П'ять тижнів онлайн-курсу щодо роздержавлення преси: проміжні результати

П'ять тижнів онлайн-курсу щодо роздержавлення преси: проміжні результати

Укрінформ
14 листопада, 12.00 - Презентація проміжних результатів онлайн-курсу «Від комунальних до незалежних медіа: покрокова інструкція для редакторів». 

Організатор: ТОВ «ІВЕНТ ЕНВОЙ» (на замовлення Ради Європи).

Учасники: Олена Литвиненко - заступник голови Офісу Ради Європи в Україні;  Сергій Томіленко - голова Спілки журналістів України; представники Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, тренери курсу, а також редактори районних друкованих засобів масової інформації.

Коротко. Онлайн-курс розрахований на редакторів, членів трудових колективів державних і комунальних медіа, які реформуються, а також на юристів, які надають їм правову допомогу під час роздержавлення. Крім того, він буде цікавим і корисним для всіх медіа, які працюють в Україні і хочуть опанувати нові сучасні знання, розширити свою аудиторію та бути успішними. П'ятитижневий онлайн-курс було відкрито на платформі Prometheus 2 жовтня 2017 року. Він буде доступним для всіх бажаючих і надалі.

Після прес-конференції відбудеться відкрите обговорення реформи державних та комунальних друкованих медіа. Захід є відкритим.

Підсумкові матеріали:

Онлайн-курс щодо роздержавлення ЗМІ спрямований на ефективне втілення реформи - Офіс РЄ в Україні

Онлайн-курс  «Від комунальних до незалежних медіа: покрокова інструкція для редакторів» має допомогти ЗМІ у процесі роздержавлення та спрямований на ефективне втілення реформи щодо медіа.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказала заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

"Враховуючи кількість ЗМІ, які ще мають пройти роздержавлення, а це близько п'ятиста, всі зацікавлені в тому, щоб процес реформ був якісним і ефективним. З нашого боку допомагаємо в межах спільного  проекту Європейського Союзу та Ради Європи "Свобода медіа". Ми отримали дуже багато запитань щодо того, як швидко і безболісно пройти процес роздержавлення, і для того, щоб спростити цей процес на місцевому рівні, серед місцевих ЗМІ, було прийнято рішення розробити онлайн-курс, який відповідає сучасним викликам і включає всі необхідні компоненти", - сказала вона.

Литвиненко додала, що онлайн-курс розміщений на платформі "Прометеус" і складається з  15 лекцій. 

Інша учасниця "круглого столу" - начальник юридичного відділу Держкомтелерадіо Таїсія Мировець зауважила, що результати реформування місцевих медіа свідчать про нагальну необхідність такого курсу.

"За результатами моніторингу, 244 учасники першого етапу реформування, що увійшли до відповідного переліку, затвердженого Кабміном торік, тільки 107 реформовано... Проблеми, з якими стикаються ЗМІ, проходячи по цьому нелегкому шляху, здебільшого є типовими, є і певні особливості. Це фахівці намагалися врахувати в онлайн-курсі і, на моє переконання, він буде великою допомогою на шляху реформування", - зауважила вона

Мировець додала, що у зведеному переліку ЗМІ, які підлягають роздержавленню, є 698 комунальних і державних видань, а перелік доповнюється.

Одна з експертів, які долучились до розробки онлайн-курсу, адвокат із 25-річним досвідом правозахисної роботи Людмила Опришко наголосила, що закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» набрав чинності з 1 січня 2016 року, а в  онлайн-курсі напрацьований механізм проведення реформування.

"Проведення реформування - лише перший крок, а після нього  ЗМІ повинні стати конкурентоздатними і працювати за правилами ринку, зберігаючи незалежність. Для цього і було розроблнено онлайн-курс", - зауважила вона.

Інший експерт онлайн-курсу, член Асоціації українських медіаконсульнтів Борис Родієвський зауважив, що  він в онлайн-курсі розкрив фінансові питання для ЗМІ.

"Я в онлайн-курсі говорив про  монетизацію, про те, як уже реформованому  виданню працювати в умовах конкурентної боротьби, коли ЗМІ є незалежним і ніхто над тобою "не стоїть". Основні моменти - щодо реклами, продажів у формі передплати та роздріб. Окрема увага щодо того, як можна заробляти на онлайн-проектах локальним медіа", - сказав він.

Онлайн-курс  розміщений на платформі "Прометеус" і  складається з  15 лекцій. Посилання: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:COE+MEDIA101+2017_T3/about

Курс розраховано на редакторів, членів трудових колективів державних і комунальних ЗМІ, які реформуються, а також на юристів, які надають їм правову допомогу під час роздержавлення.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-