Психосоціальні травми. Як фахівці відновлюють ментальне здоров'я  постраждалих на сході України?

Психосоціальні травми. Як фахівці відновлюють ментальне здоров'я постраждалих на сході України?

Укрінформ
4 грудня, 10.00 - Психосоціальна стабілізація постраждалих у конфлікті в Україні.

Організатор: ГО "Українська асоціація фахівців із подолання наслідків психотравмуючих подій".

Учасники: Оксана Хмельницька, Катерина Проноза, Леся Інжиєвська, Олександр Столярчук, Оксана Бочарова, Марина Сирица, Тамара Блекот, Олена Крушановська, Олег Новак, Олеся Дружина - психологи.

Коротко. Діяльність ГО "Українська асоціація фахівців із подолання наслідків психотравмуючих подій" спрямована на створення ефективних моделей роботи з постраждалими внаслідок військових дій на сході України родинами військовослужбовців, ВПО та волонтерів. Підсумком цієї роботи  є проект "Психосоціальна стабілізація постраждалих у конфлікті на сході  України", який проводився за підтримки Уряду Німеччини, Malteser International та Мальтійської служби допомоги України за прийнятими у світі стандартами оцінки у сфері ментального здоров'я WHO (IASC Reference Group for Mental Health and Psychosocial Support in Emergency Settings). 

Під час заходу відбудеться обговорення результатів тих методів і моделей  роботи з постраждалими категоріями населення у сфері ментального здоров'я, що довели свою дієвість у Києві та Київській області і можуть слугувати для державних та громадських організацій взірцем для роботи з переселенцями.

Довідково. У рамках проекту відбулося: навчання фахівців допоміжних професій особливостям супроводу родин постраждалих внаслідок військових дій; безпосередньо психологічний супровід постраждалих родин, мотивація щодо звернення, психопросвітницька діяльність; психологічна підтримка з метою подолання стресу, травми свідка бойових дій та його родини, профілактика вторинної травматизації та психоемоційного вигорання фахівців допоміжних професій (психологи, соціальні працівники тощо); психологічна підтримка і розвиток соціальних навичок щодо планування життя "після" і чіткіше виявлення нагальних психосоціальних потреб; підтримка місцевих соціальних працівників та психологів у мобілізації внутрішніх ресурсів сім'ї для вирішення важливих життєвих потреб і формування у постраждалих верств населення планів на майбутнє; навчання місцевих фахівців методам психологічної та психосоціальної підтримки постраждалих у конфлікті на сході України за міжнародними стандартами, зокрема за прийнятими у світі стандартами оцінки у сфері ментального здоров'я WHO; підтримка у впровадженні мультидисциплінарного підходу у наданні допомоги, компонентом якої є напрямок підтримки та збереження ментального здоров`я.

Контактна інформація за тел.: (066) 518-00-06 та (097) 580-01-93 або e-mail: powernennya@gmail.com

Підсумкові матеріали:

В Україні здійснюється проект психологічної підтримки постраждалих від конфлікту на Донбасі 

Громадська організація "Українська асоціація фахівців із подолання наслідків психотравмуючих подій" реалізує в Україні масштабний проект з надання психологічної підтримки постраждалих від конфлікту на Донбасі, що втілюється за підтримки МЗС Німеччини та Мальтійської служби допомоги Україні.

Про це заявила психолог Катерина Проноза під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Психосоціальна стабілізація постраждалих у конфлікті в Україні".

“Наш проект розпочався ще у 2015 році. Він називається “Психоспеціальна підтримка та супровід постраждалих у конфлікті в Україні”. Він реалізується за підтримки МЗС Німеччини та Мальтійської служби допомоги Україні, яка є благодійною організацією”, - зазначила вона.

У межах проекту проводиться навчання фахівців допоміжних професій особливостям супроводу родин постраждалих унаслідок військових дій, безпосередньо психологічний супровід постраждалих родин, мотивація щодо звернення, психопросвітницька діяльність. 

Фахівці також надають психологічну підтримку з метою подолання стресу, травми свідка бойових дій та його родини, здійснюють профілактику вторинної травматизації та психоемоційного вигоряння фахівців допоміжних професій (психологи, соціальні працівники тощо). 

Інший важливий напрямок - психологічна підтримка і розвиток соціальних навичок щодо планування життя "після" і чіткіше виявлення нагальних психосоціальних потреб. Також мало місце навчання місцевих фахівців методам психологічної та психосоціальної підтримки постраждалих у конфлікті на сході України за міжнародними стандартами, зокрема за прийнятими у світі стандартами оцінки у сфері ментального здоров'я WHO.  

"У 2015 році завдяки співпраці з державними структурами, громадськими ініціативами були відкриті центри психосоціальної адаптації у містах Ірпінь та Бориспіль. На той момент основна  діяльність була спрямована на надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Це була переважно групова допомога. Найбільш постраждалі особи були перенаправлені до центру травматерапії “Повернення” у Києві”,  - зазначила Проноза.

З 2016 року стартував проект допомоги конкретно родинам, які постраждали внаслідок військових дій на Сході - родин військових, ВПО, волонтерів. “Кожен з них мав і досі має змогу отримати кваліфіковану допомогу у галузі сімейного консультування”, - заявила психолог.

За її  словами, з початку року 270 родин отримали допомогу саме в галузі надання професійної консультації.

“У більшості родин, які зверталися до нас, спостерігалося укріплення внутрішньосімейних зв’язків, відбувалася стабілізація стану членів родини, нормалізація самовідчуття родини в цілому і самосприйняття кожного члена родини всередині родини та поза нею”, - додала  Проноза.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-