Аграрні антирейдерські штаби. Про підсумки роботи інформує Мін'юcт

Аграрні антирейдерські штаби. Про підсумки роботи інформує Мін'юcт

Укрінформ
7  грудня, 13.00 - Підсумки роботи аграрних антирейдерських штабів.

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Олена Сукманова - заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації; Геннадій Новіков - голова Громадської спілки  "Аграрний союз України"; Михайло Соколов - заступник голови Громадської спілки "Всеукраїнська Аграрна Рада".  

Підсумкові матеріали:

Робота антирейдерських аграрних штабів може продовжуватися на базі ОДА, вважають у Мін'юсті

Робота, яку проводили антирейдерські аграрні штаби, за потреби може продовжуватися на базі обласних державних адміністрацій.

Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова під час прес-конференції в Укрінформі, презентуючи результати роботи антирейдерських штабів.

«Розумієте, що ці антирейдерські штаби не мали якогось юридичного статусу, організаційно-правового, юридичної особи, це був такий спільний майданчик. Там, де є потреба, така робота може продовжуватися на базі облдержадміністрацій у рамках спільних нарад, доручень розгляду цих питань і так далі», - зауважила Сукманова, коментуючи можливість подальшої роботи антирейдерських аграрних штабів, котрі працювали з 15 серпня до 15 листопада по всій Україні. 

Заступник міністра наголосила, що не в усіх регіонах спостерігалося земельне рейдерство. 

«Зазвичай це центральна частина України, де є скупчення сільськогосподарських земель. Взагалі не було на західній Україні, на східній Україні», - підкреслила Сукманова.

Вона також зауважила, що на рівні Кабінету міністрів працює міжвідомча комісія під головуванням першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва, яка розглядає випадки рейдерських захоплень не тільки в земельній сфері, але й в інших. 

Як повідомлялося, влітку в регіонах працювали створені за ініціативою Мін’юсту оперативні штаби, покликані боротися зі спробами рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю.

За фактами звернення антирейдерської комісії порушено близько 25 кримінальних справ щодо реєстраторів - Сукманова

Заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова заявила, що за фактами звернень Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації порушено близько 25 кримінальних справ щодо реєстраторів.

Про це вона сказала під час прес-конференції в Укрінформі, презентуючи результати роботи антирейдерських штабів.

«Я не можу сказати, скільки їх взагалі, та можу сказати, що за зверненнями комісії порушено близько 25 кримінальних справ. Але розумієте, що багато постраждалих сторін самостійно зверталися до правоохоронних органів. Думаю, що десятки кримінальних справ ще є», -  розповіла Сукманова, відповідаючи на запитання, скільки кримінальних проваджень відкрито щодо реєстраторів. 

Водночас вона наголосила, що інформацію про реєстраторів, щодо яких застосовані санкції, можна знайти на сайті Міністерства юстиції в розділі «Департамент державної реєстрації і нотаріату». Там, за її словами, опубліковані списки всіх реєстраторів і нотаріусів, яким тимчасово або постійно заблокували доступ до реєстру. 

«Я хочу підкреслити, бо іноді перекручується ця інформація, це не список чорних нотаріусів. Не треба так говорити. Це список реєстраторів, до яких застосовані санкції. Я не говорю про такі випадки, коли порушена кримінальна справа», -  зауважила Сукманова.

Вона також сказала, що поки не бачила жодного вироку в кримінальній справі щодо реєстратора. 

«Я дуже очікую хоча б один вирок, щоб його публічно взяти в руки і довести, що відповідальність неминуча. Ми дуже очікуємо такі  вироки», -  додала заступник міністра юстиції.

Робота антирейдерських штабів показала достатньо низький рівень правової свідомості населення - Сукманова 

Робота антирейдерських аграрних штабів показала достатньо низький рівень правової свідомості населення.

Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова під час прес-конференції в Укрінформі, презентуючи результати роботи антирейдерських аграрних штабів.

«За цей час роботи (роботи антирейдерських агроштабів - ред. ) ми побачили, не буду говорити про необхідність захисту і землевласників, і орендарів -  це не обговорюється, але ми побачили достатньо низький рівень правової свідомості населення. І це дійсно стало проблемою. Люди двічі, а іноді навіть тричі підписують з різними орендарями один і той самий договір оренди, не замислюючись про те, що це , м'яко кажучи, незаконна дія. Люди не читають тексту договорів оренди», -  розповіла Сукманова.

Вона навела приклад, коли «люди підписують договори оренди замість інших людей, при цьому абсолютно не маючи ніякого злого умислу, але вважають: якщо земельна ділянка бабусі, то онук може за неї підписати договір оренди  і це нормально, а потім виникають конфлікти». 

«Ми можемо удосконалювати закон постійно, і ми будемо це робити, але з цим також ми маємо щось робити. Саме тому майже 2 тисячі виїздів мобільних груп штабів ми зробили і будемо продовжувати  це робити в рамках проекту Міністерства юстиції з надання безоплатної правової допомоги», -  запевнила заступник міністра. 

Вона також нагадала, що Президент України Петро Порошенко оголосив 2018 рік роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Тільки четверта частина всіх звернень на гарячу лінію оперативних антирейдерських агроштабів стосувалася спроб рейдерства - Сукманова

Із усієї кількості звернень на гарячу лінію оперативних антирейдерських аграрних штабів тільки четверта частина стосувалася спроб рейдерства.

Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова під час прес-конференції в Укрінформі, презентуючи результати роботи антирейдерських аграрних штабів.

«На гарячу лінію оперативних штабів надійшло 615 дзвінків. Було розглянуто 491 звернення,   із цієї цифри тільки 136 звернень стосувалися спроб дійсно рейдерських захоплень. Хочу підкреслити, що тільки четверта частина з усіх дійсно стосувалася спроб рейдерських захоплень. Хочу застерегти всіх, хто спекулює кількістю і цифрами: багато хто говорить про 700 рейдерських захоплень, хтось про 7 тисяч, але це та інформація, яку ми отримали по всіх регіонах у рамках діяльності наших штабів», -  наголосила Сукманова.

Вона також позитивно оцінила роботу антирейдерських штабів, які працювали з 15 серпня до 15 листопада 2017 року. 

«Завдяки діяльності штабів ми запобігли десяткам силових зіткнень на полях. Ми бачили в окремих регіонах дуже ефективну співпрацю і правоохоронних органів, і органів юстиції, і Держгеокадастру, і дійсно, так і є», -  зауважила заступник міністра.

За її словами, виявляється, що «люди називають рейдерськими захопленнями насправді не рейдерські захоплення: або самовільне захоплення замельної ділянки, або крадіжку врожаю, або корпоративні конфлікти, або ще якісь дії, які не можуть класифікуватися як захоплення». 

«Найголовніше, що робота штабів стала прикладом створення унікального майданчику, співпраці різних державних органів, які задіяні в одній сфері: юстиція,  Держгеокадастр, прокуратура, правоохоронні органи, облдержадміністрація. І цей приклад став достатньо вдалим», -  наголосила Сукманова.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-