ВІЛ-позитивні діти. Як отримуватимуть медичну допомогу за умов реформування системи?

ВІЛ-позитивні діти. Як отримуватимуть медичну допомогу за умов реформування системи?

Укрінформ
30 листопада, 14.00 - Виклики організації медичної допомоги ВІЛ-позитивним дітям та їхнім родинам  в умовах реформування системи охорони здоров'я» з нагоди Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Організатори: Інформаційно-ресурсний навчальний центр  ім. заслуженого лікаря України С.В. Комар при Центрі "Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД"; НДСЛ "ОХМАТДИТ" МОЗ України;   Громадська організація "Дитинство - без СНІДУ".    

Учасники: Лора Білл - заступник Представника Дитячого Фонду ООН в Україні; Олена Мєшкова - к.м.н., заступник головного лікаря НДСЛ "ОХМАТДИТ" з організаційних питань; Оксана Солдатенкова – завідуюча Центром інфекційних захворювань "Клініка для лікування хворих на ВІЛ/СНІД дітей";  Наталія Мойсєєва - менеджер проекту ГО "Дитинство - без СНІДу". 

Коротко. Під час заходу  буде визначено проблеми та виклики, пов'язані із забезпеченням права на здоров'я  дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ, та їх родин в умовах децентралізації; відбудеться обговорення  досвіду впровадження  інтегрованого ведення хвороб дитячого віку в практику сімейних лікарів з метою забезпечення права на здоров'я дітей та підлітків за підтримки Дитячого Фонду ООН UNISEF; поширення досвіду партнерства  НДСЛ "ОХМАТДИТ" та Громадської організації "Дитинство - без СНІДу" за підтримки Дитячого Фонду ООН UNISEF щодо  впровадження інтегрованих послуг для дітей та підлітків, а також передового досвіду Клінік, дружніх до молоді, в програмах профілактики та діагностики ВІЛ серед дітей та підлітків. 

Питання до обговорення:

-ВІЛ-інфекція серед дітей та підлітків в Україні; 

-ключові результати  та уроки впровадження  проекту "Вдосконалення інтегрованих педіатричних послуг для ВІЛ-позитивних дітей у закладах первинної медичної допомоги"; 

-роль Клінік, дружніх до молоді, у впровадженні послуг для підлітків  на первинному рівні; 

-обговорення досвіду партнерство між міжнародними, неурядовими організаціями та державними установами як запорука успіху у впроваджені інтегрованих послуг у практику сімейних лікарів. 

Підсумкові матеріали:

В Україні більше 8 тисяч дітей знаходяться під медичним наглядом стосовно ВІЛ/СНІД

В Україні на медичному обліку стосовно ВІЛ/СНІД знаходиться 8 339 дітей, з них більше ніж у 3000 підтверджено ВІЛ-позитивний статус.

Про це на круглому столі в Укрінформі, який відбувся у четвер, 30 листопада, розповіла завідуюча Центром інфекційних захворювань «Клініка для лікування ВІЛ-позитивних дітей" НДСЛ "Охматдит" Оксана Солдатенкова.

"На сьогодні в Україні перебуває на обліку 8 339 дітей. Не всі з них ВІЛ-інфіковані. Це діти, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями і знаходяться на обліку до того часу, поки ім буде встановлений діагноз, а також це діти, яким вже встановлено статус. На 1 січня 2017 року іх було досить багато - 3058. Дітей, яким встановлено ВІЛ-інфекцію на 3-4 стадії - 821, що складає 30% від загальної кількості дітей. Ці діти лікувються, але на жаль не всі. І це є проблемою. Є такі батьки, які відмовляються від терапії і це ще потребує сильної адвокації задля реалізації права цих дітей на лікування", - розповіла Солдатенкова.

Також, вона повідомила, що від хвороб, обумовлених СНІД, в 2016 році  померло 64 дитини. За ії словами, ці діти могли б жити за умови вчасно поставленого діагнозу і вчасного лікування. Це залежить в тому числі і від того, що багато вагітних жінок не обстежуються на ВІЛ-інфекцію, а отже не знають про свій статус, і це несе ризики для майбутньої дитини, такі як пізнє виявлення захворювання і втрачені можливості для вчасного лікування. Також, за словами фахівця, існує проблема супроводження таких дітей на первинній ланці.

"В даному випадку, роль нашої первинної ланки непересічна. Якщо мати і дитина  наглядаються лікарем,  який знає про ВІЛ-інфекцію, лікарем, який знає як себе вести, донесе ці знання до ВІЛ-інфікованої жінки, то дитина залишиться здоровою", - наголосила Солдатєнкова.

Стосовно реєстрації нових випадків ВІЛ/СНІД у дітей, то ситуація за 10 місяців 2017 року співставна з минулорічною. 

Так в 2016 році  ВІЛ-інфекція була виявлені  у 2817 дітей віком до 14 років. Ця цифра враховує і тих дітей, які були народжені ВІЛ-позитивними матерями і з частково невстановленим діагнозом. У підлітків 15-17 років ВІЛ-інфекція була виявлена у 8 випадках. Захворювання на СНІД  - випадків у дітей 15-17 років, 61 випадок - у дітей до 14 років. 

Приблизно така ж картина спостерігається за підсумками 10 місяців 2017 року: 26 нових випадків ВІЛ було зареєстровано у підлітків 15-17 років, 2158 нових випадків ВІЛ-інфекції - у дітей віком до 14 років ( з урахуванням тих дітей, що народилися від ВІЛ-інфікованих матерів та тих, у яких діагноз ще не підтверджений). СНІД у 2017 році було виявлено у 5 підлітків, та 52 дітей до 14 років. 6 дітей померли від хвороб, пов'язаних зі СНІДом. 

Оксана Солдатенкова зауважила, що до кінця року ці цифри можуть зрости. В першу чергу, через те, що вагітні жінки не проходять обстеження на ВІЛ, також у випадках з підлітками, в разі захворювання обстеження на ВІЛ лікарі ім не пропонують.  

В той же час, фахівці наголошують, що Україна  підтримала впровадження стратегії ЮНЕЙДС Fast-Track "Прискорення подолання епідемії ВІЛ-інфекції", що  спрямована на ліквідацію епідемії до 2030 року.

Впровадження в Україні заходів спрямованих на запобігання передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, які проводяться з 2001 року,  дозволило знизити  рівень передачі  рівень передачі інфекції з 27% до 3-4%. Але щорічно діагноз ВІЛ-інфекції підтверджується у 100 дітей. 

Тому, в умовах реформування системи охорони здоров'я, на переконання лікарів, велику роль в питані профілактики ВІЛ/СНІД буде відігравати первинна ланка, зокрема педіатрична галузь і сімейні лікарі.  Так в 2017 році було зарестровано інформаційно-ресурсний навчальний центр ім. С. Комар при Центрі лікування дітей з ВІЛ-інфекцією НДСЛ "Охматдит". На його базі, за підтримки дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та ГО "Дитинство - без СНІД" для лікарів первинної ланки впроваджується проект по вдосконаленню інтегрованих педіатричних послуг для ВІЛ-позитивних дітей в закладах первинної медичної допомоги. В рамках проекту навчання пройли 194 лікаря  первинної ланки Київської, Одеської, Херсонької, Миколаївскьої, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-