Сучасна система реабілітації в Україні. Презентація нового законопроекту

Сучасна система реабілітації в Україні. Презентація нового законопроекту

Укрінформ
27 лютого 10.00 - Презентація проекту Закону України “Про реабілітацію осіб, які забезпечували державну безпеку України, захист від надзвичайних ситуацій, та деяких інших осіб”

Організатор: Офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції.

Учасники: Наталія Зарецька - керівник офісу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО; Володимир Фльонц - голова ГО “Електронна демократія”; Ірина Лоюк - Програма «Радник з питань ВПО».

Коротко. Спільний міжсекторальний проект - проект Закону України “Про реабілітацію осіб, які забезпечували державну безпеку України, захист від надзвичайних ситуацій, та деяких інших осіб”,  розроблений офісом Вадима Свириденка, Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО спільно з представниками професійних спільнот фахівців реабілітації та психічного здоров’я, а також представниками зацікавлених органів державної влади, буде представлений для публічного обговорення на інтернет-платформі viche-online.org, розробленій спільно двома громадськими організаціями - “Всеукраїнським товариством ветеранів АТО” та “Електронною демократією”.

Законопроект підготовлено на основі рекомендацій Оцінювальної місії ВООЗ з питань реабілітації та осіб з обмеженнями життєдіяльності, яка працювала в Україні в грудні 2015 року.

Вкрай важливо, щоб цей законопроект міг прочитати кожний, кого це стосується, і кожний міг взяти участь у його обговоренні. Для цього проект закону розміщений на платформі онлайн-обговорення проектів нормативно-правових актів viche-online.org, створеній за ініціативою ГО “Всеукраїнське товариство ветеранів АТО” спільно з ГО “Електронна демократія”.

Довідково. Створення сучасної системи реабілітації в Україні є одним із стратегічних пріоритетів держави. Розвиток цього напряму став можливим завдяки усвідомленню того, що держава має забезпечити всі умови для відновлення фізичного та психічного здоров’я своїх захисників та надати психологічну підтримку членам їхніх сімей. Тому доцільно починати розбудову національної  системи реабілітації саме з сектору безпеки та оборони, частиною якого мають бути і ветерани.

Парадокс ситуації в Україні полягає в тому, що зараз у нас існує “реабілітація осіб з інвалідністю”, тобто осіб з повною та постійною втратою функцій організму, однак в Україні не існує системи реабілітації осіб, функції організму яких можуть та мають бути відновлені (власне реабілітовані).

Підсумкові матеріали:

Розробники нового закону про реабілітацію учасників АТО запрошують до публічного обговорення законопроекту

Офіс уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО презентував законопроект "Про реабілітацію осіб, які забезпечували державну безпеку України, захист від надзвичайних ситуацій та деяких інших осіб" і закликав громадськість долучитись до публічного обговорення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Необхідність прийняття такого нормативно-правового акту постала ще на початку 2015 року. В цьому законопроекті враховано весь доробок, над яким працювала професійна спільнота, цей проект напрацьовувався спільно з колегами з-за кордону. Одна з основних задач, яка ставиться - це впровадження в Україні сучасних стандартів надання реабілітаційної допомоги", - зазначила керівник офісу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька.

Вона зазначила, що реабілітаційні та психологічні послуги учасникам АТО мають надаватись саме на державному рівні.

"Було прийнято рішення, що ми будемо стартувати саме з сектора безпеки і оборони. Це той сегмент, в якому зосереджені захисники - ті особи, які несуть службу і також до цієї категорії ми включаємо усіх ветеранів і членів їх сімей. Також ми маємо говорити про допомогу сім'ям людей зниклих безвісти, а також про тих, хто перебуває в полоні або звільнений з вимушеної ізоляції", - зазначила Зарецька.

Фахівець повідомила, що в конкретному законопроекті вкрай необхідне публічне обговорення тих, хто цікавиться процесами реабілітації в Україні та тих, кого така реабілітація безпосередньо стосується.

"Існуюча система реабілітації в Україні не відповідає ані викликам, ані потребам сьогодення. Саме тому ми намагались побудувати таку систему хоча б для сектору безпеки і оборони. Ми дуже очікуємо, що до проекту надійдуть зауваження та рекомендації, що спільнота включиться до цього законотворчого процесу", - додала вона.

 Зарецька також зауважила, що Президент України висловив готовність винести законопроект до Верховної Ради як пріоритетний - за умови консолідованої позиції громадської та професійної спільноти щодо законопроекту про реабілітацію учасників АТО.

Долучитись до обговорення законопроекту можна на новоствореній платформі "Віче онлайн": (https://viche-online.org/rehab/).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-