Впровадження  реформи  децентралізації. Результати соцдослідження презентують Геннадій Зубко та представники Ради Європи

Впровадження реформи децентралізації. Результати соцдослідження презентують Геннадій Зубко та представники Ради Європи

Укрінформ
27 лютого 11.00 - Презентація результатів соціологічного дослідження Ради Європи щодо впровадження реформи децентралізації у 2017 році

Спікери: Геннадій Зубко - віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Даніель Попеску - керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи; Володимир Паніотто - генеральний директор КМІС, д.ф.н., професор кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська Академія».

Підсумкові матеріали:

Україні потрібно виконати два завдання для ефективного управління - Даніель Попеску

Україні потрібно виконати два завдання для  ефективного управління в країні. Зокрема, провести децентралізацію та покращити навички управління місцевого самоврядування.

Про це сказав керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи Даніель Попеску під час презентації в Укрінформі результатів  опитування мешканців України щодо реформи децентралізації.

"Деякі країни децентралізують своє керівництво, тому що  країнам, які високоцентралізовані, як  і Україна, децентралізація принесе економічні та демократичні переваги. Країни, які уже сильно децентралізовані, зараз переглядають свої системи і починають їх вдосконалювати, щоб підвищити ефективність управління. Україна має виконати обидва завдання, децентралізувати владу та ресурси, також розбудувати спроможності та покращити навички управління місцевого самоврядування", - сказав він.

 Попеску наголосив, що децентралізація  є складною, але  водночас у Раді Європи вірять, що децентралізація є також однією з найуспішніших реформ в Україні.

"Україна досягла значного прогресу набагато швидше, ніж деякі інші європейські країни у цьому процесі. Звичайно, ще багато роботи попереду... Децентралізація не є самоціллю, вона покликана сприяти тому, щоб люди отримували послуги вищої якості, а також вона має сприяти підвищенню якості життя людини", - сказав він.

Попеску зауважив, що задоволений результатами опитування населення України щодо децентралізації, проведеного на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці з  Мінрегіоном України.

"Ми побачили, що підтримка населенням  децентралізації є досить сильною (58% опитаних підтримують децентралізацію - ред.)... Ми можемо зробити висоновок, що українське суспільство позитивно сприйматиме саме цю реформу і в майбутньому", - сказав він.

Згідно з дослідженням, 51% мешканців об'єднаних територіальних громад (ОТГ) очікують на покращення ситуації в Україні внаслідок децентралізації.

Також опитування продемонструвало зростання позитивних очікувань у сфері надання адмінпослуг.  Так, у 2016 році 22% опитаних очікували на покращення надання адмінпослуг, а у 2017 році таких уже 40%.

Крім того, за даними опитування, 61% жителів ОТГ підтримують процес об'єднання громад. 

Опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології та центром "Соціальні індикатори" на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Мінрегіоном України.

У всеукраїнському опитуванні провели три хвилі (2015, 2016 і 2017 роки) та опитали більше 2 000 респондентів по всій території України, окрім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Інше опитування мешканців ОТГ здійснили у дві хвилі. У 2017 році було проведено 2000 інтерв'ю з респондентами, які проживають у 200 ОТГ, створених протягом 2015-2016 років.

Понад половина українців вважає реформу децентралізації потрібною - опитування

58% населення України вважає потрібною реформу децентралізації.

Про це свідчать результати опитування, які оприлюднив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Паніотто під час прес-конференції в Укрінформі.

"Більшість населення України вважає потрібною реформу децентралізації в Україні. У 2015-2016 роках частка тих, хто вважає реформу потрібною, зросла з 60% до 64%. А зараз трохи знизилась, але не суттєво - до 58%. З нашої точки зору, так сталось через загальний негативний фон у засобах масової інформації", - сказав він.

Паніотто додав, що частка тих, хто не вважає реформу потрібною, становить лише 20%.

Також, за його словами, протягом 2015-2016 років зросла з 19 до 46% частка населення, яке відзначає зміни на краще у своєму населеному пункті.

"Водночас з 2016 до 2017 року відбулася стабілізація цих настроїв і 43% населення відзначають покращення у своїх населених пунктах", - додав Паніотто.

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що опитування показало зростання обізнаності і довіри населення до реформи децентралізації.

"Важливими є кілька індикаторів, які ми побачили. По-перше - щорічне зростання обізнаності і довіри громадян до реформи децентралізації. Вже 71% українців, які точно знають, що реформа децентралізації проходить, і понад 50% вже відчувають безпосередні зміни в результаті децентралізації", - сказав він.

Зубко зауважив, що також важливим показником децентралізації є те, що люди відчувають покращення якості адмінпослуг.

"До 40% зросла кількість людей, які на собі відчули збільшення якості адмінпослуг", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології та центром "Соціальні індикатори" на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Мінрегіоном України.

У всеукраїнському опитування провели три хвилі (2015, 2016 і 2017 роки) та опитали більше 2 000 респондентів по всій території України, окрім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Інше опитування мешканців ОТГ здійснили у дві хвилі. У 2017 році було проведено 2000 інтерв'ю з респондентами, які проживають у 200 ОТГ, створених протягом 2015-2016 років.

Реформа децентралізації є запобіжником будь-яким проявам сепаратизму - Зубко

Реформа децентралізації - це запобіжник будь-яким проявам сепаратизму в Україні.

Про це під час презентації результатів соціологічного дослідження Ради Європи щодо впровадження реформи децентралізації у 2017 році в Укрінформі повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

"Саме реформа децентралізації - це є запобіжник будь-якому сепаратизму в Україні. Передача повноважень на місця, залучення величезної кількості людей, які включаються в цей процес, проявляють ініціативи, приймають рішення і потім їх реалізовують - це є запобіжником, який сьогодні показує, що саме на сході України - Донецька, Луганська область, а також Харківщина - зростає підтримка цієї реформи. І вона зросла практично з 19% на початку, до 59%", - наголосив Зубко.

Він зазначив, що реформа децентралізації "зшиває" Україну і "дає можливість громадянам приймати рішення, запровадити систему менеджменту, дає можливість розвитку, який ми маємо в конкретних реалізованих проектах і в конкретних цифрах", - додав він.

Зубко зазначив, що 71% українців обізнані щодо реформи децентралізації, а понад 50% вже відчули зміни від цієї реформи.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-