Звітує Державне агентство водних ресурсів України

Звітує Державне агентство водних ресурсів України

Укрінформ
9 лютого 12.00 -  Публічний звіт Голови Державного агентства водних ресурсів України Ірини Овчаренко

Організатор: Державне агентство водних ресурсів України.  

Учасники: Ірина Овчаренко – Голова Державного агентства водних ресурсів України.

Коротко. Під час заходу очільниця Державного агентства водних ресурсів України Ірина Овчаренко підіб’є підсумки діяльності відомства за 2017 рік.

Додаткова інформація за тел.: (044)-246-71-40.    

Підсумкові матеріали:

Відновлення зрошувальних систем дасть змогу включити в поточний поливний сезон додаткові 16 тис га земель – Держводагентство

Завдяки реконструкції державних зрошувальних систем у трьох українських областях, вже в поточному сезоні вдасться включити в поливний режим ще 16 тис га сільськогосподарських земель.

Про це під час звіту в Укрінформі за результатами діяльності Державного агентства водних ресурсів України у 2017 році заявила голова відомства Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент агентства.

«Питання розвитку зрошення важливе для нашої держави. Ми аграрна країна, і маємо створювати якомога оптимальніші умови для розвитку аграрного сектору економіки. У минулому році ми проводили реконструкцію державних зрошувальних систем в Херсонській, Одеській, Вінницькій областях. Це дає можливість вже в цьому поливному сезоні включити додатково в поливний режим 16 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення», - заявила очільниця відомства.

За її словами, вказані області окрім додаткових надходжень у вигляді податків, робочих місць, отримали «мотивацію для інвестування» в розвиток аграрного бізнесу та в розвиток державно-приватного партнерства.

Як повідомила Овчаренко, торік розпочалась спільна робота з Держенергоефективності щодо енергоаудиту водогосподарського меліоративного комплексу.

«Ми маємо намір запровадити енергосервісні договори, в результаті чого держава може отримати економію бюджетних коштів на використання електроенергії, а галузь оновлення насосно-силового обладнання без залучення бюджетних коштів», - наголосила голова Держводагентства.

Держводагентство 10% ренти за спецводокористування направлятиме на відновлення ресурсу

Держводагентство з 2018 року 10% від рентної плати за спецводокористування буде спрямувати на відновлення водного ресурсу в державі.

Про це під час звіту за результатами діяльності  Державного агентства водних ресурсів України у 2017 в році в Укрінформі заявила голова відомства Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент агентства.

«Розпочато впровадження європейського принципу «водокористувач платить»: 10% від рентної плати за спецводокористування, починаючи з 2018 року, буде спрямовуватись на заходи, пов’язані з відтворенням водного ресурсу. До цього стовідсотково рентний платіж спрямовувався на всі цілі, які не пов’язані з використанням водних ресурсів», - заявила Овчаренко.

За її словами, 2017 рік був спрямований на впровадження європейських принципів в управлінні водними ресурсами.

«Що ми зробили? У вигляді окремих нормативно-правових актів провели водогосподарське та гідрографічне районування всієї території України, затверджено порядок і вже почали складати водогосподарські баланси. Не буває управління водними ресурсами без розуміння скільки його є, його кількості. Затверджено положення про басейнові ради», - розповіла очільниця відомства.

Як повідомила Овчаренко, найближчим часом агентство створить незалежні платформи, на яких будуть вирішуватись проблемні водні питання, а також щодо розподілу фінансового ресурсу.

"Окрім цього, вдалося затвердити перелік забруднюючих речовин для здійснення моніторингу якості поверхневих вод за європейським стандартом", - зазначила керівник Держводагентства.

В Україні створено програмну систему моніторингу водних ресурсів - голова Держводагентства

Державне агентство водних ресурсів запровадило держоблік поверхневих водних об’єктів та програмну систему моніторингу водних ресурсів України.

Про це під час звіту в Укрінформі за результатами діяльності Держводагентства у 2017 році заявила голова відомства Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент агентства.

«Ще одне завдання - запровадження геоінформаційних систем. Воно виконане шляхом створення двох програмних систем, які в подальшому будуть між собою інтегруватись. Вперше за існування незалежної України, а якщо бути точною, вперше за 60 років, розпочато роботу щодо ведення державного обліку поверхневих водних об’єктів із застосуванням сучасних геоінформаційних систем (Геоінформаційний портал – ред.). Створено програмну систему моніторингу водних ресурсів України (Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів – ред.)», - заявила голова відомства.

За словами Овчаренко, Геопортал вже працює у тестовому режимі, і через сайт Держводагентства доступний всім. Також найближчим часом для всіх бажаючих стане доступною програма моніторингу.

«В цьому завданні ми створили інструментарій для управління водними ресурсами і надали доступ суспільству до тієї інформації, яка раніше була важкодоступною навіть для фахівців, спеціалістів галузі», - підкреслила очільниця Держводагентства.

Держводагентство позивається до паперової фабрики на Хмельниччині через забруднення річки

Державне агентство водних ресурсів України позивається до Понінківської паперово-картонної фабрики у Хмельницькій області через забруднення річки Хомора.

Про це повідомила голова агентства Ірина Овчаренко на прес-конференції в Укрінформі.

«У цьому році Держводагентство під патронатом міністра екології починає презентаційно-позовну роботу щодо скасування дозволу на спецводокористування недобросовісних підприємств. Уже подано перший позов Понінківській паперовій фабриці, яка є забруднювачем річки Хомора», - зазначила Овчаренко.

За її словами, це є першим кроком у роботі задля покращення екологічного стану річок.

Овчаренко також наголосила, що ситуація в сфері охорони екологічного стану водного середовища може змінитись лише тоді, коли і суспільство змінить своє ставлення до навколишнього середовища.

Раніше міністр екології Остап Семерак повідомляв, що Понінківській паперово-картонній фабриці можуть анулювати дозвіл на скиди забруднюючих речовин. Адже внаслідок викидів неодноразово масово гинула риба.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-