Права цивільного населення, постраждалого від війни на cході України. Як захистити?

Права цивільного населення, постраждалого від війни на cході України. Як захистити?

Укрінформ
23 квітня 14.00 - Масштаби порушень прав цивільного населення, постраждалого від війни на cході України, та проблеми їх захисту

Організатор: ГО «ЛОПЦ «Альтернатива».

Учасники: Микола Козирев – голова правління Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян; Валерій Новиков – голова правління Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива»; Євген Захаров – директор Харківської правозахисної групи.  

Коротко. Під час заходу правозахисники презентують спільне дослідження «Втрати цивільного населення внаслідок воєнного конфлікту на сході України (2014-2018 рр.)».

Автори дослідження – члени Коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі”, Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива», Харківська правозахисна група, та Громадський Комітет захисту конституційних прав та свобод громадян.

Дослідження та його висновки були сформовані на основі щоденних офіційних повідомлень про ситуацію в зоні бойових дій, повідомлень інших інформаційних ресурсів, в тому числі місцевих,  відповідей на інформаційні запити до органів місцевого самоврядування та органів влади на підконтрольних територіях, даних, зібраних у рамках моніторингових поїздок до Донецької та Луганської областей з метою перевірки та уточнення отриманих у відповідях на запити даних,  проведення відео- та фотозйомки, інтерв'ю з жертвами порушень прав людини, даних з інформаційних джерел на окупованих територіях та повідомлень інформантів, які живуть на окупованій території.

Довідково. Прес-конференція відбудеться в рамках проекту «Моніторинг, документування порушень та захист прав цивільного населення, постраждалого від війни на сході України», за сприяння Міжнародного фонду “Відродження” та Державного департаменту США в межах діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Підсумкові матеріали:

Україні необхідна система обліку цивільних, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі - правозахисники

В Україні не існує єдиної державної системи обліку загиблих та поранених цивільних осіб під час воєнних дій 2014-2018 років на сході країни. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив голова правління Луганського обласного правозахисного центру "Альтернатива" Валерій Новиков. 

"Протягом шести місяців ми надсилали запити про доступ до публічної інформації в державні органи та органи місцевого самоврядування, проводили моніторингові візити на підконтрольну (уряду) територію Луганської та Донецької областей, проводили інтерв’ю з особами, які постраждали внаслідок конфлікту. Можна зробити точні висновки, що в Україні, на жаль, на сьогодні відсутній облік цивільних осіб, які постраждали внаслідок конфлікту", - сказав Новиков. 

За його словами, регіональні державні органи та органи місцевого самоврядування мають різні методичні підходи до обліку жертв конфлікту або взагалі його не ведуть. Тому й виникають розбіжності у даних щодо чисельності загиблих, поранених і зниклих безвісти. 

"Відсутність такого обліку, звичайно, впливає на можливість надавати допомогу, соціальний захист цим особам, і ми попередньо можемо сказати, що системного захисту таких осіб немає", - сказав правозахисник.

Новиков зазначив, що за даними Моніторингової місії ООН з прав людини, в Україні за період з 14 квітня 2014 року до 15 лютого 2018 року загинуло щонайменше 2523 цивільні особи. Кількість цивільних, які зазнали поранень у зв’язку з конфліктом, оцінюється на рівні 7–9 тисяч осіб. 

"Щодо офіційних цифр, то в Україні не існує єдиної державної системи або бази загиблих та поранених цивільних осіб. Якщо облік загиблих і поранених військовослужбовців на підконтрольних територіях проводиться ретельно, то облік смертей та поранень цивільних осіб державними органами не ведеться взагалі. Не існує зараз в країні єдиної бази, в якій би фіксувались смерті та поранення цивільних громадян. Але це необхідно для того, щоб формувати адекватну державну політику щодо цієї категорії громадян", - наголосив правозахисник.

У свою чергу голова правління Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян Микола Козирев підкреслив, що міжнародне гуманітарне право передбачає захист цивільного населення у зоні конфлікту чи в окупації. Проте воно не містить норм, які б регламентували саме соціальний захист цивільних жертв війни на етапі переходу їх до мирного життя. Тобто, забезпечення соціального захисту жертв війни має регламентуватися національним законодавством.

Крім того, правозахисники констатують, що судова практика відшкодування шкоди,  заподіяної цивільним особам під час проведення АТО, в Україні відсутня, однак силами правозахисної коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі" подано дві заяви, що можуть її сформувати. 

"Перша заява - про встановлення юридичного факту перебування людини у полоні у терористів, і це фактично доведе, що вона жертва насилля, яке пов’язано з війною. Друга заява від людини, яка підірвалась на розтяжці і дістала численні поранення. Цій людині призначили ІІІ групу інвалідності, але відшкодування шкоди може бути тільки згідно з рішенням суду», – зазначив Козирев.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-