У Києві стартує Громадський бюджет-3

У Києві стартує Громадський бюджет-3

Укрінформ
25 квітня 15.00 - Старт Громадського бюджету-3 у Києві: новації та інформаційна кампанія

Організатор: Департамент суспільних комунікацій КМДА.

Учасники: Тетяна Гузенко - заступник директора Департаменту суспільних комунікацій - начальник управління інформаційної політики та комунікацій КМДА;  Олексій Коваленко - голова громадської організації «Вулик ідей»; Олена Медведенко - громадська спілка «Центр розвитку інновацій», Ігор Хацевич - керуючий справами секретаріату Київської міської ради; Артем Стельмашов - начальник відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків Київської міської ради.

Коротко. Під час заходу обговорюватимуться питання проведення  інформаційної кампанії, тендерної процедури та інші організаційні питання Громадського бюджету-3. Як відомо, Київська міська рада цього року виділяє зі столичного бюджету на громадські проекти 150 мільйонів гривень.Реєстрація нових проектів розпочинається 25 квітня і триватиме до 6 червня поточного року. Також організатори  розкажуть, яких помилок слід уникати авторам проектів,  як буде організоване голосування, коли визначать переможців

Крім того, учасники детальніше зупиняться на змінах правил участі у Громадському бюджету-3.

Підсумкові матеріали:

У Києві стартував третій Громадський бюджет 

У Києві 25 квітня стартував процес подання проектів Громадського бюджету-2019, на фінансування якого зі столичного бюджету виділять 150 мільйонів гривень. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Старт Громадського бюджету-3 у Києві" повідомила заступник директора Департаменту суспільних комунікацій - начальник управління інформаційної політики та комунікацій КМДА Тетяна Гузенко.

"З сьогоднішнього дня стартує новий етап Громадського бюджету міста Києва. З 25 квітня розпочинається подання проектів Громадського бюджету від нових авторів. Але щоб це було можливим, Київська міська рада провела велику роботу, у цьому році виділено 150 млн грн з міського кошторису на реалізацію авторських проектів", - сказала Гузенко. 

Як зазначив перший заступник директора Департаменту фінансів КМДА Олександр Корень, реєстрація нових проектів розпочинається 25 квітня і триватиме до 6 червня поточного року.

"Голосування за проекти буде відбуватися з 24 червня по 15 вересня і вже за результатами цього голосування буде визначено проекти-переможці, які будуть реалізовуватися у 2019 році", - зазначив він.

За його словами, у Громадському бюджеті-3 запроваджуються ряд нововведень, а саме скасовується поділ на "малі" та "великі" проекти та встановлено обов'язковий резерв у кошторисі у розмірі 20%.

"Тобто мінімальна вартість ініціативи, згідно з новими параметрами, становить 50 тисяч гривень. Максимальна – 3 мільйони. Також в залежності від вартості проекту буде визначатися і кількість голосів", - зауважив Корень. 

Зокрема, керуючий справами секретаріату Київської міської ради Ігор Хацевич зазначив, що у Громадському бюджеті-3 з'явилася можливість залучати спонсорів. 

"Перший Громадський бюджет підтримали 51 тисяч киян, другий - 131 тисяч, і я сподіваюся, що ця динаміка збережеться і понад 200 тисяч киян візьмуть участь у Громадському бюджеті-3", - додав Хацевич. 

Начальник відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків Київської міської ради Артем Стельмашов зазначив, що у положенні про Громадський бюджет виписано стимулювання доброчесної громадської активності та напрацьовано правила етичної поведінки. Він наголосив, що нові правила забороняють підкуп голосів та політичну агітацію. 

"У новому Громадському бюджеті прийняті норми етики. По-перше, розширені права Громадської бюджетної комісії, яка може навести лад в такій проблемній ділянці роботи, яка була зафіксована минулого року, як порушення етичних правил. Наприклад, були певні підозри в прямому підкупі голосів, як на виборах, вимоги надавати скріни підтвердження голосування, адміністративний тиск в певних установах, в тому числі і навчальних, а також політична агітація на базі Громадського бюджету. Проти всіх цих речей прописані нові норми етики, які дозволяють за такі порушення Громадській бюджетній комісії напряму знімати проекти з голосування, якщо буде доведена певна провина. Навіть якщо політична команда, або депутат Київради захоче подавати проекти, він повинен про це публічно заявити", - наголосив Стельмашов. 

Окрім цього, вперше в Україні запроваджено рейтинг доброчесності. Зокрема, команди отримують бали за активність у Громадському бюджеті. За порушення правил або "нечесну гру" ці бали втрачаються, і авторів навіть можуть не допустити до наступного Громадського бюджету. 

Проекти на Громадський бюджет можна подавати за напрямками: безпека, дороги і транспорт, комунальне господарство, енергоефективність, культура й туризм, екологія, громадянське суспільство, освіта, охорона здоров'я, соціальний захист, спорт, ІТ, публічний простір та інше.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-