Енергоефективність у житловому секторі - шлях до енергонезалежності країни

Енергоефективність у житловому секторі - шлях до енергонезалежності країни

Укрінформ
14 грудня, 11.00 - Енергоефективність у житловому секторі - шлях до енергонезалежності країни". 

Організатори: ГО "Всеукраїнська Рада голів ОСББ" за підтримки проекту "Енергоефективність у житловому секторі України", IFC (Група Світового Банку).

Учасники: Геннадій Зубко - віце-прем'єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Софія Лінн - Керівник проекту "Енергоефективність в житловому секторі України", IFC (група Світового банку); Сергій Савчук - Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України; Роман Бондарук - перший віце-президент ГО "Всеукраїнська Рада голів ОСББ".

Модератор: Наталя Олійник - президент ГО "Всеукраїнська Рада голів ОСББ". 

Питання до обговорення: запуск Фонду Енергоефективності 2018 - практичні кроки для співвласників; подовження програми "Теплі кредити" на 2018-й; історії успіху ОСББ та стратегія розвитку і фінансування сектору. 

Підсумкові матеріали:

В Україні створено 27 тисяч ОСББ - Зубко

В Україні налічується 27 тисяч об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Така кількість є цілком достатньою, щоб розпочинати проекти з термомодернізації.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент агентства.

"27 тисяч ОСББ уже функціонують. Цього достатньо, щоб розпочинати проекти з термомодернізації. Для нас важливо, щоб саме голови ОСББ готувалися, розробляли маршрутну карту: яким чином і що потрібно зробити. Це як у технічному напрямку, так і кроки, які потрібно зробити для залучення фінансів", - зазначив Зубко.

Він також наголосив, що без обліку управляти споживанням енергоресурсів неможливо.

"Ми виходимо на 78% встановлених лічильників. Це дуже вагомий результат, оскільки у 2015 році ми починали з 26%. До кінця 2018 року мають бути обладнані усі будинки лічильниками", - додав Зубко.

Держава чверть століття не була зацікавлена в економії енергоресурів - Зубко

Українська держава протягом 25 років не була зацікавлена у економії енергоресурсів, розраховуючи на "дешевий газ".

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Держава протягом 25 років була не зацікавлена в економії. Нам розказували, що газ завжди буде дешевим. Ми платили за це велику політичну ціну, а споживачі - отриманням неякісних послуг. Ми як держава є на останньому місці за енергоефективністю у Європі", - сказав Зубко.

Він висловив сподівання, що при муніципалітетах будуть створені офіси, які безоплатно консультуватимуть ОСББ щодо проведення заходів з термомодернізації.

"Крім того, на останній зустрічі зі Світовим банком ми обговорювали питання створення платформи, де зможуть зустрітися ОСББ, енергосервіси, енергоаудитори та проектні організації. Це буде платформа, де можна буде показати будинок, його характеристики споживання та отримати пропозиції", - зазначив Зубко.

Співпраця з європейськими інституціями дає Україні фінансову та технічну допомогу для термомодернізації - Зубко

Україна завдяки співпраці з європейськими інституціями отримує фінансову та технічну допомогу для здійснення термомодернізації житлового фонду.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"Ми маємо фінансову підтримку - від Європейського Союзу, німецького уряду. На початку грудня було підписано угоду з Європейською комісією, яка може надати допомогу у розмірі 100 млн євро Фонду енергоефективності на проведення модернізації", - зазначив Зубко.

Він додав, що співпраця передбачена на 5 років.

"Крім коштів, маємо технічну, консультативну та методичну підтримку. На наступний рік, крім програми теплих кредитів, уряд закладає 1,6 млрд на заходи з термомодернізації (у Фонд енергоефективності)", - сказав Зубко.

Він пояснив, що оскільки Фонд енергоефективності працюватиме на умовах мультидонорства, то співпраця з європейськими інституціями дозволить залучити у нього додаткові кошти.

Монетизація субсидій дасть змогу більш ефективно управляти будинком - Зубко

Монетизація субсидій навіть на першому етапі дозволить більш ефективно управляти будинком.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми відпрацювали питання першого етапу монетизації субсидій. Ви знаєте, яка це проблема: проведення розрахунків, касові розриви, які постійно виникають, очікування надходжень пільг та субсидій. Тому цей крок дуже важливий", - сказав Зубко.

На його думку, монетизація субсидій, зокрема, дасть можливість більш якісно та ефективно управляти будинком. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-