Суспільні настрої на Донбасі. Яких заходів та змін потребує державна політика реінтеграції краю?

Суспільні настрої на Донбасі. Яких заходів та змін потребує державна політика реінтеграції краю?

Укрінформ
19 грудня, 12.30 - Стан суспільної свідомості на Донбасі: оцінки тенденцій, прогнози та рекомендації для державної політики реінтеграції Донбасу.

Організатор: Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. 

Запрошені до участі: Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва; Петро Бурковський - завідувач відділу розвитку політичних систем Національного інституту стратегічних досліджень, асоційований експерт Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва; Сергій Гармаш - головний редактор інтернет-порталу "Остров"; Олександр Клюжев - експерт Громадянської мережі "ОПОРА"; Валентин Краснопьоров - координатор руху "Сильні громади"; Олексій Мацука - голова правління "Донецького інституту інформації";  Наталія Веселова – народний депутат України; Олександра Дворецька – голова правління «Восток-SOS»; Дмитро Ткаченко - радник Міністерства інформаційної політики України, керівник аналітичного центру "Фабрика думки "Донбас"; Георгій Тука - заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Довідково. Під час  заходу його учасники отримають по примірнику аналітичного звіту "Стан суспільної свідомості на Донбасі: оцінки тенденцій, прогнози та рекомендації для державної політики реінтеграції Донбасу", підготовленого Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні. 

Питання до розгляду:

Якими є суспільні настрої на Донбасі щодо місцевої влади та ефективності її діяльності щодо процесів децентралізації та ключових проблем регіону? 

Як мешканці Донбасу оцінюють перспективи вирішення збройного конфлікту?

Що на Донбасі знають про діяльність громадських організацій та як оцінюють їхню роль у вирішенні місцевих проблем? 

Вирішення яких проблем регіону найбільш нагальне? Думка громадян та експертів.

Які кроки, заходи та зміни в державній політиці щодо Донбасу є пріоритетними? Рекомендації для органів державної влади в Україні.

Підсумкові матеріали:

Українці категорично не приймають думку про те, що Донбас треба відділити — Бекешкіна 

Більшість українців не вважають, що Донбас можна відокремити від України і що люди на окупованих територіях є зрадниками.

На цьому наголосила, посилаючись на результати опитування, директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час круглого столу в Укрінформі.

“Якщо говорити про реалії, то реалія перша — більшість населення України, причому у всіх регіонах, не вважає, що Донбас  треба відокремити і далі поводитися так, наче це Абхазія чи Придністров’я. Що б не говорили наші політики, це не є прийнятним для громадян України”, - підкреслила Ірина Бекешкіна.

Водночас вона висловила сподівання, що за останній рік ми змогли в цьому переконати і наших закордонних колег і партнерів, де теж така точка зору була.

”По-друге, більшість населення України не вважає людей, які залишилися на окупованих територіях, якимись зрадниками. Це не так. Абсолютна більшість вважає, що вони жертви, заручники обставин, які склалися. І це дуже важливо”, - сказала соціолог.

Принагідно вона зазначила, що досвід проведення опитувань на територіях, які контролює Україна, свідчить, що суспільні настрої міняти можна і вони міняються. 

“Це теж дуже важливо. Суспільні настрої не є сталі, якими б вони зараз не були інфікованими на окупованих територіях, вони можуть бути змінені”, - переконана Бекешкіна.

Вона також висловила думку, що зараз чи не найбільш актуальною є  проблема, що робити з окупованими територіями.  

“І тут пряме значення має те, що відбувається на територіях, які контролює Україна. Тому що коли ми питаємо у населення цього регіону — Донецької і Луганської областей, — що найбільш важливо для реінтеграції  територій, які окуповані, абсолютно переважає точка зору: успішність політики на тих територіях, які контролює Україна. Чим більш успішною буде там реінтеграція, чим більш успішними вони будуть економічно, тим більш привабливими вони будуть для людей, які зараз перебувають на окупованих територіях”, - сказала Бекешкіна. 

Соціолог додала при цьому, що основним джерелом інформації, якому люди довіряють, є сарафанне радіо, - це родичі, друзі, знайомі і громадські організації. 

“Половина населення на контрольованих Україною територіях має постійні зв’язки і комунікацію зі своїми родичами, близькими, друзями на територіях окупованих. Тому те, що вони будуть говорити про те, як вони живуть тут, буде дуже важливим для формування громадської думки там”, - наголосила вона.

Мова ворожнечі на Донбасі є неприпустимою - експерт

Мова ворожнечі як тенденція у спілкуванні з місцевими жителями тимчасово окупованих територій на сході України є неприпустимою. 

Про це заявив на круглому столі «Стан суспільної свідомості на Донбасі: оцінки тенденцій, прогнози та рекомендації для державної політики реінтеграції Донбасу» в Укрінформі голова ГО "Донецький інститут інформації" Олексій Мацука.

"На державному рівні мова ворожнечі не має популяризуватись, має бути певна політика з реінтеграції, політика сприяння поглиблюванню людей в український інформаційний простір", - наголосив він.  

Експерт також закликав  журналістів до неприпустимості використовування образливих слів,  ярликів по відношенню до звичайних людей, які  мешкають на непідконтрольних територіях.

Під час  круглого столу  ряд політиків та експертів поділились своїм баченням розвитку ситуації на сході України.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-