проект денного міського сурдотабору для дітей 4-12 років Talking kids. Він має на меті допомогти дітям із загальної групи та з порушеннями слуху вивчати мову жестів.

Як зазначила Пєтушкова, після реалізації проекти потрапляють до онлайн-бібліотеки освітніх рішень, де з ними можна буде ознайомитися, щоб потім застосовувати напрацювання. Автори проектів будут виступати у ролі менторів, до яких можна буде звернутися по консультацію.

"Важливо, щоб інклюзивна освіта не була імітацією. Зараз створено унікальні умови для впровадження інклюзивної освіти - і кошти, і навчання кадрів тощо. Але потрібно змінювати і ставлення суспільства до інклюзії. Недостатньо просто поставити пандус або ввести посаду асистента вчителя. Потрібно, щоб сама громада спримала інклюзію", - наголосив керівник служби виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Григорій Баран. 

Пєтушкова додала, що концепцією Нової української школи пропонується розвиток в учнів 10 освітніх компетентностей. Надалі пройде низка освітніх хакатонів, які організовує ГО "Про.Світ", під час яких учасники освітнього процесу - вчителі, школярі та їхні батькі - спільно будуть шукати оптимальні рішення подолання проблем і викликів, що постають у процесі навчання.  

Партнерами серії освітніх хакатонів виступають Міжнародний фонд «Відродження», організація Harald Binder Cultural Enterprises.

Ознайомитися з проектами та підтримати їх можна на сайті GoFundEd (https://gofunded.org). Кампанія щодо залучення фінансування триватиме 60 днів.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-