100-річчя Першого Курултаю - національного з’їзду кримськотатарського народу: презентація комунікаційної кампанії з нагоди відзначення

100-річчя Першого Курултаю - національного з’їзду кримськотатарського народу: презентація комунікаційної кампанії з нагоди відзначення

Укрінформ
30 листопада, 13.00 - Прес-конференція з нагоди відзначення 100-річчя з дня проведення Першого Курултаю – національного з’їзду кримськотатарського народу.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат Чубаров – народний депутат України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джапарова – перший заступник Міністра інформаційної політики України; Гульнара Бекірова – кримський історик, член українського ПЕН-клубу; Гаяна Юксель - член Меджлісу кримськотатарського народу голова видання «Qirim Haber Ajansi»; Нателла Шавадзе  - PR-менеджер Кримського Дому. 

Коротко. Загальнонаціональна комунікаційна кампанія представлена тематичними бордами, сіті-лайтами, брошурою та відеороликом, що об’єднані темою «100-річчя Першого Курултаю - національного з’їзду кримськотатарського народу».

Довідково. Під час прес-конференції буде презентовано загальнонаціональну комунікаційну кампанію Міністерства інформаційної політики України, заходи Меджлісу кримськотатарського народу та ДП «Кримський дім».

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі МІП презентувало медіа-кампанію до 100-річчя Курултаю

Міністерство інформаційної політики України презентувало в Укрінформі Загальнонаціональну комунікаційну кампанію до відзначення 100-річчя першого Курултаю - національного з'їзду кримськотатарського народу.

Медіа-кампанію представила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Я презентую медіа-кампанію, яку запускає Міністерство інформаційної політики до 100-річчя першого національного з'їзду кримських татар - Курултаю. Це наш парламент, який був достатньо демократичним явищем як на початок 20-го сторіччя. Тому що, наприклад, в Курултай могли обиратися жінки. Він скасовував соціальні привілеї, надавав кожному право обирати і дійсно став платформою високої політичної культури і організації", - сказала Джапарова.

За її словами, однією зі складових кампанії є розміщення низки бордів та сіті-лайтів, які доносять до українців розуміння того, чим є Курултай. Перші з них вже можна побачити у Києві. Також підготовано тематичний відеоролик, в тому числі, англійською мовою, який передадуть Міністерству закордонних справ з метою просування кампанії на міжнародній арені. Нацрада з питань телебачення та радіомовлення надала відеоролику статус соціальної реклами. 

Крім того, випущені інформаційна листівка і брошура, розроблена спільно з відомим кримськотатарським істориком Гульнарою Бекіровою, яка коротко розповідає про основні задачі Курултаю, його мету та історію.

Як підкреслила Джапарова, започаткована медіа-кампанія є частиною Стратегії інформаційної реінтеграції Криму і, в тому числі, Стратегії публічної дипломатії кримськотатарського народу.

Чубаров анонсував заходи з нагоди 100-річчя першого Курултаю

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував урочисті заходи з нагоди 100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу, які проходитимуть як в Україні, так і за їх межами.

Про це сьогодні, у четвер, він розповів на прес-конференції в Укрінформі.

"Ви знаєте, що 5 жовтня цього року Верховна Рада України прийняла постанову про проведення урочистого засідання у Верховній Раді України, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу", - зазначив він.

На виконання цієї постанови у середу 6 грудня, о 15 годині, відбудеться урочисте засідання Верховної Ради України. За словами Чубарова, на нього запрошені дипломати дипломатичних установ, акредитованих в Україні, провідні українські політичні, громадські діячі, чинні депутати ВР, депутати попередніх скликань, які займалися вирішенням питань Криму. Приїде велика група українських громадян з Криму. Запрошені представники кримськотатарської діаспори. Будуть присутні муфтії Польщі, Литви, Румунії.

Глава Меджлісу підкреслив, що кожен учасник зібрання отримає книгу кримськотатарського письменника Юнуса Кандима "Не заросте травою поле бою...", присвячену голові першого Курултаю Номану Челебіджіхану, у перекладі українською.

Після цього відбудеться прийняття від імені Меджлісу кримськотатарського народу.

На другий день, 7 грудня, у Києво-Могилянській академії розпочнеться міжнародна наукова конференція "100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу: минуле, сьогодення, майбутнє". Її матеріали планується видати друком у першому півріччі 2018 року.

Також заплановані урочистості за кордоном. 

12-13 грудня відбудуться заходи у м.Костанца у Румунії, де живе достатньо велика кримськотатарська діаспора. Планується засідання громадських організацій і захід у фестивально-концертній формі.

15-16 грудня в Анкарі (Туреччина) відбудеться низка заходів із залученням дипломатів і провідних турецьких вчених, на які запрошені гості з України та інших країн.

У проекті змін до Конституції Курултай названо вищим представницьким органом кримськотатарського народу

У проекті змін до 10-го розділу Конституції України Курултай названо вищим представницьким органом кримськотатарського народу.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Вищим представницьким органом кримськотатарського народу є Курултай кримськотатарського народу, який формує Меджліс кримськотатарського народу, котрий здійснює повноваження, визначені Курултаєм кримськотатарського народу", - процитував Чубаров пропоновану норму Основного закону.

За його словами, на минулому тижні робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін і доповнень до 10 розділу Конституції України - "Автономна республіка Крим". Зараз цей текст спрямовують до членів  робочої групи - це 25 членів Конституційної комісії і залучені експерти, в тому числі члени Меджлісу кримськотатарського народу. 

"Ми плануємо, що в грудні це буде винесене на обговорення Конституційної комісії України", - зазначив голова Меджлісу.

На думку Чубарова, таке формулювання дозволить "завершити процес вирішення кримськотатарським народом своєї долі".

З нагоди 100-річчя Курултаю кримськотатарського народу оголошується конкурс студентських робіт

З нагоди 100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу оголошується конкурс студентських наукових робіт, присвячених цій історичній події.

Про це сьогодні, у четвер, на прес-конференції в Укрінформі сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Ми оголошуємо конкурс студентських наукових робіт, присвячений 100-річчю першого Курултаю кримськотатарського народу. Він проходитиме з 1 грудня 2017 року до 25 березня 2018 року. Ми хочемо підсумувати результати і оголосити їх на 10 квітня - Дня кримськотатарської журналістики", - зазначив політик.

За його словами, до конкурсної комісії увійдуть члени Меджлісу кримськотатарського народу, фахівці, історики, журналісти; також запрошені деякі урядовці.

Тематика робіт: передумови створення першого Курултаю кримськотатарського народу, його хід, рішення, значення та сучасний контекст, Кримська народна республіка і кримськотатарський національний уряд, Конституція, державна символіка, Номан Челебіджіхан як одна з видатних постатей першого Курултаю тощо. 

Призи для переможців Чубаров назвав "символічними": 5 тис. грн за перше місце, 3,5 тис. грн - за друге, 2,5 тис. грн - за третє, а також п'ять заохочувальних премій по 1 тис. грн.

Союз між Курултаєм і Центральною Радою міг змінити долю кримських татар і українців - історик

У лідерів Курултаю кримськотатарського народу не було стратегічного союзу з українською Центральною Радою - це вплинуло на подальшу долю і кримських татар, і українців.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловила історик Гульнара Бекірова.

"Дуже важлива сторінка - це взаємовідносини з Українською Центральною Радою, з українським національним рухом. Я писала про це, і багато істориків досліджували цю тему - на жаль, стратегічний союз на той момент не відбувся і, будучи солідарною з багатьма своїми українськими колегами, скажу - абсолютно точно, якби на той момент лідери Курултаю кримськотатарського народу й української Центральної Ради домовилися б про цю саму співпрацю, доля Криму і кримськотатарського народу, України й українського народу була б абсолютно іншою", - вважає Бекірова.

Як резюмувала історик, "на жаль, цього не сталося, і відмотати історію у зворотному напрямі ми, на жаль, не можемо".

Як повідомлялося, у четвер Міністерство інформаційної політики України представило в Укрінформі комунікаційну кампанію, приурочену до 100-річчя першого Курултаю - національного з'їзду кримськотатарського народу.

Сто років тому історія Криму могла піти іншим шляхом - історик про Курултай 

Сто років тому в історії Криму настав переломний момент, коли був шанс змінити траєкторію політичного шляху й отримати абсолютно інший розвиток. З цією метою був створений Курултай кримськотатарського народу, але, на жаль, його роботі перешкоджала "груба сила більшовиків".

Про це в четвер на прес-конференції в Укрінформі сказала історик Гульнара Бекірова.

"У Криму дійсно був на той момент шанс перетворити півострів на те, про що, власне, й мріяли наші інтелектуали, - на Швейцарію, державу, де враховувалися б права всіх етносів: Крим на той час був поліетнічним. Але, на жаль, груба сила більшовиків не дозволила Криму рухатися в цьому напрямі, й після жорстоких зіткнень у січні 1918 року в лютому було вбито лідера Курултаю Номана Челебіджіхана, й далі почався страшний терор", - розповіла Бекірова.

Вона назвала подвигом спробу Курултаю змінити історію Криму. 

"Проте цей подвиг, не побоюся такого високого слова, спонукав кримськотатарських інтелектуалів і після 100 років дає нам деякий позитивний імпульс, щоби рухатися далі... Саме тому ми сьогодні згадуємо героїчний 1917-й та 1918 рік, коли кримські татари спробували дати Криму новий шанс і надати йому нове дихання", - зауважила Бекірова.

Вона підкреслила, що люди, які намагалися змінити хід кримської історії, були молоді й високоосвічені, а їхній сценарій розвитку Криму був кримськотатарським і водночас європейським.

"Номан Челебіджіхан, коли йому були всього 32 роки, очолив Мусульманський виконавчий комітет і в той самий час став муфтієм. Уперше в історії кримськотатарського народу був демократично обраний муфтій. Його найближчий соратник Джафер Сейдамет був іще молодший, йому було 28 років. Це людина, яка навчалася в Сорбонні, це інтелектуал. Люди, які були поруч із ними, - Амет Озенбашли, Сейтджеліль Хаттатов, - це люди, які, що  дуже важливо, були поєднанням досвіду і молодості. Й Крим почав розвиватися, маючи з одного боку кримськотатарський сценарій і водночас - європейський", - розповіла історик. 

На її думку, кримські татари на той момент були єдиною організованою силою в Криму, які могли протистояти більшовикам. 

"На той момент кримські татари, - попри те, що це був корінний народ Криму, а тоді це ні в кого не викликало сумніву, - вони були найпригніченішим кримським етносом. Це було пов'язано з півторастолітньою політикою царського режиму з витіснення корінного народу Криму після першої анексії 1783 року... І кримські татари, по суті, були єдиною організованою силою, які на той момент могли протистояти ось цій грубій, зухвалій, нахабній силі більшовиків", - зауважила Бекірова.

Перший Курултай 100 років тому продемонстрував високий рівень політичної зрілості народу - Юксель

Перший Курултай кримськотатарського народу вже 100 років тому продемонстрував прогресивні демократичні принципи, зокрема, участь у його роботі жінок, що свідчило про політичну зрілість і культуру народу.

Про це в четвер на прес-конференції в Укрінформі розповіла член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник агентства «Qirim Haber Ajansi» Гаяна Юксель.

"Той рівень політичної зрілості й культури, який демонстрували кримські татари на початку 20 століття, заслуговує на особливу увагу, тому що на першому Курултаї були представлені виборче право, представленість регіонів, участь в органах Курултаю жінок", - розповіла Юксель.

За її словами, національному з'їзду кримськотатарського народу передувала велика попередня роз'яснювальна та організаційна кампанія.

"Все це вже було у народу на початку 20-го століття, хоча багато хто до цього прийшов лише в середині та навіть наприкінці минулого століття", - підкреслила Юксель.

Вона зазначила, що попри те, що подія столітньої давності здається вивченою, вона зберігає багато таємниць.

Член Меджлісу продемонструвала на прес-конференції невідомі досі документи Курултаю  з особистого архіву лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Ми відкриваємо завісу таємниць, представляючи і науковій спільноті, і широкому загалу  велику кількість документів, які до цього часу не були  відомі. Я принесла деякі з них, щоб продемонструвати і показати, що є нові відомості, і зараз над ними потрібно працювати", - сказала Юксель.

Зокрема, вона показала список осіб, які входили до складу Мусульманського виконкому, печатки кримськотатарської національної директорії, протокол Курултаю кримськотатарського народу, датований 1917 роком і написаний кримськотатарською мовою в арабській графіці.

Як повідомила член Меджлісу, історикам відомий лише протокол Курултаю в "оперативному перекладі" НКВД, який, за її словами, "фабрикувався з метою очорнити учасників кримськотатарського національного руху і з метою складання проти них кримінальних справ".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-