"25 років присутності". Презентація унікального подарункового видання

Укрінформ
20 грудня, 13.00 - Презентація книги "25 років присутності".

Організатор: Art Huss.

Учасники: Олег Тістол - художник, представник українського необароко, один із лідерів "української нової хвилі"; Матвій Вайсберг - український живописець, графік, художник книги; Костянтин Кожемяка - видавець, засновник Фонду культурних ініціатив Art Huss;  Ірина Боровець - керівник відділу культурної дипломатії МЗС України; Галина Скляренко - мистецтвознавець; Наталя Маценко - куратор; Катерина Рай - арт-критик; Віктор Сидоренко - директор Інституту проблем сучасного мистецтва.

Коротко. "25 років присутності» - це унікальне двотомне подарункове видання  розміром 26х37,5 см  присвячене 25-річному ювілею української державної незалежності й українському сучасному мистецтву, що за цей час поступово, крок за кроком, у поступі поколінь перетворилося на одне з найпотужніших явищ сучасної вітчизняної культури, віддзеркалюючи її перспективи, проблеми, суперечності і новації. Видання дає можливість репрезентувати зріз української культури у рамках культурної дипломатії за межами України.

"25 років присутності" - це 77 портретів сучасних українських художників, серед яких Анатолій Криволап, Олександр Ройтбурд, Матвій Вайсберг, Олег Тістол та ін. від найвідоміших мистецтвознавців та арт-оглядачів: Галини Скляренко, Наталії Маценко, Катерини Рай, Роксани Рублевської, Інги Естеркін.

Обраний для видання формат - ілюстровані інтерв'ю з художниками та їхні монологи - не просто цікаві, а й дуже важливі сьогодні. Вони надають можливість ближче познайомитися з митцями, почути їхні голоси, власне, навіть зблизька порівняти їхню творчість з тим, про що вони говорять, на чому наголошують у мистецтві та у житті. 

Довідково. Чому в світі до цієї пори не існує бренду "УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО"? Відповідаючи на це запитання видавництво ArtHuss відправляє 500 примірників англомовного видання "25 років присутності" до Посольства України у Німеччині (м. Берлін), де книга візьме участь у Днях української культури у Німеччині в рамках культурної дипломатії. 

500 культурних інституцій Німеччини отримають можливість ознайомитися з репрезентативним рядом сучасного українського мистецтва.                                     

Акредитація для ЗМІ обов`язкова за тел.:  (067) 238-81-85 (Ольга Стельмашевська); ostelm7@gmail.com; тел.: (067) 448-05-35  (Юрій Гулевич) ygulevich@gmail.com  

Підсумкові матеріали:

Двотомник “25 років присутності” презентує в Німеччині українське сучасне мистецтво

Англомовне двотомне видання “25 років присутності" представить творчість 80-ти найяскравіших сучасних українських художників на Днях української культури у Німеччині. 

Про це повідомив на презентації видання в Укрінформі видавець, засновник Фонду культурних ініціатив Art Huss Костянтин Кожемяка. 

“Мені приємно повідомити, що видання "25 років присутності" в рамках програми культурної дипломатії буквально завтра від’їжджає до Німеччини - для участі в Днях української культури. Ми сподіваємося, що 500 примірників потраплять у правильні руки — це буде 500 галерей, музеїв, інституцій, стейкхолдерів, і ми зможемо гідно репрезентувати українське сучасне мистецтво сьогоднішньої доби”, - підкреслив Кожемяка. 

Він зазначив, що ідея видання належить артдилеру, куратору Ігорю Абрамовичу, книга містить 80 есе з ілюстраціями. Спершу двотомник вийшов українською мовою і був презентований у травні на Книжковому Арсеналі, а згодом на Франкфуртському ярмарку, де видання помітили представники Посольства України в Німеччині і запропонували взяти участь у програмі культурної дипломатії.  

Кожемяка зауважив, що видання не претендує на статус енциклопедії, з іншого боку, були обмеження і в часі, і в ресурсах. 

“Якщо до україномовного видання увійшло 74 художники, то сьогодні їх 80, і процес триває. Ми сподіваємося, що ця книга — не просто статусний подарунок, а й джерело знань для прийдешніх поколінь ”, - сказав видавець, уточнивши, що двотомник коштує 1900 грн, а 25 примірників безкоштовно надійдуть до найбільших українських бібліотек.  

За словами одного з авторів -  мистецтвознавця Галини Скляренко, видання особливе, бо містить інтерв’ю з митцями або їх монологи. “Тут ми хотіли поговорити про головне — про мистецтво, про життя в нашій країні, про 25 непростих років у незалежній державі, про виклики, які відчули на собі мистецтво і художники. Тексти вийшли різноманітні, тому що дуже різні художники. Це надзвичайно цікавий, унікальний матеріал. Видання широко ілюстроване”, - наголосила вона.   

Як зазначив художник, директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко, на виставках за кордоном важлива і друга складова - видавнича.

“На Венеціанській бієнале ми представляємо тільки конкретний проект і художників, а керівництво бієнале наголошує, що треба представляти державу і за допомогою літератури. Тож для наступного проекту можна створити цілу програму і показати наші мистецькі   видання”, - запропонував він.

Один з героїв книжки Олег Тістол - представник українського необароко, один із лідерів "української нової хвилі" - висловив думку, що виданню бракує кількох важливих імен, але констатував позитивну тенденцію: якщо перший каталог “20 років присутності” створювався на чистому ентузіазмі, то над нинішнім виданням працював професійний колектив, його презентують у Європі.

”Створюється культурний прецедент, який може перерости у щось більше. Якщо на 30 років присутності з’явиться 30 книжок різних інституцій і авторів, я вважатиму, що все вийшло як треба”,  - сказав Тістол.

"25 років присутності" - це 80 портретів сучасних українських художників, серед яких Анатолій Криволап, Олександр Ройтбурд, Матвій Вайсберг, Олег Тістол та інші, від найвідоміших мистецтвознавців та арт-оглядачів: Галини Скляренко, Наталії Маценко, Катерини Рай, Роксани Рублевської, Інги Естеркін.

Відео з презентації:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-