Оцінка стану верховенства права в Україні

Оцінка стану верховенства права в Україні

Укрінформ
1 лютого 13.30 - Оцінка стану верховенства права в Україні

Організатор:  ВГО «Асоціація правників України».

Учасники: Микола Козюбра - науковий керівник Центру дослідження верховенства права, завідувач кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права НаУКМА, д.ю.н., професор, член-кореспондент Академії правових наук України, заслужений юрист України, суддя Конституційного Суду України у відставці; Сергій Кузнєцов - голова відділу програм регіонального співробітництва Венеціанської Комісії Ради Європи; Сергій Ткаченко - керівник проектів Венеціанської Комісії Офісу Ради Європи в Україні; Андрій Стельмащук - президент Асоціації правників України; Альона Шуліма - голова Комітету з конституційного права, адміністративного права та прав людини, старший радник «Кесарєв Консалтинг», заслужений юрист України.

Підсумкові матеріали:

Асоціація правників презентувала проект «Оцінка верховенства права в Україні»

У Києві презентували проект «Оцінка верховенства права в Україні», який буде реалізовуватися асоціацією правників України спільно з Центром верховенства права за експертної підтримки Венеціанської комісії.

Презентація проекту відбулася в четвер в Укрінформі.

У основу проекту покладено затверджений Венеціанською комісією у 2016 році Rule of Law Checklist, який є інструментом для оцінювання стану верховенства права в державах-членах Ради Європи.

Як пояснила голова Комітету з конституційного права, адміністративного права та прав людини Асоціації правників України, заслужений юрист України Альона Шуліма, проект не грантовий і планується, що він стане щорічним.

У процесі реалізації проекту, за її словами, планується розроблення критеріїв оцінювання стану верховенства права в Україні на основі  Rule of Law Checklist. При цьому буде враховуватися національна специфіка, а також планується проведення соціологічного опитування.

«На сьогодні на першому етапі опрацьовуємо критерії, оцінки, пропоновані Венеціанською комісією. Деякі з них дуже прості, деякі складні, а деякі треба розширювати по певних параметрах. Ми маємо на меті розширити критерії для України і по них потім провести опитування», - зазначила Шуліма.

Уже за результатами опитування, наголосила вона, можна буде визначити основні проблеми у питанні верховенства права в Україні, а також окреслити орієнтири для тих, хто бажає працювати над просуванням верховенства права.

Шуліма зазначила, що реалізовувати проект будуть на волонтерських засадах, при цьому не виключає можливого фінансування з боку Венеціанської комісії на певних етапах дослідження.

«Це не буде проект смажених новин. Це буде проект, який має на меті дві основні речі: обізнаність і запобігання знеціненню... Ми умовно поділили людей на тих, кому не близьке верховенство права, є люди, яким близьке і вони вміють і знають, як його застосовувати, але їх теж небагато. Але більшість або про те не думає, або знає лише на словах... От на цей середній сегмент ми і направляємо наш проект», - заявила Шуліма.

Новий план дій Ради Європи для України може бути ухвалено в лютому

У середині лютого 2018 року може бути ухвалено новий план дій Ради Європи для України на наступні 4 роки.

Про це заявив керівник проектів Венеціанської комісії Офісу Ради Європи Сергій Ткаченко під час пре-конференції в Укрінформі.

«Сподіваємося, що в середині лютого буде прийнято новий план дій Ради Європи для України на наступні 4 роки, в рамках яких всі пріоритети знову отримають своє відображення і ми будемо продовжувати нашу роботу», - заявив Ткаченко.

Він повідомив, що план дій Ради Європи для України на 2015-2017 закінчився.

Ткаченко також нагадав, що Венеціанська комісія за останні два роки надала, зокрема, рекомендації щодо законопроекту про мирні зібрання, висновки щодо закону про так звану партійну диктатуру, щодо змін в закон про вибори народних  депутатів України, щодо закону про Конституційний суд, про антикорупційний суд тощо.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-