Капеланство в Україні. Як держава й церква забезпечують право на свободу совісті наших військовослужбовців

Капеланство в Україні. Як держава й церква забезпечують право на свободу совісті наших військовослужбовців

Укрінформ
12 грудня, 13.00 - Право на свободу совісті військовослужбовців України.

Організатори: Департамент зовнішніх зв'язків в Україні Патріаршої курії Української греко-католицької церкви; Асоціація українських правників. 

Учасники: пастор Рустам Фатуллаєв -  Голова Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України; Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан (Яременко) - Голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського Патріархату; єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун - керівник Департаменту військового капеланства Української греко-католицької церкви; отець Любомир Яворський - священик УГКЦ, Секретар Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України; Михайло Паночко - старший єпископ української Церкви християн віри євангельської; шейх Рустам Гафурі - відповідальний Духовного управління мусульман України за взаємодію зі Збройними силами України; Віктор Єленський - заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету ВР України з питань культури і духовності; Павло Унгурян - народний депутат України, голова міжфракційного депутатського об'єднання "За духовність, моральність та здоров'я України"; Юрій Мірошниченко - народний депутат України; Василь Костицький - д. ю. н., професор, засл. юрист України, академік Національної академії правових наук України, голова Асоціації українських правників; Олександр Заєць - радник Прем'єр-міністра України; голова правління ГО "Інститут релігійної свободи"; отець Олекса Петрів - митрофорний протоієрей, к.ю.н., керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні; Максим Васін - виконавчий директор ГО "Інститут релігійної свободи", юрист; Василь Хіміч - старший капелан ВСЦ ЄХБ.

Запрошені: представники Міністерства оборони України; Генерального штабу Збройних сил України; Державної прикордонної служби України; Національної гвардії України; Міністерства культури України, а також релігійні, громадські та державні діячі, провідні експерти, науковці.

Коротко. Захід проводиться за дорученням Оргкомітету  з  опрацювання законопроекту "Про військове капеланство". Завданнями "круглого столу" є роз'яснення бачення ролі та місії Держави і Церкви у забезпеченні права на свободу совісті для військовослужбовців України, доведення до широкого кола громадськості напрацювань релігійної громадськості в питаннях нормативно-правового забезпечення капеланського служіння та напрацювання пропозицій з налагодження ефективної взаємодії громадянського суспільства і державних інституцій задля врегулювання актуальних питань капеланської діяльності в Україні.

Контакти за тел.: (044) 279-22-42; 279-00-05; 244-90-47; (050) 299-06-14.

Підсумкові матеріали:

Закон про капеланство має поєднувати позиції церков і громадськості - отець Любомир Яворський

У Верховній Раді є кілька законопроектів про військове капеланство, проте державі потрібен єдиний документ, який би передбачав цілісну програму капеланського служіння.

На цьому наголосив отець Любомир Яворський - священик УГКЦ, секретар Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України - під час круглого столу в Укрінформі.

 "В парламенті вже є відповідні законопроекти, і ці документи на порядку денному. Але їх автори, народні депутати Юрій Мірошниченко та Семен Семенченко, згодні зняти свої законопроекти на користь спільного, створеного як консенсус церков і громадської спільноти. Має бути єдиний законопроект, що поєднав би позиції всіх конфесій і громадськості", - сказав отець Любомир Яворський.

За його словами, під час розробки нового документа враховуватиметься досвід капеланського служіння тих країн світу, які мають відповідні закони. У ньому, зокрема, мають бути чітко окреслені питання статусу військового капелана, його соціального пакета.

"Ми маємо неоднозначну думку щодо моделі військового капеланства - чи він має бути військовослужбовцем, як того хотіли би певні конфесії, чи залишатися цивільною особою, думку про що висловили військові, які за даних умов такий формат співпраці вважають невчасним. Тож у підсумку закон не має забороняти священикові бути військовослужбовцем, але назагал капелан має трактуватися як цивільна особа. В тому ми знайшли консенсус", - підкреслив секретар Ради у справах душпастирської опіки при МОУ.

Як додав священик, досягнуто рішення про те, що капелани мають бути підпорядковані своєму єпископу, а у питаннях військової дисципліни - командирові частини.

"Капелан повинен мати ті ж преференції, зокрема й фінансові, що і військовослужбовці. На сьогодні ж капелани працюють як цивільні, за трудовим договором, і не мають того соціального пакету і захисту, що їх мають військовослужбовці. Але капелан їде з ними на війну, перебуває з ними в окопах. Тому логічно, щоб його статус був прирівняний до статусу військовослужбовців", - наголосив отець Любомир.

Він додав, що треба також запровадити посади капеланів і укомплектувати частини капеланами бажаної релігійної конфесії. "Відповідно буде збільшена кількість капеланів. І Міністерство оборони та Генеральний штаб далі працюють в цьому напрямку. На другому етапі маємо в середньому 100 таких посад, люди працюють офіційно, і передбачається третій етап", - поінформував о.Яворський. 

За його словами, ухвалення закону про військове капеланство є дуже актуальним, бо капеланство вже рік функціонує у державі, проте й досі немає цілісної програми капеланського служіння для церков.

Яворський уточнив, що до кінця року буде внесено напрацьовані до проекту закону пропозиції і передано профільному комітету Верховної Ради. 

"Ми сподіваємось, що відповідний закон буде ухвалений максимум через півроку - до літа 2018-го", - сказав він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-