В Укрінформі згадали перший екологічний протест в Україні

В Укрінформі згадали перший екологічний протест в Україні

Укрінформ
26 квітня 15.30 - Екологічні протести і розбудова громадянського суспільства

Організатор: Партія Зелених України.

Учасники: Віталій Кононов - голова Політичної ради Партії Зелених України; Тетяна Бодун - помічник народного депутата України; Олесь Шевченко - ветеран Українського Культурологічного Клубу; Анатолій Тарасенко - ветеран Українського Культурологічного Клубу; Юрій Самойленко - Голова УЕА «Зелений Світ».

Коротко. Активісти Партії Зелених, УЕА «Зелений Світ» та ветерани Українського Культурологічного Клубу поділяться спогадами про першу «Чорнобильську демонстрацію» 1988 року в Києві, обговорять сучасні екологічні проблеми, актуальні питання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Важливою темою обговорення стане роль екологічного громадського руху в процесах суспільних змін.                                     

Довідково. Рівно 30 років тому відбулася  подія, яка мала безпосередній стосунок  як до наслідків Чорнобильської  катастрофи,  так і до політичних процесів, що відбувались у країні. У квітні 1988 року, напередодні Чорнобильських роковин, члени Українського Культурологічного Клубу (УКК) організували першу екологічну антикомуністичну акцію протесту. Висунуті під час акції екологічні заклики: "Геть АЕС з України!", "Промисловість, землю, воду -  під екологічний контроль!" підтримали сотні людей. Подія мала в тогочасному суспільстві ефект вибуху бомби.

Радянська влада жорстоко розігнала демонстрацію. Близько тридцяти осіб було заарештовано, члени УКК зазнали переслідувань з боку держави, котра попри «перебудовчу» демагогію зберігала свою справжню тоталітарну сутність. Саме цей громадський протест став яскравим свідченням початку формування в Україні громадянського суспільства.

Підсумкові матеріали:

"Чорнобильська демонстрація" 1988 року  показала радянській владі, що  є люди, які не бояться системи - Партія зелених

Перша після катастрофи на ЧАЕС  "Чорнобильська демонстрація" 1988 року  показала радянській владі, що  є люди, які не бояться системи.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив голова політичної ради Партії зелених України Віталій Кононов.

"Я пам'ятаю 1988 року першу протестну акцію в Києві. Тоді Київ вибухнув, бо  члени Українського культурологічного клубу  "пройшлись по мізках" українців, що є герої, які не бояться системи. Адже у 1986 році, коли сталася така страшна кактатрофа народ мовчав, мовчав і в 1987 році. А в 1988 році хлопці вийшли з тюрми  і зробили таку акцію", - сказав він.

Голова Української екологічної асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко заявив, що  ветерани Українського культурологічного клубу Олесь Шевченко  та  Анатолій Тарасенко  26 квітня 1988 року не побоялися і вийшли на акцію і  "дали могутній поштовх для проголошення незалежності України". 

 У свою чергу  Шевченко наголосив, що Український культурологічний клуб організовував першу протестну акцію "Чорнобильська демонстрація" з гаслами "Геть АЕС з України", "Промислові землі, воду - під екологічний контроль", "АЕС -  на референдум", "Ми не хочемо мертвих зон в Україні".

"Нас було приблизно 60 осіб, але акція розпочалась о 19.00 і люди  після роботи приєднувались до нас. І так стало приблизно 300 людей. Коли нас по одному почали "хапати", то люди кричали "Посмотрите, что делают, это же 37-й год". Нас грубо кидали у міліцейські автобуси і відвозили по міліцейських відділках...Наше завдання тоді було показати людям, що годі мовчати, треба говорити і не боятися", - зауважив Шевченко.

Як відомо, 26 квітня 1988 року члени Українського культурологічного клубу (УКК) організували першу екологічну антикомуністичну акцію протесту. Радянська влада тоді  жорстоко розігнала демонстрацію. Близько тридцяти осіб було заарештовано, члени УКК зазнали переслідувань з боку держави, котра попри «перебудовчу» демагогію зберігала свою тоталітарну сутність.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-