Установи виконання покарань. Оголошення початку проведення перевірки доброчесності керівників

Установи виконання покарань. Оголошення початку проведення перевірки доброчесності керівників

Укрінформ
20 квітня 10.00 - Оголошення початку проведення перевірки доброчесності керівників установ виконання покарань та слідчих ізоляторів ДКВС України

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Денис Чернишов - заступник міністра юстиції України; В’ячеслав Свірець - начальник управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України.

Підсумкові матеріали:

За фактом смерті 22-річного ув'язненого в Лук'янівському СІЗО розпочато кримінальне провадження

За фактом смерті 22- річного ув'язненого в Лук'янівському слідчому ізоляторі розпочато кримінальне провадження за статтею «неналежне надання медичної допомоги».

Про це повідомив начальник управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України В'ячеслав Свірець під час прес-конференції в Укрінформі.

«І щодо факту смерті в Лук'янівському СІЗО: порушено кримінальне провадження за статтею 140 (ККУ - ред.) - неналежне надання медичної допомоги. Після експертиз можна буде щось говорити більш детально», - зазначив Свірець.

Як повідомлялося, 22-річний мешканець Києва був засуджений за крадіжку і доправлений до Лук'янівського СІЗО.

Як зазначив у ЗМІ прес-секретар заступника міністра юстиції Дениса Чернишова Юрій Маслак, ув'язненого спочатку помістили до однієї камери, де він неадекватно поводився і бився головою об стіну, через це його перевели до спеціалізованої камери у медичній частині, де через поранення, які він отримав у попередній камері, йому стало гірше. Після цього чоловіка госпіталізували до клінічної лікарні. Помер засуджений 9 квітня у відділенні реанімації Київської міської клінічної лікарні.

У Мін'юсті ініціювали перевірку доброчесності керівників установ виконання покарань

В Україні за ініціативою Міністерства юстиції розпочнуть перевірку доброчесності керівників установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Денис Чернишов під час прес-конференції в Укрінформі.

«Той формат, який в нас існував у Радянському союзі і в багатьох випадках ще існує в пенітенціарній системі, а саме виконання покарань, показав свою негативну, скажімо так, направленість і не видає того, скажімо так, "продукту", а саме ресоціалізовану особу, яка повертається в суспільство. Тому ми зрозуміли і спробували намалювати портрет пенітенціарія, якого хочемо отримати і який буде виконувати ті важливі для суспільства функції, не пригнічуючи, не спотворюючи гідність нашого клієнта, а саме ув'язненого, і повернути його в суспільство особою, яка здорова як морально, так і фізично...", - зазначив Чернишов.

Він зауважив, що не всі в системі відповідають таким стандартам.

«Ми виступили з ініціативою проведення конкурсу доброчесності, який насправді буде не тільки мати таке завдання, а ще буде мати завдання перевірки професійного рівня, кваліфікації і фізичного рівня керівників установ пенітенціарної системи», - сказав Чернишов.

За його словами, перевірка складається з 5 етапів: організаційного, в рамках якого буде призначена комісія у складі представників Генеральної прокуратури, Ради Європи, Товариства Червоного Хреста, а також міжнародних експертів, громадської ради Міністерства юстиції; складання письмового іспиту; проведення перевірки рівня загальної фізичної підготовки; проведення співбесіди і заключного - прийняття рішення.

Чернишов зазначив, що будуть перевірятися 134 керівники установ пенітенціарної системи, які до 1 червня мають подати заявки на участь у проходженні цієї перевірки.

«Ми будемо визначати, хто відповідає тим вимогам і викликам, які нам дає сьогодення, і тим завданням, які ми ставимо перед пенітенціарною системою», - пояснив заступник міністра.

На думку Чернишова, перший етап перевірки - організаційний, завершиться до кінця травня, і вже з того часу почнуться безпосередньо перевірки.

Торік у закладах пенітенціарної системи померли понад 500 осіб - Мін'юст

 Торік в українських закладах пенітенціарної системи померли понад 500 осіб.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Денис Чернишов під час прес-конференції в Укрінформі.

«По системі (пенітенціарної системи - ред.) минулого року померло понад 500 осіб. Цього року статистика дещо поліпшилася. Тобто кількість померлих порівняно з 2017 роком за той же період скоротилася майже на 30 осіб. Це непоганий показник, але це не значить, що ми повинні зупинятися чи заспокоюватися на такій статистиці», - зазначив Чернишов.

Він зауважив, що кожен випадок смерті окремо розслідується.

Водночас начальник управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України В'ячеслав Свірець зауважив, що станом на 20 квітня в установах пенітенціарної системи померла 151 особа, а за аналогічний період 2017 року - 181 особа.

Суди торік винесли 56 обвинувальних вироків працівникам пенітенціарної системи - ГПУ

Торік українськими судами винесено 56 обвинувальних вироків щодо працівників пенітенціарної системи.

Про це повідомив начальник управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України В'ячеслав Свірець під час прес-конференції в Укрінформі.

«У 2016 році 35 обвинувальних вироків і в 2017-му - щодо 56 осіб. Вироки набули законної сили», - сказав Свірець, відповідаючи на запитання журналістів щодо кількості обвинувальних вироків працівникам пенітенціарної системи.

Водночас заступник міністра юстиції Денис Чернишов зауважив, що минулого року понад 100 працівників пенітенціарної системи притягнуто до різного роду відповідальності. 

За його словами, злочином №1 серед працівників пенітенціарної системи є передача наркотичних засобів в'язням колоній. 

«Це становить майже 60%, але хочу сказати, що часто і не працівники системи роблять такого роду злочини через «перекиди», - додав Чернишов. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-