Брифінг міністра культури України

Брифінг міністра культури України

Укрінформ
21 лютого 13.00 - Брифінг міністра культури України Євгена Нищука

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Євген Нищук - міністр культури України;  Ігор Пошивайло - генеральний директор «Національного меморіального комплексу Героїв Небесної    Сотні - Музею Революції Гідності»; Володимир Бондарчук - голова ГО «Родина Героїв Небесної Сотні»; Бенжамін Хоссбах (Німеччина) - організатор конкурсу; Олександр Свистунов - головний архітектор міста Києва; Ірина Волинець, Марія Процик - переможниці конкурсу в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні» (авторський колектив Архітектурного бюро MIstudio).

Коротко. Нагадуємо, що Міжнародний відкритий архітектурний конкурс проектів на кращу проектну пропозицію щодо об'єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності» (м. Київ) було оголошено 23 жовтня 2017 року на замовлення Міністерства культури України на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 р. № 501-р «Про організацію та проведення Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об'єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності» (м. Київ)». У конкурсі визначено дві номінації: “Меморіал Героїв Небесної Сотні” та “Музей Революції Гідності”. Конкурс в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні» є одностадійним. Результати конкурсу визначені 20 лютого 2018 року.

Конкурс у номінації «Музей Революції Гідності» є двостадійним. Результати конкурсу будуть визначені в липні 2018 року. Брифінг присвячений підбиттю підсумків Стадії І конкурсу та подальшим планам.

Детальна інформація про архітектурний конкурс - на офіційному сайті конкурсу: http://www.competition-maidan-ukraine.org/.

Сторінка конкурсу в соціальній мережі FB: https://www.facebook.com/maidan.competition/

Підсумкові матеріали:

Нищук сподівається, що Меморіал Героїв Небесної сотні постане у Києві до п'ятої річниці Майдану

Міністр культури України Євген Нищук упевнений, що Меморіал Героїв Небесної сотні буде зведений вже за рік і ми побачимо його у лютому 2019-го.

Про це він сказав на брифінгу в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Я думаю, що політична воля є на всіх рівнях - державному, місцевого самоврядування, громадськості. І, справді, ми сподіваємося, що до п'ятої річниці вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні меморіальна частина буде зроблена", - сказав Євген Нищук.

Він зазначив, що той факт, що вчора було обрано переможця конкурсу на кращий проект Меморіалу, є підтвердженням того, що існує рівень відповідальності і зацікавленості в появі Меморіалу, і це - посил до родин Героїв Небесної сотні.

"Сьогодні авторки проекту, який переміг, вже тут, разом з нами. А отже, ми можемо працювати по тих деталях, по тих побажаннях, які висловлювали і родини, і активісти, і фахівці. Бо є принципові речі, які можуть доповнити цей проект, зокрема стосовно маркування місць, де були розстріли - це було одним з побажань родин Героїв Небесної сотні", - підкреслив міністр культури.

Він також поінформував, що вартість проекту буде визначена після його доопрацювання,  проведення тендера з обрання підрядника, розробки проектно-кошторисної документації - тоді бюджет оголосять для всієї громадськості.

"Уряд України передбачив бюджет для проекту. Якщо впродовж року виникне потреба в додаткових коштах, то вони будуть виділені. Але проект такого масштабу передбачає надходження коштів і з благодійних фондів, і від приватних осіб. Я один з тих (представників Революції гідності - ред.), кого у 2014 році Фонд Леха Валенси нагороджував премією за Майдан. Тоді була дискусія, куди ці 100 тисяч доларів спрямувати. Оскільки це була нагорода, присвячена Майдану, то очевидно, що і ці кошти будуть передані на створення і будівництво меморіалу і музею", - підкреслив Нищук.  

Водночас він зазначив, що важче говорити про ситуацію з Музеєм Революції гідності, проект якого за результатами конкурсу буде визначено у липні цього року, наразі триває робота над другою частиною конкурсу, розглядаються проекти музеїв.  

Автори проекту-переможця - засновниці архітектурного бюро MIstudio Ірина Волинець та Марія Процик запевнили, що хочуть зробити якісний громадський простір в центрі Києва, який не лише дасть змогу вшановувати пам'ять Героїв Небесної сотні, а й стане місцем для дозвілля.

"На початку вулиці Інститутської ми плануємо створити меморіальну стелу, де буде ім'я кожного з героїв. Ця частина даватиме змогу людям вшанувати пам'ять. Умовною межею початку іншого простору є міст, після якого починається паркова алея, яка криволінійно поєднує важливі функціональні зони, відділяє місце тиші, спокою, де ми зберігаємо існуючу каплицю. Завершенням меморіальної алеї стає зелений сад, який буде засаджений квітами білого кольору", - розповіла Ірина Волинець.

Марія Процик додала, що основною ідеєю було створити паркову алею зі 107 деревами, які символізують 107 загиблих Героїв Небесної сотні.

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-