«Зупинимо туберкульоз. Україна». Як сприятиме подоланню хвороби програма Партнерства

«Зупинимо туберкульоз. Україна». Як сприятиме подоланню хвороби програма Партнерства

Укрінформ
12 березня 11.00 Запуск Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна» (аналог глобального Stop TB Partnership)

Організатор: Проект "Challenge TB" (здійснюється міжнародною організацією PATH).

Учасники: С’юзен Косінскі Фрітц - Директор Регіональної Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові; Андрій Мошняга - регіональний радник з Підтримки країн та громад для впливу, Секретаріат STOP TB; Мартін Донох’ю - представник ВООЗ в Україні Partnership; Розанна Флурі - Регіональний директор у Європі, Global TB Caucus; Сергій Кіраль - народний депутат, голова міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом»; Володимир Курпіта - генеральний директор Державної установи «Центр громадського здоров'я МОЗ України»; Наталія Заїка - координатор програм РАТН; представник Міністерства охорони здоров'я України.

Коротко. У зв’язку із складною ситуацією, що склалася в Україні внаслідок поширення епідемії туберкульозу, створення Партнерства зможе забезпечити ефективні кроки у подоланні хвороби, а також сприятиме співпраці держави з міжнародними та національними фондами і громадськими організаціями у боротьбі з туберкульозом.

Підсумкові матеріали:

Україна долучається до стратегії ВООЗ з подолання туберкульозу

Партнерство "Зупинимо туберкульоз. Україна" між державою та неурядовими, міжнародними, громадськими та пацієнтськими організаціями в подоланні епідемії туберкульозу має сприяти подоланню туберкульозу в Україні до 2035 року, як це передбачено в рамках Цілей сталого розвитку ООН та Стратегії боротьби ВООЗ з туберкульозом.

Про це в Укрінформі на презентації Партнерства сказала директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Косінскі Фрітц.

«Завдяки Партнерству «Зупинимо туберкульоз», Україна долучається до стратегії протидії туберкульозу, яка вироблена ВООЗ, і яка полягає в тому числі в побудові коаліції за участі організацій громадянського суспільства, за участі місцевих громад, забезпеченню відповідних прав людини та рівного доступу до лікування та піклування», - сказала Фрітц.

Вона зазначила, що туберкульоз і досі залишається однією з 10 основних причин смертності людей у світі. І для подолання поширюваності цього захворювання, для забезпечення ранньої діагностики, лікування, та інформування населення та груп ризику про це захворювання та його наслідки, недостатньо зусиль тільки на державному рівні.

Завданням Партнерства буде консолідація зусиль суспільства для подолання туберкульозу в Україні, а також сприяння впровадженню інноваційних методів його лікування та діагностики, розробка механізмів соціального захисту хворих на туберкульоз, захист прав пацієнтів. Крім того, парнерство передбачає сприяння впровадженню в рамках медичної реформи  комплексного та орієнтоваого на пацієнта лікування на всіх рівнях медичної допомоги, а також профілактики цього захворбвання.

Офіційно Партнерство «Зупинимо туберкульоз. Україна» було створено грудні 2017 року за ініціативи проекту Challenge TB («Виклик туберкульозу»), що здійснюється в Україні організацією РАТН. Це партнерство має на меті об'єднати зусилля як державних органів влади, так і неурядових, міжнародних організацій, громадськості та об'єднань пацієнтів задля ефективної відповіді на епідемію туберкульозу в Україні, а також покращення співпраці держави з міжнародними та національними фондами та громадськми організаціями.

Наразі до складу Партнерства увійшли 34 неурядові та міжнародні організації, а також 5 приватних осіб, діяльність яких спрямована на подолання епідемії туберкульозу та проблем конфекції туберкульозу/ВІЛ в Україні.

Для медзакладів первинного рівня закуплять 90 тест-систем для ранньої діагностики туберкульозу - Центр громадського здоров'я

Протягом двох років для ранньої діагностики туберкульозу на первинній ланці закуплять додатково 90 систем "Джин-Експерт".

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

"З метою розширення доступу до ранньої діагностики туберкульозу заплановано протягом 2018-2020 років закупити у заклади первинного рівня надання медичої допомоги додатково 90 систем «Джин Эксперт». Це дозволить скоротити час виявлення мультирезистентних форм туберкульозу та наблизити цей вид діагностики до пацієнтів з підозрою на туберкульоз. Наразі середній термін виявлення туберкульозу до діагностики складає від 14 днів до 1,5 місяців в різних регіонах. За досвідом інших країн, інсталяція системи «Джин -Експерт» на первинному  рівні дозволить скоротити цей проміжок часу до декількох днів" - сказав Курпіта.

Зараз, за його словами, в Україні в протитуберкульозних закладах вже працюють 33 системи "Джин-Експерт". Крім того, до кінця 2018 року планується додатково інсталювати дві системи для проведення лінійного зонд-аналізу (LPA, Hain) в Одеській та Дніпропетровській областях.

Курпіта наголосив, що Україна тільки нещодавно почала впроваджувати комплексний підхід у виявленні та сучасному лікуванні туберкульозу за участі як міжнародних партнерів, так і недержавного сектору, громадських та пацієнтских організацій. Так, за підтримки Глобального фонду планується здійснити реорганізацію лабораторної мережі та створення ще однієї потужної лабораторії, яка може виконувати функції референс-центру. Наразі така референс-лабораторія діє на базі Інституту фтизіатрії та пульмонології ім Яновського.

Крім того, за словами Курпіти, покращити ситуацію з лікуванням туберкульозу можливо, запровадивши спостереження за хворими на туберкульоз на первинній ланці. Так, за даними ЦГЗ, рівень виліковності туберкульозу за старої системи, в протитуберкульозних диспансерах,  становив 76%. Згідно результатів пілотних проектів з лікування туберкульозу амбулаторно, з залученням фахівців первинної ланки, які проходили в минулому році в декількох регіонах України, цей рівень склав 96%. За словами Курпіти, така практика довела свою ефективність в європейських країнах та відповідає рекомендаціям ВООЗ.

В Україні захворюваність на туберкульоз в 10 разів вища, ніж в сусідніх країнах - Центр громадського здоров'я

Попри позитивну динаміку зниження захворюваності на туберкульоз, в Україні цей показник в 10 разів вищий, ніж в сусідніх країнах.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій створенню партнерства "Зупинимо туберкульоз. Україна", сказав директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

«Наразі згідно з даними Центру медичної статистики України, захворюваність на туберкульоз у 2017 році на 5,5% менша, ніж у 2016 році. Всього у 2017 році було зареєстровано 21 995 нових випадків туберкульозу без врахування повторних випадків чи рецидивів туберкульозу.  Світова тенденція наразі складає зменшення 1,5%. Ми зменшуємо захворюваність, але якщо порівняємо ці цифри з показниками ЄС, то ми побачимо, що захворюваність в Україні в 10 разів вище, аніж в сусідніх країнах», - сказав Курпіта.

Курпіта також повідомив, що протягом останніх років зменшується смертність від туберкульозу - на 8-10% щорічно. Втім кожного року від туберкульозу, який є виліковною хворобою, в Україні помирає більше 4 тисяч осіб, 90% з яких - люди працездатного віку.

Директор Центру громадського здоров'я навів дані ВООЗ, згідно з якими близько 20% випадків туберкульозу в Україні залишаються недовиявленими. Крім того, Україна займає друге місце в європейському регіоні за поширеністю мультирезистентної (стійкої до антибіотиків - ред.) форми туберкульозу як серед повторних, так і серед нових випадків захворюванння, поступаючись лише Білорусі.

Крім, того, за словами Курпіти, значно зросла частка туберкульозу з розширеною резистентністю (до кількох препаратів - ред.) - до 15% всіх випадків захворювання на туберкульоз, які реєструються в Україні.

Курпіта зазначив, що в 2017 році програму лікування туберкульозу було збільшено рішенням уряду майже вдвічі, також було оновлено перелік препаратів для лікування цієї хвороби, які закуповують для України за кошти держбюджету міжнародні організації.

Втім, якщо лікування одного хворого на чутливий до ліків туберкульоз обходиться державі в 1 тисячу грн, то при резистентних формах лікування в десятки разів дорожче. Так, на лікування пацієнтів зі стійкістю до протитуберкульозних препаратів витрачається в середньому 58 тисяч грн або понад 2 тис. доларів, а лікування пацієнтів з розширеною резистентністю може перевищувати 200 тисяч гривень.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-