«Тарас Шевченко єднає народи». IIІ Міжнародний проект-конкурс чекає на учасників та меценатів

«Тарас Шевченко єднає народи». IIІ Міжнародний проект-конкурс чекає на учасників та меценатів

Укрінформ
2 березня 14.00 - Стартова прес-конференція до ІII Міжнародного проекту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

Організатор: Укрінформ; Міжнародна ліга «Матері і сестри – молоді України» за сприяння Національної ради жінок України; Міністерства культури України; Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Товариства «Знання» України.

Запрошені:  Людмила Порохняк-Гановська – Голова Національної Ради жінок України; Василь Кушерець – голова правління Товариства «Знання» України; Мрідула Гош – правозахисниця, політолог, журналіст; Гурбан Аббасов – голова Азербайджанського культурного центру ім. М. Магомаєва; Рауль Чілачава – український дипломат, поет, перекладач і літературознавець, заслужений діяч мистецтв України, доктор філологічних наук, автор низки перекладів творів Шевченка; Ісса Діалло Садіо – віце-президент ГО «Африканська рада в Україні»; Ровшан Тагієв – Голова Асамблеї національностей України; Нурберді Аманмурадов – Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні; Саїд Ісмагілов – муфтій Духовного управління мусульман України «Умма»; Ахтем Сеїтаблаєв – актор, режисер кіно і театру; Стефан-Арпад Мадяр – художник, учений; діячі культури і мистецтв України, посадовці, політики, громадські діячі.  

Коротко. Стартова прес-конференція має на меті привернути увагу суспільства до Міжнародного проекту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи». Популяризуючи творчість Тараса Шевченка, проект сприяє входженню України у світовий інформаційний простір, утвердженню та збереженню її незалежності. Започаткований у 2016 році як громадська ініціатива, проект невпинно зростає у масштабах і набуває державної ваги.

Автор, фундатор і натхненники конкурсу, які проводять його, по суті, на волонтерських засадах, закликають усіх потенційних учасників, а також меценатів приєднатися до проведення IIІ Міжнародного проекту-конкурсу.

Станом на 26 лютого надійшло 68 заявок з 7 країн світу, зокрема, з Вірменії, Греції, Литви, Норвегії, Туреччини, Угорщини та України. Зареєструватися для участі у цьогорічному конкурсі можна до 12 квітня 2018 року https://goo.gl/forms/fHRcyBZ20V98rEz23

Номінації Проекту-конкурсу та вимоги до конкурсантів – на офіційному сайті проекту: http://shevchenkoup.com

Довідково. Міжнародний проект-конкурс «Тарас Шевченко єднає народи» започатковано Послом Миру, президентом Міжнародної ліги «Матері і сестри – молоді України», народною артисткою України Галиною Яблонською. Конкурс відбувається щорічно з березня по травень у форматі «Україна-Світ» у три етапи, останній з яких проходить у столиці України. Лише за два роки існування проекту-конкурсу у ньому взяли участь близько 350 учасників із 40 країн світу, а Шевченкове слово прозвучало 44 мовами.

Підсумкові матеріали:

Стартує IIІ Міжнародний проект-конкурс "Тарас Шевченко єднає народи" - оргкомітет

IIІ Міжнародний проект-конкурс "Тарас Шевченко єднає народи", який відбудеться у березні-травні, чекає на учасників та меценатів.

На цьому наголосив Василь Неволов - член оргкомітету конкурсу, письменник, професор, заслужений діяч мистецтв, театрознавець - на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми маємо намір розпочати старт третього Міжнародного проекту-конкурсу "Тарас Шевченко єднає народи". У нас сьогодні великий обсяг роботи. Проект набирає великої потуги, розширює свої можливості, зростає кількість країн, які зацікавилися ідеєю цього конкурсу. Проект проходить у форматі "Україна-Світ" у березні-травні, і до нього причетні чимало організацій", - зазначив Неволов.  

Зокрема це, додав член оргкомітету, Міжнародна ліга "Матері і сестри - молоді України", Національна рада жінок України, Міністерство культури, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Товариство "Знання".

"Проект-конкурс "Тарас Шевченко єднає народи" вистражданий, придуманий, сформований, народжений громадською діячкою, повним кавалером ордена княгині Ольги, народною артисткою України, Послом Миру Галиною Гілярівною Яблонською", - нагадав Неволов.

Він зазначив, що проект має фінансові труднощі, оскільки держава самоусунулася від його фінансування, і закликав благодійників його підтримати.

"За два роки існування проекту в ньому взяли участь представники з 40 країн світу, Шевченко пролунав у перекладах 44 мовами світу, він мав 350 учасників. Дотепер проект мав три номінації - "Наживо", "Відеоформат", "Мій Шевченко". Цьогоріч ми ввели нові - "Пам'ять", оскільки проект зростає в масштабах і ми хочемо більше знати про видатних шевченколюбів, які своє життя співставляли з цим високим прикладом і відійшли у вічність, та "Поза часом", - розповіла член оргкомітету Тетяна Яровіцина.

Вона додала, що номінація "Пам'ять" діє 365 днів на рік, і подавати відомості можна на сайті проекту. А зареєструватися для участі у цьогорічному конкурсі можна до 12 квітня за посиланням: https://goo.gl/forms/fHRcyBZ20V98rEz23

Про номінації проекту-конкурсу та вимоги до конкурсантів можна дізнатися на офіційному сайті проекту: http://shevchenkoup.com

На значенні конкурсу і особистості Тараса Шевченка наголосив член журі проекту-конкурсу в номінації "Наживо" - відомий мовознавець, літературознавець, перекладач, громадський діяч, професор Іван Ющук. Він підкреслив, зокрема, що Тарас Григорович Шевченко - нащадок козацької старшини.

"Невипадково Тарас Шевченко ніколи не схиляв голови ні перед яким високим начальством. І, навіть відбувши 10-річне заслання, він не каявся, тому що в ньому текла козацька  кров. Тарас Шевченко ніколи не зрікся української мови, і він писав про козаків як про приклад для своїх земляків - що треба не чекати волі від когось, а нам самим треба боротися", - сказав Ющук.

Ахтем Сеітаблаєв - актор, режисер кіно і театру - наголосив своєю чергою, що Тарас Шевченко є надзвичайно сучасним.

"Я переконався в цьому на особистому досвіді. Стільки, скільки можу, я перебуваю серед бійців, і саме там я чув дуже багато віршів Тараса Григоровича Шевченка. Саме це надихнуло нас, щоб у фільмі "Кіборги" з'явився епізод, коли наш наймолодший герой на прізвисько "Мажор" читає "Заповіт" Шевченка. Я вкотре переконався, що світова поезія, до якої безперечно належить Тарас Шевченко, завжди актуальна, завжди сучасна. І мене тішить те, що молоді люди так добре його знають. Я вірю, що це буде завжди і у цього конкурсу буде добра путь. Від усього серця я йому цього бажаю", - підкреслив Ахтем Сеітаблаєв.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-