Угорська риторика: як  покласти край претензіям і зазіханням

Угорська риторика: як покласти край претензіям і зазіханням

Укрінформ
17 листопада, 12.00 - Протидія угорським зазіханням на Закарпатті.

Організатор: Всеукраїнська спілка ветеранів АТО "Легіон Свободи".

Учасники: Олег Куцин - командир "Легіону Свободи", командир ОЗШР "Карпатська Січ" 93-ї ОМБр; Юрій Сиротюк - заступник Голови ВО "Свобода".

Коротко. В інформпросторі бурхливо обговорюють так зване спалення угорського прапора в Береговому на Закарпатті, чим зміщуються акценти від справжніх вимог націоналістів, зокрема учасників російсько-української війни, озвучених під час акції 12 листопада.

Під час відзначення річниці створення "Карпатської Січі" низка організацій висунули вимоги до угорського консула стосовно припинення агресивної риторики угорців щодо питань мови та національної пам'яті, а також щодо припинення відвертих антиукраїнських заяв чільних державних чиновників Угорщини з претензіями щодо України.

Від Закарпатської ОДА та облради вимагали усунути з посади голови комісії облради з питань освіти, культури і духовності ректора Закарпатського угорського інституту Ільдіко Орос за її відверту антиукраїнську діяльність.

Водночас було озвучено вимоги щодо вжиття заходів задля припинення масової видачі українським громадянам угорських паспортів, що напряму суперечить законодавству України та загрожує її державній безпеці. У цьому питанні слід врешті-решт поставити крапку, аби не потурати угорським претензіям на Закарпатті та убезпечити український західний кордон від можливих зазіхань сусідньої держави.

Підсумкові матеріали:

Прокуратура має оскаржити рішення місцевих рад про розміщення на держустановах прапорів іноземних держав - Сиротюк

Прокуратура має оскаржити в судах рішення місцевих рад про розміщення на державних установах прапорів іноземних держав.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Юрій Сиротюк.

"Прокуратура має оскаржити рішення усіх органів місцевого самоврядування, які вийшли за межі своїх повноважень, і домогтися в суді їх скасування. Треба визнати, що виключно державний український прапор може висіти на державних установах", - сказав він.

Сиротюк вважає, що прокуратура передусім має відреагувати на рішення Берегівської міськради, коли було ухвалено розмістити на будівлі установи прапор угорської нацменшини.

 "Ви знаєте, яким чином у Берегово з'явилися угорські прапори. Колишній міський голова, а згодом депутат Іштван Гайдаш у 2008 році провів через міську раду рішення про вивішення прапорів угорської національної меншини. У документі передбачалася обов'язковість національної символіки та прапору нацменшини. Але, на жаль, громада була введена в оману і той прапор, який називали прапором нацменшини, є повністю схожий на угорський державний прапор. І коли зараз угорці заявляють про наругу над їх державним прапором, то вони підтверджують, що була спроба вивісити саме державний прапор на установі України, що є порушеням Конституції", - зазначив заступник голови ВО "Свобода".

 Також політик заявив, що очікує від українських спецслужб належної реакції на дії колишнього мера Берегово та екс-народного депутата Іштвана Гайдаша.

Сиротюк повідомив, що у партії "Свобода" розцінюють розміщення державних прапорів іноземних держав на будь-яких органах державної влади як посягання на суверенітет України. "Це згодом може перерости до відкритої експансії, як це було у 2014 році в Криму і на Донбасі, де спочатку на органіх державної влади з'вилися російські триколори, а згодом - російські танки і "Гради". Прапори стали приводом до міжнародної інтервенції", - резюмував він.

Як повідомлялося, 12 листопада у Берегові відбулися заходи, приурочені до 79-ї річниці створення організації "Карпатська Січ". Коли учасники акції колоною проходили повз будівлю міської ради, активісти зняли з флагштока угорський прапор, який висить над міськрадою за рішенням влади поруч з прапором міста Берегово та прапорами України і ЄС.

Угорщина виступила з вимогою відреагувати на інцидент та провести розслідування щодо націоналістичних груп, які зірвали прапор.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-