«Майнінг» криптовалют. Проблемні питання та шляхи їх вирішення

«Майнінг» криптовалют. Проблемні питання та шляхи їх вирішення

Укрінформ
7 лютого 11.00 - Проблемні питання «майнінгу» криптовалют в Україні. Шляхи вирішення

Організатор: ГО «Україна 2.0».

Модератор – керівник ГО «Україна 2.0» Юлія Коваленко.

Учасники: Ярмоленко Костянтин - помічник Голови Державного агентства електронного урядування України; Афян Артем - партнер юридичної фірми «Юскутум»; Бахтарі Емал -керівник проектів Департаменту відкритих ринків Національного банку України; Вишньов Віктор - директор ДП «Сетам»; Колодюк Андрій - голова наглядової ради Української асоціації венчурного капіталу та прямих інвестицій; Пронін Філіп - представник Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА); Котляров Юрій - партнер юридичної фірми «Астерс»; Павленко Дмитро - фінансовий експерт; Євтушенко Вадим - фінансовий експерт.

Теми для обговорення.

-Чому «майнінг» криптовалют потребує негайного нормативно-правового врегулювання в Україні. Необхідність визначення понять, легальних механізмів конвертації та оподаткування, порядку контролю за обігом;

-Потенційні можливості «майнінгу» криптовалют для прискорення економічного розвитку України  та поповнення державного бюджету;

-Загрози від анонімних транзакцій для власників криптовалютних гаманців. Зокрема, придбання заборонених товарів, фінансування тероризму, збут краденого тощо. Очікуваність та можливість повторень таких прецедентів, оскільки анонімність спонукає злочинний світ активно використовувати криптовалюти у протиправній діяльності. Приклад нещодавнього виявлення СБУ схеми фінансування ДНР/ЛНР з використанням криптовалют.

-Необхідність налагодження комунікації між бізнесом у сфері «майнінгу» криптовалют та державними органами для ефективного економічного зростання;

-Необхідність визначення чіткої компетенції державних органів у сфері регулювання та контролю за операціями з криптовалютами. Як передбачити механізми недопущення зловживань з боку чиновників?

-Створення ініціативної групи з підготовки проектів законодавчих актів у вказаній сфері.

Підсумкові матеріали:

Помилково вважати криптовалюту підгрунтям до корупції - юрист

Теза "криптовалюта - це передумова до розвитку корупції" не відповідає дійсності.

Таку думку озвучив під час прес-конференції в Укрінформі партнер юридичної фірми "Юскутум"  Артем Афян.

"Один з основних міфів про те, що криптовалюта - це дуже гарно для корупції - він абсолютно не відповідає дійсності. Немає нічого гіршого для хабарника, ніж взяти хабар біткоїном, тому що назавжди це буде викарбувано у блокчейні. І за 10, 15, за 100 років ніхто не змінить того, що ця транзакція була записана, цю інформацію неможливо стерти", - заявив він.

Юрист також назвав позитивним кроком заяву від Нацбанку про статус криптовалюти.

"Те, що зробив Нацбанк, цей лист дозволив закрити кілька кримінальних справ. Теза, що криптовалюта не є грошовим сурогатом, достатньо очевидна, але тільки, коли вона прозвучала "з вуст" Нацбанку, це одразу закрило кілька справ, які тягнулись кілька років. Потрібно обрати один з можливих способів інтерпретації того, чим є криптовалюти у сучасній українській правовій системі - ось так стоїть завдання. Не легалізувати, не описати, а обрати один зі способів", - зазначив юрист.

За словами Афяна, окремо можна виділити проблему неможливості проведення операцій з криптовалютами юридичним особам.

"Не потрібно це рівняти з тим, що це треба легалізовувати, це не азартні ігри. Україні треба рухатись в глобальному тренді, більшість країн вводять таке поняття як "цифрові активи" - різновид нематеріальних активів, тобто, все те, що існує виключно в цифровому світі", - додав він.

Як повідомляли у НБУ (https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=59735329), криптовалюта не може бути визнана грошима у трактуванні українського законодавства, не може бути визнана валютою або законним платіжним засобом іноземної держави та не є валютною цінністю в трактуванні валютного законодавства. Також Нацбанк не визнає криптовалюту електронними грошима, криптовалюта не може бути цінним папером та не визнається грошовим сурогатом (згідно з його визначенням у Законі України "Про Національний банк України").

Таким чином, незважаючи на існування в світі численних практик використання криптовалют у якості міри вартості, засобу обміну та накопичення, її складна правова природа не дозволяє ототожнити її з будь-яким із суміжних понять (грошові кошти, валюта, валютна цінність, законний платіжний засіб, електронні гроші, цінні папери, грошовий сурогат тощо).

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-