Антитютюнове законодавство. Як змінилося його виконання за останні два роки?

Антитютюнове законодавство. Як змінилося його виконання за останні два роки?

Укрінформ
5 лютого 11.00 - Результати громадського моніторингу щодо дотримання заборони на куріння в приміщеннях закладів ресторанного господарства

Організатор: ГО «Життя».

До участі запрошені: Олег Оникієнко - голова Київської Асоціації Офіціантів, ресторатор; Олег Кобельков - начальник відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Департаменту захисту споживачів Держпродспоживслужби; Олена Сібілєва - начальник відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві; Лілія Олефір - виконавча директорка ГО «Життя»; Петро Король - юрист Центру Демократії та Верховенства Права.

Коротко. Протягом грудня 2017 р. - січня 2018 р. волонтери коаліції громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну” провели громадський моніторинг закладів ресторанного господарства з метою оцінити стан виконання Закону України № 2899-IV щодо заборони куріння у закритих приміщеннях кафе, барів, ресторанів  у 7 містах України (Києві, Житомирі, Черкасах, Харкові, Одесі, Львові, Івано-Франківську).

Результати моніторингу порівняють із даними 2015 року. Це дасть змогу побачити, як змінився рівень виконання закону та які прогалини в українському законодавстві необхідно усунути.

Крім того, під час заходу представники ГО “Життя”, Держпродспоживслужби та відомі ресторатори нададуть практичні рекомендації стосовно того, як споживачі можуть захистити своє право на вільне від тютюнового диму повітря у приміщеннях кафе, барів та ресторанів.

Додаткова інформація за тел.: +38(063) 261-74-05, (044) 234-93-20 (Оксана Тотовицька), oksana@center-life.org

Підсумкові матеріали:

Серед порушників антитютюнового законодавства більшість закладів, які пропонують кальян - експерти

Згідно з результатами моніторингу дотримання антитютюнового законодавства закладами громадського харчування, найбільше порушень фіксується відносно куріння в ресторанах та барах саме кальяну, а не сигарет. 

Про це на прес-конференції, що відбулася 5 лютого в Укрінформі, розповіла виконавчий директор ГО «Життя» Лілія Олефір, повідомляє кореспондент агентства.

«Більшість порушень стосується куріння кальяну, а не сигарет. І цю тенденцію можна пояснити тим, що у великих містах є певна кількість закладів, що пропонують у себе кальян . Це порушення закону, адже заборонено курити (в закладах громадського харчування - ред.) не лише сигарети, а й електронні сигарети, кальян, неважливо чи є там тютюн», - сказала Олефір.

За її словами, з грудня 2012, коли закон почав діяти, ситуація з виконанням антитютюнового законодавства майже не змінилася.

«Загалом ми можемо констатувати, що закон виконується більше ніж на 80% і ця тенденція зберігається з моменту прийняття закону» - сказала директор ГО «Життя».

Так всього в 2017 році було перевірено 398 закладів громадського харчування, з яких 148 кафе, 146 ресторанів, 104 бари. Всього порушення виявлені в 79 закладах, що становить майже 20% від перевірених, при цьому найбільше порушень виявлено саме в барах - 20,5%, у ресторанах - 17%, у кафе - 11%. Вони стосувалися 17,6% - куріння кальянів, 6,8% - куріння сигарет в закладах харчування.

За результатами моніторингу, 100% дотримуються антитютюнового законодавства у ресторанах, кафе та барах Івано-Франківська та Житомира, у Львові - на 97% та на 86% - у Черкасах, в Одесі - 83%. Найгірше ситуація з дотриманням заборони куріння в закладах громадського харчування в Києві - 71% та Харкові - 55%.

Як зазначив на прес-конференції ресторатор, голова Київської асоціації офіціантів Олег Оникієнко, у великих містах все частіше з'являються заклади, де пропонують куріння кальянів, хоча це заборонено законодавством. Також в деяких закладах дозволяють курити в приміщеннях тютюнові вироби для електричного нагрівання, які самі виробники називають тютюновою продукцією і яка відповідно підпадає під дію ст. 13 закону №2899-IV. Це, на думку ресторатора, не тільки порушення закону, а й прояв недобросовісної конкуренції, зневажливе ставлення власників до здоров'я відвідувачів і працівників.

Моніторинг був проведений у Києві, Житомирі, Черкасах, Харкові, Одесі, Львові, Івано-Франківську упродовж грудня 2017 - січня 2018 року волонтерами коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» та Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-